Noaptea de marți spre miercuri este ultima noapte în care proprietarii de baruri și cluburi pot organiza petreceri de adio pentru fumători, care, începând de joi, vor mai putea fuma doar în spațiile publice din aer liber și în locuințele proprietate personală.
Tot până joi, 17 martie, angajatorii și administratorii spațiilor considerate loc de muncă vor trebui să-și modifice regulamentele de ordine interioară, inclusiv prin prevederea expresă că “fumatul la locul de muncă” este abatere disciplinară gravă.
Joi intră în vigoare legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, una dintre cele mai restrictive legi de acest fel adoptate în Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), consecințele practice ce decurg din intrarea în vigoare a acestei legi constau în principal în faptul că fumatul va deveni interzis în spațiile accesibile publicului sau aflate la locul de muncă.
Firmele și instituțiile de stat trebuie să marcheze spațiile de muncă cu indicatoare "Fumatul interzis"
“Totodată, din perspectiva raporturilor cu angajații, același act normativ instituie și obligația persoanelor responsabile din instituțiile și unitățile care administrează spațiile respective de a modifica regulamentul de ordine interioară, inclusiv prin prevederea încălcării ca abatere disciplinară gravă și marcarea spațiilor menționate cu indicatoare prin care sa se indice "Fumatul interzis" și folosirea simbolului internațional, respectiv țigaretă barată de o linie transversal”, precizează NNDKP.
În cazul în care nu vor aplica legea, proprietarii de baruri, cluburi, restaurante, dar și ceilalți angajatori care nu interzic fumatul la locul de muncă, riscă o amendă contravenționala de 5.000 lei la prima abatere; o amenda contravențională de 10.000 lei și sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației, la a doua abatere și o amendă contravențională de 15.000 lei și sancțiunea complementară de închidere a unității, în situația unei noi abateri. În cazul persoanelor fizice care încalcă legea, amenda contravențională este mai mică și este cuprinsă între 100 lei și 500 lei.
Legea va intra în vigoare fără norme de aplicare
Chiar dacă Executivul nu a adoptat încă normele de aplicare ale legii adoptate de Parlament și declarată constituțională de CCR, un document publicat de Profit.ro ar putea furniza indicii cu privire la ce ar putea considera Guvernul drept “spații publice închise”.
În document este precizat că spații publice sunt considerate orice spații accesibile publicului (de exemplu din domeniul cultural-artistic, sănătate, învățământ, alimentației publice, petrecerii timpului liber - cluburi, discoteci, restaurante, cafenele, pizzerii etc -, spațiile autorităților centrale și locale etc.) sau destinate utilizării colective (de exemplu pentru activități sportive, târguri, expoziții etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.
Cum ar putea arăta normele de aplicare ale legii
Oricare ar fi materialul folosit la construcția pereților și/sau tavanului (zidărie, textil, lemn, perdea de aer, folie plastic etc.), și oricare ar fi densitatea materialului (material perforat etc.), atât timp cât există un tavan și cel puțin doi pereți, spațiul respectiv va fi considerat închis.
Astfel, în ceea ce privește caracterul temporar sau permanent al pereților sau spațiului, atât timp cât un element de construcție poate îndeplini funcția de perete (limitează, separă sau izolează), spațiul din care face parte va fi considerat închis chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica, porni (perdea de aer). De asemenea, nu se va ține cont de caracterul sezonier al unui spațiu: atât timp cât există un tavan și cel puțin doi pereți, spațiul respectiv va fi considerat închis.
Nu vor fi considerate spații închise cele delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (de exemplu grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun etc.) și nici spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (exemplu corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun etc).
În unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private, fumatul va fi interzis atât în interiorul clădirii, cât și în exterior (curte, anexe etc.).