Republica Moldova ar putea decreta stare de urgență în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăților

Republica Moldova ar putea decreta stare de urgență în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăților
scris 19 ian 2022

Guvernul de la Chișinău dorește decretarea stării de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova, după ce compania rusă Gazprom a refuzat cererea de reprogramare a plății din ianuarie pentru gaze, informează Reuters.

Într-o conferință de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat miercuri că Gazprom a trimis o scrisoare Moldovagaz în care își anunță intenția de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă până la 20 ianuarie R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, relatează Radio Chișinău. Gavrilița a atras atenția că există riscul real de sistare a gazelor și a anunțat pentru ora locală 13:00 convocarea unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale unde va fi discutată situația energetică, iar premierul își va expune poziția cu privire la instituirea stării de urgență, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Engie cumpără încă două parcuri fotovoltaice în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Engie cumpără încă două parcuri fotovoltaice în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Joi, premierul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, iar dacă Parlamentul va susține propunerea, tot joi va fi convocată din nou CSE în cadrul căreia vor fi adoptate o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării gazelor către consumatori. Este vorba în special de amânarea plății taxei de valoare adăugată (TVA) datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către guvernul de la Chișinău a compensațiilor pentru luna ianuarie și februarie, relatează Deschide.md.

În aceeași conferință de presă, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova și-a onorat plățile curente pe toate lunile și va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie, potrivit Radio Chișinău. Totodată, Spînu a declarat că țara sa nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, ci va achita până joi 38 de milioane de dolari.

Republica Moldova a încheiat cu Gazprom un contract pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acesta prevede o plată în avans în data de 20 a fiecărei luni, notează Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
gazprom