Propunerea de plafonare a comisioanelor brokerilor la polițele RCA va afecta grav piața de distribuție de asigurări, în cadrul căreia își desfășoară circa 40.000 de persoane, mulți dintre aceștia urmând să renunțe la această activitate. În acest context, potrivit lui Dorel Duță, președintele UNSICAR, asociația profesională a brokerilor, distribuția în localitățile cu mai puțin de 30.000 de locuitori va fi afectată.
"O astfel de măsură suntem de părere ca va afecta destul de grav piața de distribuție de asigurări, în general, și în particular și interesele consumatorilor. O astfel de prevedere poate duce la diminuarea drastică a numărului de distribuitori. Pe piață își desfășoară activitatea în jur de 40.000 de persoane. O astfel de prevedere va duce la dispariția multor dintre ei, mă refer la acei oameni care se află în teritoriu în localitățile cu mai puțin de 30.000 de locuitori, unde prezența asigurătorilor este destul de redusă, piața rămânând în sarcina acestor distribuitori mici", susține Duță, la PROFIT NEWS TV.
Și consumatorii vor fi afectați din cauză că în comunitațile mai mici este greu să închei o poliță de asigurare în online.
"În aceste localități, achiziția online este mult diminuată, nu că în orașele mari ar fi foarte dezvoltată, dar de regulă acești consumatori de polițe RCA apelează la distribuitorii de asigurări în afara programului de lucru. Va avea un efect destul de distructiv asupra pieței de distribuție, în general, și a consumatorilor, în special", a arătat șeful UNSICAR.
Duță propune astfel ca viitoarele măsuri de stabilizarea prețurilor la RCA să fie discutate în prealabil cu toți actorii din piață.
"Concurenta este cea care reglează piața. În Europa lucrurile se întâmplă concurențial. Relația dintre noi și asigurători s-a desfășurat concurențial în ultimii 20 de ani. Nu au existat probleme de colaborare între noi. În ceea ce privește această majorare a preturilor la RCA, ea s-a încadrat la mecanismele pieței. Trebuie ca autoritatea de reglementare, împreună cu actorii din piață, cu asociațiile de consumatori, cu asociațiile de transportatori, de service-uri, să găsească acele mecanisme pe care noi încercăm să le înțelegem și pe care de-a lungul vremii le-am propus, acele măsuri care să echilibreze piața. Este timpul ca lucrurile să se echilibreze și prin mijloace legislative sau prin mecanisme de piață să se regleze acele derapaje. Dacă sunt ceva derapaje, acelea trebuiesc reglate, nu să intervii dur", a afirmat Duță
El a mai spus că decizia plafonării este, în orice domeniu, o măsură dură de intervnție în mecanismele de piață.
"Economia noastră trece printr-o perioadă destul de grea. Misiunea autorității de reglementare este asigurarea protecției consumatorilor și acest obiectiv poate fi atins prin mecanismele de piață, unde toată lumea se așează la masă și pune pe masă propuneri și soluții. Si mecanismele de piata cu siguranță vor regla prețul", a arătat președintele UNSICAR.
Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanțelor Publice o propunere de hotărâre de guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință, pentru o perioadă de 6 luni. Propunerea include și limitarea comisioanelor brokerilor la 5% în cazul polițelor RCA, de la o medie de 12-13% în prezent.