Ministerul Agriculturii va înființa o companie de asigurări pentru a răspunde nevoilor fermierilor, care ar putea ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro în fiecare an, a anunțat ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, precizând că societatea va fi construită împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, imediat după aprobarea Planului Național Strategic (PNS).
"Au fost discuții aprinse în cadrul dezbaterilor pe PNS vizavi de ce direcție și ce decizie vom lua cu privire la managementul riscurilor în agricultură. Am luat decizia (...) de a înființa o societate de asigurări a Ministerului Agriculturii care să aibă în vedere asigurarea culturilor fermierilor, pentru că, pe lângă schimbările climatice, trebuie să avem și răspunsuri și soluții care să fie pe măsură. Lucrul acesta îl vom construi împreună cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că nu va fi un drum ușor, nu este simplu să pornești la un astfel de demers, dar cred că este momentul în care cu toții trebuie să spunem: altfel nu se poate", a precizat Chesnoiu.
El a explicat că a activat o linie directoare din PNS referitoare la mecanismul de gestionare a riscurilor în agricultură prin înființarea unei companii de asigurări în subordinea MADR, care "să răspundă nevoii fermierilor și pentru a adăuga încă un factor de răspuns la schimbările climatice viitoare". "În momentul în care avem PNS aprobat vom parcurge etapele necesare înființării acestei companii. Din punctul meu de vedere este singura soluție pentru a adăuga încă un factor de răspuns la schimbările climatice viitoare. A scăzut foarte mult apetența companiilor de asigurări de a mai asigura culturile fermierilor și atunci noi nu putem privi impasibili la ceea ce ce se va întâmpla până în 2027. Luăm măsuri, știu că drumul este greu, dar mi-l asum și cu siguranță îl voi duce până la capăt", a transmis el.
Totodată, șeful MADR a menționat că Regulamentul european permite ca 3% din sumele care se cuvin fermierilor să fie puse într-o companie de asigurări, în timp ce statul poate aloca de la buget un surplus pentru a întregi un plafon, alături și de o componentă din Pilonul II al PNS, scrie Agerpres.
"Știți bine că în PNDR 2020 am activat măsura 17.1 pentru compensarea a 70% din polița facultativă de asigurare, încă de atunci am previzionat ceea ce trebuie să se întâmple. Valoarea fondurilor din această societate, la cum prevede acum regulamentul va porni de la 60 de milioane de euro pe an contribuția fermierilor plus încă 20% pe care îi ducem din PNS din Pilonul II plus componenta din buget național. Estimăm că vom ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro în fiecare an pentru emiterea unei polițe de asigurare obligatorii pe unitatea de suprafață, care este extrem de importantă. Uitați-vă la modelul PAID, unde va trebui să ajungem până în 2027, la un Pool de asigurare, astfel încât polița de asigurare obligatorie pentru suprafața de teren arabil, plus polițele facultative, vor deveni mult mai atractive pentru companiile de asigurări și o să le permită fermierilor să își asigure culturile și producția în caz de ani meteorologici defavorabili", a subliniat ministrul Agriculturii.
Chesnoiu a mai spus că imediat după aprobarea PNS va demara înființarea companiei de asigurări din subordinea MADR.
Asociația Producătorilor de Porumb din România a organizat miercuri cea de-a șaptea ediție a congresului "De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigențelor Planului Național Strategic 2023-2027 și a soluțiilor inteligente privind tehnologiile avansate.