În economie în general, și în fotbal în particular, performanțele financiare și fotbalistice sunt considerate direct proporționale cu veniturile totale ale companiilor, respectiv cluburilor. Liderul ligii a doua din Anglia (Championship), Burnely, este excepția care confirmă regula.
Clubul britanic nu numai că este favorit la promovarea în Premier League, dar a și înregistrat, în sezonul 2014/2015, un profit de 30,1 milioane de lire sterline, la o cifră de afaceri de doar 79 milioane de lire sterline. Dintre echipele din Premier league, doar două, Manchester United și Tottenham Hotspur, au înregstrat un profit mai ridicat decât Burnley. Însă la cifre de afaceri mult mai ridicate. Potrivit Deloitte Football Money League, Manchester United a avut, în sezonul 2014/2015, încasări de 392 de milioane de lire sterline (de 5 ori mai mari ca Burnley), iar Tottehnam de 257 milioane de lire sterline (de 3,2 ori mai ridicate ca liderul din Championship).
În sezonul 2013/2014, Burnely înregistrase o pierdere de 7,6 milioane de lire sterline.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Burnley nu este situat într-o zonă extrem de populată sau prosperă
Profitul de peste 30 de milioane de lire sterline este cu atât mai surpinzător cu cât Burnley și-a plătit toate datoriile și a mai investit și 10 milioane în terenul de antrenament de la Gartmore. În plus, arena pe care își desfășoară echipa britanică meciurile de pe teren propriu, Turf Moor, va intra în reconstrucție.
Burnley are toate șansele să devină un model de business în fotbalul european, cu atât mai mult cu cât clubul nu este situat într-o zonă extrem de populată sau prosperă.
QPR și Blackburn - pe urmele celor de Bolton: spre insolvență
Spre deosebire de Burnely, două cluburi care sunt situate în astfel de zone, QPR și Blackburn, au mari probleme financiare.
Colege cu Burnley în Championship, cele două cluburi riscă soarta altui club celebru, Bolton Wanderers, care a intrat în insolvență, având datorii de 172,9 milioane de liere sterline. QPR a înregistrat pierderi de 45,7 miloane de lire sterline, datoriile clubului ajungând la 193 de milioane de lire sterline. În pofida faptului că în sezonul 2014/2015 QPR a evoluat în Premier League și a încasat 65,9 milioane de lire din drepturile tv, clubul a cheltuit 38,8 milioane pe achizițiile de jucători și a plătit salarii de 72,9 milioane de lire sterline!
Blackburn a anunțat la rândul său pierderi de 17,2 miloane de lire sterline, nivelul total al datoriei fostei campioane a Angliei ajungând la 104,2 milioane de lire. În 2013/2014, clubul a înregistrat pierderi de 42,1 milioane lire.
Burnley a obținut un profit de zece ori mai mare ca Steaua
Deși activează în cea de-a doua ligă engleză, Burney a obținut un profit aproape de 10 ori mai mare decât campioana României, FCSB (cum este cunoscută în prezent Steaua București), care a înregistrat, în anul competițional 2014-2015, cel mai mare profit net dintre cluburile din Liga 1 Orange, peste 4,5 milioane de euro (aproximativ 3,15 milioane de lire sterline la cursul din ianuarie 2015.
CITEȘTE ȘI Steaua, Viitorul, Astra și Pandurii conduc în clasamentul profitabilității Ligii 1FCSB este urmată, potrivit unui document al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), de echipa patronată și antrenată de Gică Hagi, Viitorul Constanța, cu un profit net de peste 1,5 milioane de euro. Podiumul echipelor profitabile din Liga 1 Orange este completat de Astra Giurgiu, care se situează pe poziția a treia, cu un profit de peste 800.000 de euro. Ultima echipă care a înregistrat profit net în anul competițional precedent este Pandurii Târgu Jiu, cu peste 100.000 euro.