VIDEO Profit.ro TV - Radu Puiu, analist financiar XTB România: Administrația Trump, mult mai cryptofriendly decât se anticipa, a dus la creșterea prețului Bitcoin. Investitorii din România, cel puțin cei noi, doresc să fie în pas cu trendurile

VIDEO Profit.ro TV - Radu Puiu, analist financiar XTB România: Administrația Trump, mult mai cryptofriendly decât se anticipa, a dus la creșterea prețului Bitcoin. Investitorii din România, cel puțin cei noi, doresc să fie în pas cu trendurile
scris luni, 07:52

Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, spune, la Profit.ro TV, că, în sectorul criptoactivelor, a apărut “furtuna perfectă”, pentru că foarte multe din evenimentele care s-au concretizat au fost favorabile acestui domeniu și, cumva, “s-au adunat și au creat un efect de bulgare de zăpadă”, care a dus la atingerea bornei istorice de 100.000 dolari pentru Bitcoin.

“În primul rând, vorbim despre faptul că la început de an se așteptau ca dobânzile în special în SUA, dar peste tot, să înceapă, ușor-ușor, să fie reduse, lucru care este favorabil pentru instrumentele cu un nivel de risc ridicat, precum sunt și activele digitale.

Apoi, erau așteptările legate de aprobarea unor ETF-uri pe Bitcoin spot la început de an în SUA, care reprezintă o deschidere a acestui sector către un nou val de investitori, aceia care doresc o modalitate oarecum mai ușor accesibilă și considerată mai sigură de a investi într-un instrument atât de volatil, iar toată această evoluție a creat foarte multă tracțiune în piața activelor digitale”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Lucian Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Dacă am muta puterea din outsourcing în dezvoltarea de produse proprii, am pune România pe harta lumii în domeniul IT / Călin Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Pe lângă Europa, avem d CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Lucian Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Dacă am muta puterea din outsourcing în dezvoltarea de produse proprii, am pune România pe harta lumii în domeniul IT / Călin Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Pe lângă Europa, avem d

De asemenea și impactul alegerilor din SUA, dar și a abordării lui Donald Trump în ceea ce privește criptoactivele au dus la creșterea prețurilor în acest sector.

“Donald Trump a avut o abordare foarte prietenoasă în ceea ce privește sectorul și chiar a anunțat că intenționează să creeze un fond de rezervă al SUA în Bitcoin, lucru care automat a crescut foarte mult prețurile și a reprezentat un catalizator puternic spre a ceea ce se așteaptă legat de acest sector, pentru că în trecut tocmai instituțiile statului au fost mai degrabă reticente și doreau să ia măsuri restrictive, tocmai pentru a proteja populația.

Însă, pare că administrația Trump este mult mai cryptofriendly decât se anticipa, iar acest lucru a crescut destul de mult atenția și vedem că a dus la ceea ce se întâmplă astăzi, când Bitcoin este la peste 100.000 de dolari.

Majoritatea investitorilor, mai ales cei de retail și cei mici cu puțină experiență în piață, au această tendință de a se orienta foarte mult către ceea ce spun persoanele importante, fie legate de o anumită industrie, fie la nivel general”, precizează Radu Puiu.

VIDEO Profit.ro TV Alexandra Boroș, co-fondatoare SQB Robotics: Ne uităm spre Orientul Mijlociu sau SUA. Vorbim cu potențiali investitori pentru o rundă de finanțare de 250.000 euro CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Alexandra Boroș, co-fondatoare SQB Robotics: Ne uităm spre Orientul Mijlociu sau SUA. Vorbim cu potențiali investitori pentru o rundă de finanțare de 250.000 euro

În plus și lansarea fondurilor tranzacționate cu expunere pe Bitcoin în SUA reprezintă un vot de încredere în sectorul criptoactivelor, dar care, totodată, deschide și calea adopției pe scară largă a criptomonedei.

“Dacă vorbim despre fundamente, acele elemente legate de ETF-urile pe Bitcoin spot, și anume faptul că primește acest vot de încredere din partea unei burse reglementate în SUA a reprezentat pas important și un fundament.

Un alt fundament ar fi faptul că restul burselor cresc și atunci, automat, acestea tind să aibă un efect de magnetism și să atragă în această cursă și alte elemente de risc. Iar cripto, desigur, este un spațiu extrem de volatil și cu un nivel de risc, dar și de recompensă crescut.

Și, în astfel de momente, vedem tendințe de mișcare în ceea ce privește măsurile luate în România (n.red. Parlamentul a adoptat o modificare la Codul Fiscal pentru a scuti de impozit, până la 31 iulie 2025, câștigurile obținute de persoane fizice din investiții în criptomonede). Acestea sunt așteptate să creeze mai mult interes pentru acest spațiu, întrucât o scutire de taxe ar putea să reprezinte o modalitate de optimizare fiscală atât de dorită și atât de căutată de majoritatea investitorilor”, explică Radu Puiu, adăugând că interesul față de criptomonede era oricum unul în creștere în România.

VIDEO Profit.ro TV - Răzvan Szilaghi, Deputy CEO AIC Trucks: O tendință generală în piață este de a reduce consumul. Foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele, subiectul electrificării e tot mai prezent CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Răzvan Szilaghi, Deputy CEO AIC Trucks: O tendință generală în piață este de a reduce consumul. Foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele, subiectul electrificării e tot mai prezent

“Deși este puțin bizar, având în vedere că experiența românilor cu bursa nu este cea mai lungă și cea mai vastă. Dar, cumva, investitorii din România, cel puțin cei noi, doresc să fie în pas cu trendurile și să nu piardă momentul de a investi în anumite instrumente populare la un moment dat. Și atunci, tind să adere valului larg și să se orienteze către anumite companii de tehnologie, de AI, către active digitale. Iar această măsură va reprezenta un argument în plus pentru a pătrunde în acest sector”, completează acesta.

Bursa românească, adaugă el, are și ea măsuri de fiscalitate atractive pentru investitorii de retail.

“Și aici, dacă ne uităm în special la ceea ce înseamnă investitor pe termen mai lung, adică pe un termen mai mare de un an, rata de impozitare este una foarte mică, iar din acest punct de vedere putem spune că este un mediu atractiv.

Problema este că, în continuare, pentru majoritatea investitorilor noi din România, aceștia nu își creează o serie de așteptări realiste, pentru că o rată de creștere a portofoliului anuală undeva între 7-10% este extraordinară pentru bursă și pentru o companie cu o maturitate, însă aceștia tind să gonească după obținerea unor câștiguri rapide, iar din acest punct de vedere pot să cadă pradă și anumitor fraude, înșelătorii.

Și au existat destul de multe și în lunile recente, tocmai pentru că investitorul român dorește să obțină câștiguri rapide și ample într-o perioadă scurtă de timp”, subliniază acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevărat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevărat

“Cred că este nevoie de o perioadă în care investitorii noi să se maturizeze. Dar mă aștept să se întâmple, pentru că, din păcate, mulți dintre investitorii noi care au această abordare tind să sufere o pierdere semnificativă sub o formă sau alta.

Fie că investesc poate într-o criptomonedă mai obscură, în ideea în care doresc să obțină câștiguri foarte ample și pierd întreaga investiție în moneda respectivă, fie poate că, din nefericire, pică pradă unor înșelăciuni care sunt corelate cu investiția la bursă, deși nu au absolut nicio treabă.

Iar aceste lecții pe care le învață, deși sunt unele foarte dure, cumva, reprezintă un semnal că abordarea față de bursă ar trebui să fie una diferită și să fii conștient și să cunoști în ceea ce investești și nu doar să investești pentru că dorești să obții câștiguri foarte rapide și să îți dublezi, triplezi poate banii, cum sunt promise în anumite anunțuri”, mai spune Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România

viewscnt
Afla mai multe despre
radu puiu
xtb
bitcoin
donald trump