Fitch confirmă ratingurile celor mai mari trei bănci din România

Fitch confirmă ratingurile celor mai mari trei bănci din România
scris 5 dec 2023

Fitch Ratings a confirmat ratingurile celor mai mari trei bănci din România, citând capitalizarea adecvată și îmbunătățirea oportunităților de profit în sectorul bancar, în pofida unor “slăbiciuni structurale”.

Calificativul Băncii Transilvania (BT) pentru datoriile pe termen lung a fost confirmat la 'BB+', cu perspectivă stabilă, arată agenția de evaluare financiară într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Separat, Fitch a confirmat la 'BBB+', cu o treaptă peste ratingul BT, calificativele acordate BCR și BRD, a doua și, respectiv a treia mare bancă din România, de asemenea cu perspective stabile.

Banca Transilvania primește rating investment grade de la Moody’s CITEȘTE ȘI Banca Transilvania primește rating investment grade de la Moody’s

Ratingurile din categoria 'BB' indică o vulnerabilitate ridicată la riscul de neîndeplinire a obligațiilor de plată, în special în cazul unor schimbări nefavorabile ale condițiilor economice sau de afaceri pe termen lung. Ratingurile ‘'BBB' reflectă așteptări reduse în prezent privind riscul de neplată.

“Forța mediului economic românesc converge spre nivelurile din Europa Centrală și de Est, îmbunătățind oportunitățile moderate ale băncilor românești de a avea afaceri profitabile”, potrivit Fitch, care notează însă că parametrii financiari rezonabili ai sectorului și perspectivele de creștere sunt contrabalansate de volatilitatea potențială a variabilelor macroeconomice din România.

“Expunerea ridicată a băncilor la datoriile suverane ale României (BBB-/perspectivă stabilă), fragmentarea semnificativă a sectorului, nivelurile scăzute de incluziune financiară în economie și euroizarea economiei mai mare decât cea a suratelor sunt principalele slăbiciuni structurale”, arată Fitch.

SURPRIZĂ - FOTO Alaric Securities va intra pe piața românească. Vizează și titluri de stat CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Alaric Securities va intra pe piața românească. Vizează și titluri de stat

Agenția precizează că ratingurile Băncii Transilvania reflectă franciza sa națională puternică și bine stabilită, rezervele de capital sănătoase, susținute de o puternică generare internă de capital și un profil de finanțare stabil. De asemenea, ratingurile reflectă calitatea rezonabilă a activelor băncii, susținută de o subscriere conservatoare.

În cazul BCR, agenția notează că franciza băncii beneficiază de apartenența la grupul Erste, de un profil de finanțare și de lichidități sănătoase, precum și de un model de afaceri cu risc moderat.

La rândul ei, BRD-Groupe Societe Generale beneficiază de sprijinul băncii-mamă, fiind o subsidiară de importanță strategică a grupului francez Societe-Generale.

Ratingurile ambelor bănci sunt însă limitate de calificativul suveran al României, care reflectă riscurile de țară și, în special, riscurile de transfer și de convertibilitate, precizează Fitch.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
bcr fitch
brd rating fitch
banca transilvania rating
rating de credit