Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat în emisiunea Talk News de la PROFIT NEWS TV că peste două milioane de facturi la energie și gaze urmează să fie refăcute în perioada următoare, el precizând că a făcut apel la furnizori să nu aștepte controalele ANPC și adăugând că, din informațiile pe care le are, o bună parte din furnizori și-au modificat aplicațiile informatice, pentru a corecta facturile emise incorect.
"Până în acest moment, avem 97 de controale finalizate, și sunt încă 100 de controale pe care le derulează colegii de la ANPC în teritoriu. Peste 2 milioane de facturi urmează să fie refăcute, mai precis 2.232.224 de facturi. Sunt foarte multe, și asta spune ceva, că poate că acea OUG nu a fost interpretată așa cum trebuie și că un astfel de demers, aceste facturi, multe greșite, au creat un impact major în rândul populației. Am făcut apel la furnizorii de energie și gaze să nu aștepte controalele ANPC, pentru că este nevoie de responsabilitate. Din informațiile pe care le am, o bună parte din furnizori și-au modificat aplicațiile informatice pentru a corecta facturile. În momentul în care ai o pensie de 900 de lei și trebuie să plătești o factură la gaz de 2.600 de lei, deja s-a depășit o anumită limită și trebuie să venim cu măsuri corective", a spus ministrul.
El a arătat că măsurile de plafonare și compensare pentru populație și IMM-uri nu sunt suficiente, fiind nevoie de sprijinirea marii industrii intens consumatoare de energie și gaze în plata facturilor, întrucât de acestea depinde economia națională și locurile de muncă.
"Am avut discuții cu reprezentanții industriei energointensive, care ne transmit toți același semnal: faceți ceva, încercați să luați măsuri în limita bugetului și a responsabilităților pe care le aveți pentru a putea să salvăm economia națională. Ministerul și ministrul Economiei au transmis de acum câteva săptămâni către ANRE și Ministerul Energiei un mesaj privind măsurile pe care ar trebui să le luăm. Trebuie să ne uităm la întreaga economie națională. Nu poți să zici că iei o măsură de plafonare sau reglementare pentru populație și pentru IMM-uri, lăsând deoparte marea industrie, pentru că un muncitor din industria mare antrenează între 5 și 10 alți angajați din tot lanțul economic. Am tras acest semnal și sunt parte în discuțiile care se poartă în privința acestor măsuri pe care urmează să le luăm, astfel încât să putem să minimizăm impactul pe care energia îl are în costurile acestor companii", a punctat Florin Spătaru.
El a relatat că a discutat cu reprezentanții marii industrii mai multe măsuri care ar putea fi implementate.
"Vorbim de operaționalizarea piețelor în domeniul energiei, astfel încât Piața pentru Ziua Următoare (PZU) să nu mai fie reper și să se revină la contracte bilaterale pe termen lung, predictibile și sustenabile. De asemenea, trebuie să dăm cât mai repede posibilitatea acestor operatori să-și dezvolte capacități proprii de producere a energiei. În plus, trebuie implementată schema de compensare a costurilor indirecte cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră și pentru anul 2021, și mai departe, până în 2026", a spus ministrul Economiei.