Leicester: o echipă de hobbits metamorfozați în Lorzi ai inelului de campion al Angliei

Leicester: o echipă de hobbits metamorfozați în Lorzi ai inelului de campion al Angliei
scris 3 mai 2016

Veniturile celor de la Leicester sunt de 137 milioane de euro, de 4 ori mai mici decât ale celor de la Manchester United, de 519,5 milioane euro, echipă care în numai ultimele două sezoane, sub conducerea olandezului Louis Van Gaal, a cheltuit mai mulți bani decât noua campioană a Angliei în întreaga sa istorie de 132 de ani. Chiar și surprinzătoarea sa rivală la titlu din acest sezon, Tottehnam Hotspur, a beneficiat sezonul trecut de venituri de două ori mai mari - 257,5 milioane euro.

Sauron-ii și Morgoth-ii din Londra sau Manchester au suferit o umilință greu de digerat luni seară, când o echipă cotată drept candidată certă la retrogradare, Leicester City, a câștigat titlul în cel mai disputat și bogat campionat al lumii, și nu oricum, ci cu două etape înaintea terminării campionatului.

Urmărește-ne și pe Google News

La începutul sezonului, mica Leicester, care nu câștigase niciun inel de campion al Angliei în istoria sa de 132 de ani (ocupând doar o singură dată, în 1929, poziția a doua), avea o cotă de 5.000 la 1 să câștige titlul în Premier League. Așa se face că o firmă de pariuri, Sky Bet, a anunțat că a plătit 4,6 milioane de lire sterline (6,8 milioane de dolari) celor 128 de aventurieri care au pariat că Leicester va câștiga Premier League.

Leicester se află pe locul 24 în clasamentul Football Money League al Deloitte, cu o cifră de afaceri de 137 milioane de euro, fiind flancată de Aston Villa și Sunderland, echipe care probabil vor petrece sezonul viitor în liga a doua engleză.

Venituri de 4 ori mai mici decât cele obținute de Manchester United

Veniturile celor de la Leicester sunt de 4 ori mai mici decât ale celor de la Manchester United, de 519,5 milioane euro, echipă care numai în ultimele două sezoane sub conducerea olandezului Louis Van Gaal a cheltuit mai mulți bani decât noua campioană a Angliei în întreaga sa istorie de 132 de ani.

Leicester a înregistrat în sezonul 2014/2015, când s-a salvat de la retrogradare pe ultima sută de metri, venituri de aproximativ 3 ori mai mici decât Manchester City (463 milioane euro), Arsenal (435,5 mil. euro), Chelsea (420 mil. euro) sau Liverpool (391,8 mil euro).

Chiar și surprinzătoarea sa rivală la titlu din acest sezon, Tottehnam Hotspur, a beneficiat în campionatul trecut de venituri de două ori mai mari - 257,5 milioane euro.

Leicester ca Rapidul: ABBA din Premier League

Leicester ar putea foarte ușor să preia porecla pe care suporterii rivali i-au pus-o Rapidului: ABBA, pentru promovările și retrogradările repetate. În istoria sa de 132 de ani, Leicester a promovat și retrogradat de 22 de ori, fiind prea mică să “supraviețuiască” retrogradării, dar și prea mare să rămână în liga a doua.

În 2002, Leicester a evitat falimentul numai în urma implicării unui consorțiu condus de fosta sa legendă, Gary Lineker. În urmă cu 2 ani, lupta pentru promovare în liga a doua engleză, iar în februarie 2015 ocupa ultima poziție în Premier League.

Minuni s-au mai întâmplat în Premier League, însă în vremurile romantice ale fotbalului, nu în cele în care acesta a devenit unul dintre cele mai profitabile business-uri. Nottingham Forest și Ipswich sunt echipele care au devenit campioane ale Angliei din postura de nou promovate în ultimii 55 de ani.

Vardy a înlocuit brățara electronică de amator cu inelul de campion

Simbolul acestei echipe este golgheterul James Vardy, proaspăt convocat la echipa națională, la 29 de ani. În urmă cu câteva sezoane, Vardy juca la o echipă de amatori doar 60 de minute pe meci pentru că trebuia să ajungă acasă pentru a respecta decizia judecătorilor, care au decis să fie monitorizat prin intermediul unei brățări electronice în urma unei condamnări pentru violență într-o încăierare din apropierea unui pub. De altfel, viața noului campion al Angliei este atât de palpitantă, încât va fi și ecranizată.

Distrugerea Creatoare din Leicester

Comparativ cu marile puteri ale fotbalului britanic, puteri mai ales din punct de vedere financiar, Leicester pare întruparea “distrugerii creatoare” schumpeteriene, un start-up care în primul an a reușit să scoată de pe piață marile corporații oligopoliste care făceau legea. Pentru că, în ultimii 20 ani, Premier League fusese câștigată doar de 4 echipe: Manchester United, Arsenal, Manchester City și Chelsea.

Ranieri s-a transformat din eternul loser într-un adevărat Gandalf

Interesant este că și antrenorul Claudio Ranieri pare a semăna leit clubului pe care l-a condus la victorie. El a fost catalogat în repetate rânduri drept un loser etern, nereușind să câștige în întreaga sa carieră niciun titlu de campion, nici în Italia (cu Roma, Fiorentina, Napoli, Parma sau Inter), nici în Anglia (unde a mai antrenat-o pe Chelsea), nici în Spania (unde a activat la Atletico Madrid sau Valencia) și nici măcar în Franța (unde a condus echipa din principatul Monaco). Asta până luni, când a reușit să devină campion cu echipa cu care probabil nici el nu visa acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotbal
premier league
leicester
manchester
tottenham
ranieri
vardy