România a intrat în clubul statelor cu o politică de zero toleranță referitoare la fumat, după decizia de astăzi a CCR de a declarat constituțională legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise.
Parlamentul României a adoptat legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise în cea mai radicală formă a sa, egalată probabil doar de cele din Irlanda sau Marea Britanie. Potrivit noilor prevederi legale, în România nu se va mai putea fuma deloc în baruri, restaurante sau cluburi, neexistând nicio excepție la această interdicție.
În pofida curentului de opinie majoritar existent în spațiul public, realitatea este că majoritatea statelor membre ale UE, chiar și cele care susțin că au introdus interzicerea fumatului în astfel de spații publice închise, permit excepții. Potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2013 (ultimul raport de acest tip disponibil, actualizat în 2015 cu datele furnizate de Spotted by Locals), dintre cele 33 de state membre și non-membre monitorizate, doar 14 state susțin că au interzis total fumatul în baruri. În plus, față de acestea, Croația și Grecia au interzis complet fumatul doar în restaurante, nu și în baruri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statele care au interzis total fumatul sunt fie anglo-saxone (Marea Britanie, Irlanda), fie nordice (Norvegia, Islanda, Olanda), fie state foste comuniste (Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania, Macedonia) sau micile insule din Marea Mediterană (Cipru, Malta).
Dintre statele importante de pe Europa continentală, Spania este singura excepție unde s-a interzis fumatul în baruri și restaurante, interdicție la care contribuabilii iberici nu se prea conformează. Dar, spre deosebire de România, unde interdicția este totală, în Spania, de exemplu, fumatul este permis în cluburile de fumători pentru membri, cluburi constituite ca persoană juridică cu statut de organizație non-profit. Similar și în Lituania, unde fumatul este permis în cluburile private de fumători de tutun și pipă, unde este interzis consumul de mâncare și alcool.
Și legislația din Ungaria prevede excepții: camere special amenajate în hoteluri și în locurile de muncă cu o temperatură mai mare de 24 de grade Celsius.
Chiar și în Marea Britanie, Scoția și-a rezervat dreptul de a permite fumatul în pub-urile care amenajează fumătorilor spații, nu mai mari de 50% din suprafața totală a localului.
Profit.ro a realizat o analiză a condițiilor în care este permis fumatul în restaurantele și barurile din restul statelor europene:
Austria:
Este permis fumatul în localuri mai mari de 50 de metri pătrați care amenajează locuri special amenajate și ventilate care să nu ocupe mai mult de 50% din suprafața totală. În localurile cu o singură cameră cu o suprafață cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați, fumatul poate fi permis de către proprietar dacă demonstrează că există prevederi legale (ce țin de construcție) care nu-i permit separarea spațiului. Proprietarii localurilor cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați pot decide dacă acestea sunt dedicate fumătorilor sau nefumătorilor.
Belgia:
În Belgia este permis fumatul în barurile care au construit o cameră separată bine ventilată, care să nu ocupe mai mult de 25% din suprafața totală. Orice serviciu în această cameră este interzis, iar clienții pot lua doar băutura cu ei în momentul în care decid să fumeze în respectiva cameră.
Cehia:
Proprietarul poate decide să-și desemneze localul pentru fumători sau pentru non-fumători sau este obligat să amenajeze spații separate pentru cele două tipuri de categorii. Ventilația trebui să fie asigurată la anumite standarde.
Danemarca:
Fumatul este interzis în localuri mai mari de 40 de metri pătrați, cu excepția camerelor de fumat, unde însă este interzisă servirea de mâncare sau băutură. Micile baruri, cu suprafețe de sub 40 de metri pătrați. pot permite fumatul.
Estonia:
Fumatul este permis în baruri și restaurante, în camere amenajate exclusiv în acest scop.
Finlanda:
Fumatul permis în camere special amenajate, bine ventilate, camere în care este interzis consumul de alimente și băuturi.
Franța:
Fumatul este permis în camere special amenajate, care să nu ocupe mai mult de 20% din suprafața totală a localului și să nu depășească 35 de metri pătrați.
Germania:
Reglementarea fumatului se face la nivel local, majoritatea landurilor, cu trei excepții, permițând fumatul în camere special amenajate și în micile baruri care nu servesc și mâncare.
Grecia:
Fumatul este permis în cluburi cu o suprafață mai mare de 300 de metri pătrați în care se ascultă muzică live sau în care funcționează cazinouri.
Italia
Fumatul este permis în camere special amenajate, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din suprafața localului.
Luxemburg:
În restaurante este permis fumatul doar în camere special amenajate, iar în baruri este interzis doar în timpul orelor de servire a mesei.
Polonia:
Fumatul este permis fie în camere special amenajate, fie în localuri cu două camere, cu condițiile existenței unui sistem de ventilație care să prevină intrarea fumului în spațiul de nefumători. Servirea de alimente și băuturi este permisă.
Portugalia:
În localuri cu suprafață mai mică de 100 de m pătrați este permis fumatul, cu condiția existenței unui sistem de ventilație autonom. Localurile cu o suprafață mai mare de 100 de metri pătrați pot aloca un procent de 30-40% pentru amenajarea unui spațiu dedicat fumătorilor.
Slovacia:
Fumatul este permis în restaurante, cu condiția ca spațiul destinat fumătorilor să nu depășească 50% din suprafață. Proprietarii barurilor care nu comercializează alimente pot decide dacă localul este destinat fumătorilor sau nefumătorilor.
Slovenia:
Fumatul este permis în camere speciale, care să nu depășească 20% din suprafața localului și unde este interzis consumul de alcool și alimente.
Suedia:
Fumatul este permis doar în camere special amenajate, unde nu se pot consuma alcool și alimente.