Legea anti-fumat a fost declarată constituțională. Nu se va mai putea fuma în baruri și restaurante de la mijlocul lunii martie

Legea anti-fumat a fost declarată constituțională. Nu se va mai putea fuma în baruri și restaurante de la mijlocul lunii martie
scris 27 ian 2016

Fumatul va fi interzis în totalitate în orice spațiu public închis, fie că este vorba de baruri, cafenele, restaurante sau cluburi, de la jumătatea lunii martie, la 45 de zile de la publicarea noii legi anti-fumat, declarată constituțională de CCR, în Monitorul Oficial.

Curtea Constituțională a decis că legea privind interdicția fumatului în spațiile publice închise este constituțională, judecătorii Curții respingând sesizarea de neconstituționalitate formulată de 33 de parlamentari care viza definiția spațiului public închis prevăzută în lege.

Urmărește-ne și pe Google News

“Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Mă las de fumat în spațiile publice când intră în vigoare legea. De fapt, nu cred că m-ați văzut fumând undeva prin spații publice", a declarat, înainte de începerea ședinței CCR, președintele instituției, Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

Întrebat dacă un apartament poate fi considerat spațiu public închis, Zegrean a replicat: "Eh, cum să fie?!".

Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite pentru proprietarii de mașini: Timbrul de mediu transformat în impozit anual, fără reduceri

Anticipând rezultatul dezbaterilor, Zegrean a mai afirmat că "dreptul de a fuma nu e trecut în Constituție", făcând referire apoi la comparația dintre fumătorii aflați în detenție și cei în libertate.

Unde se mai poate fuma?

Probabil că doar în aer liber, în locurile amenajate în fața barurilor, restaurantelor, discotecilor și oricărei alte clădiri sau pe stradă, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. În mod sigur, nu se va mai putea fuma în incita restaurantelor, barurilor, discotecilor, cluburilor, clădirilor guvernamentale, unităților sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private, sediilor firmelor private, etc. Și asta pentru că textul prevede în mod clar faptul că forma de proprietate nu contează, că legea se aplică și proprietarilor privați.

Potrivit noii legi, “prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Cu alte cuvinte, legea ar urma să se aplice pe orice proprietate și nu va permite nici măcar fumatul în clădirile deținute de un club care permite accesul în clădire doar propriilor membri, proiectul precizând că el se aplică “indiferent de dreptul de acces”. Singura întrebare este aceea referitoare la definiția sintagmei “destinat utilizării colective”. De la câți “utilizatori” în sus devine un spațiu “destinat utilizării colective”? Există riscul ca, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, și locuința privată să fie asociată unui spațiu “destinat utilizării colective”? Președintele CCR pare să susțină că nu există acest risc.

Implementarea cu întârziere a unei directive UE ar putea lăsa fumătorii fără țigări CITEȘTE ȘI Implementarea cu întârziere a unei directive UE ar putea lăsa fumătorii fără țigări

Definiția dată spațiului public închis, “orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent” sugerează că fumatul va fi permis doar în anumite tipuri de balcoane, cele externe, cu un singur perete și doar cu balustradă. Dacă balcoanele au trei pereți (sunt construite în interiorul clădirii), ele intră în definiția “spațiului public închis”.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
interzicere
fumat
constitutionala
curctea constitutionala
ccr