Fotbalul este una dintre cele mai în vogă afaceri a ultimilor zeci de ani, în pofida scandalurilor care au lovit recent “jocul cu balonul rotund”. Însă scandalurile au avut la origine federații internaționale și au vizat competițiile la nivelul echipelor naționale, în timp ce evoluția financiară spectaculoasă a fotbalului, în special cel european, s-a produs la nivelul echipelor de club.
Potrivit raportului Footbal Money League, realizat de Deloitte, în ultimii zece ani, veniturile echipei de pe primul loc din acest clasament (Manchester United în sezonul competițional 2013/2004, Real Madrid în 2013/2014) au crescut cu 112%, cele ale echipei de pe locul al cincilea (Juventus în 2004, respectiv PSG, în 2014) s-au majorat cu 120%, iar cele ale echipei de pe locul al zecelea (Liverpool, în 2004, Juventus, în 2014) s-au dublat.
Evoluția veniturilor cluburilor din Footbal Money League în ultimii zece ani
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția finanțelor cluburilor europene de fotbal este atât de spectaculoasă de la an la an încât chiar și raportul Deloitte din 2015 pare unul depășit. Și asta pentru că el se referă la sezonul competițional 2013/2014, în vara acestui an încheindu-se deja sezonul 2014/2015.
Probabil că noul raport, care vizează sezonul 2014/2015 și urmează a fi lansat peste numai două luni, va conține același top, cei patru giganți (Real Madrid, Manchester United, Bayern Munchen și Barcelona) urmând a efectua doar mici rocade între ei. Real se va păstra, foarte probabil, pe primul loc, în pofida faptului că n-a câștigat nimic în acest sezon. Madrilenii ar putea fi urmați de rivalii lor Barcelona, care s-au impus atât în Champions League, cât și în Primera Division, și de Bayern Munchen.
Manchester United: marea pierzătoare din sezonul competițional 2014/2015
Marii pierzători din sezonul 2014/2015 sunt cei de Manchester United, care n-au reușit să se califice în competițiile europene, pierzând venituri atât din premieri, cât și din drepturi tv sau venituri din ziua meciului, ca urmare a numărului mai redus de partide disputate. Echipei patronate de frații Glazer i-au scăzut veniturile din drepturile TV cu mai mult de 20%, până la 107,7 milioane de lire, iar cele obținute din vânzările din ziua meciului cu 16,2%, până la valoarea de 90,6 milioane.
Cu toate acestea, clubul rămâne într-o situație financiară de invidiat ca urmare a noilor contracte de sponsorizare semnate.
În sezonul 2014-2015, Manchester United a obținut venituri record de 145,9 milioane de lire sterline din sponsorizări, în urcare cu 14,1% față de anul precedent. Contractul record, de 75 de milioane de lire pe an, semnat pentru următorii 10 ani cu Adidas, a contribuit la majorarea cu 4%, la 196,6 milioane de lire, a veniturilor comerciale ale clubului în 2013/2014.
Real Madrid ar putea pierde prima poziție în sezonul 2015-2016
Profitul înainte de taxe și veniturile pentru sezonul recent încheiat al clubului britanic a scăzut de la 130 (respectiv 432) milioane de lire la 120 (respectiv 395) milioane de lire, însă mai importantă este tendința din ultimul trimestru, care arată o majorare a veniturilor totale cu 10%. Acesta este și motivul pentru care oficialii clubului britanic anticipează venituri anuale cu prinse între 500 și 510 milioane de lire sterline (undeva în apropierea sumei de 700 de milioane de euro), ceea ce le va permite o revenire spectaculoasă în clasamentul Deloitte ce va fi lansat în ianuarie 2017 și care va viza sezonul 2015/2016. Cu atât mai mult cu cât în acest sezon, Manchester United a revenit și în Champions League. În funcție de rezultatele clubului în această competiție, United ar putea chiar să-i detroneze pe spaniolii de la Real Madrid, care ocupă de ani buni prima poziție în clasamentul Deloitte.
Real și Barca nu-și vor mai negocia individual drepturile TV
Un element decisiv în stabilirea viitorului clasament Delloitte va fi reprezentat de semnarea, atât în Spania, cât și în Anglia, a unor noi contracte de drepturi TV. Până în prezent, atât Real Madrid, cât și Barcelona, beneficiau de dreptul a-și negocia individual drepturile TV, obținând venituri semnificativ mai mari decât competitoarele lor din această sursă, 204,2 milioane, respectiv 185 milioane de euro. În comparație, Manchester United a obținut în sezonul 2013/2014 doar 162 milioane de euro, iar Bayen Munchen doar 107 milioane de euro din drepturi TV.
Începând din 2016, vânzarea drepturilor TV din Spania va fi la rândul ei sindicalizată, Real și Barca urmând a se mulțumi cu sumele care vor rezulta din aplicarea algoritmului ales de autoritățile spaniole. Potrivit acestuia, din totalul veniturilor, 90% se vor îndrepta către echipele din Primera Division (jumătate din sumă urmând a se împărți în mod egal fiecărei participante, restul urmând a se aloca în funcție de performanțe). Restul de 10% va lua calea diviziilor inferioare.
Contract gigant pentru drepturile TV ale Premier League
Echipele britanice în schimb, implicit Manchester United, vor avea de câștigat în urma intrării în vigoare a noului contract. Începând cu sezonul competițional 2016/2017, în urma căruia vor încasa fabuloasa sumă de 3 miliarde de lire pe an (1,7 din vânzare internă a drepturilor, restul din vânzarea internațională), dublu față de nivelul înregistrat în prezent.
Cu alte cuvinte, în anii competiționali următori, prezența echipelor britanice în Fotball Money League va fi și mai semnificativă, Deloitte remarcând încă din actualul raport, cel pe 2013/2014, că toate cele 20 de echipe din Premier League deja se situează în Top 40 echipe la nivel global. 8 din primele 20 de echipe cu cele mai mari venituri veneau din Anglia încă din sezonul 2013/2014. În pofida performanțelor lor fotbalistice mai slabe la nivel european, cluburile engleze vor domina autoritar Football Money League în anii următori, ca urmare a veniturilor din drepturile TV, ale celor din ziua meciurilor (fiind proprietarele stadioanelor) și a celor comerciale (unde domină de asemenea topul).