Înființată în 2014, compania FormTex, care produce sisteme de afișaj pentru diferite evenimente, precum expoziții și conferințe, a finalizat anul 2024 cu o cifră de afaceri de circa 1,5 milioane de euro, în creștere față de anul anterior, când a înregistrat vânzări de aproximativ 1,2 milioane de euro.
Produsele FormTex sunt adresate în principal companiilor mici și medii.
„Când am început în 2014, noi am luat și o finanțare de la un program similar cu Start-Up Nation de aproximativ 30.000 de euro, bani cu care ne-am luat niște prime utilaje și am început să facem o gamă destul de diversă de produse cu expunere da mai degrabă într-o zonă generică.
Ușor-ușor, noi am migrat pe zona asta de producție de imprimare de textile pentru că am văzut acolo o valoare destul de mare și era o tehnologie care deja începuse să prindă contur și să se dezvolte în Europa.
Participând la niște evenimente de profil ne-am dat seama că asta este o direcție câștigătoare și am investit în 2016 în primul utilaj de genul acesta. Și, treptat, am început să ne dezvoltăm și dintr-o companie care oferea servicii de producție diversă am ajuns în zona de producție de produs”, spune, la Profit.ro TV, Victor Vișan, CEO FormTex, adăugând că, acum, compania oferă o gamă clară de produse, iar plaja de clienți este mult mai largă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Spătaru, fondator Missions Team: Am refuzat 4 fonduri de investiții. Deși produsul e foarte bun și bate concurenți internaționali, când vrei să lucrezi cu firme globale trebuie să fii și tu un furnizor global„Atunci cumva aveam un număr limitat de clienți cu care aveam un nivel mai avansat de colaborare. Un client avea poate și 30% din cifra noastră de afaceri, iar acum cel mai mare client cred că are undeva până în 4%. Deci, avem un număr mai mare de comenzi, undeva la 20-30 de comenzi într-o zi”, completează acesta.
Dezvoltarea afacerii a fost realizată pe de-o parte cu finanțări europene – un total de circa 80.000 de euro –, dar și din surse proprii, reinvestind mare parte din profit, și din credite bancare.
„Ne-am uitat în zona de private equity pentru a atrage ceva fonduri și ne-am dat seama că suntem un pic cam mici. În momentul de față avem undeva la 1,5 milioane euro cifră de afaceri și din discuțiile pe care le-am avut cu jucători din industria aceasta am realizat că suntem încă la un nivel prea mic și nici piața nu permite o alocare foarte mare de capital. Deci, ne-am oprit în momentul de față la zona asta de finanțări proprii și bancare”, precizează Victor Vișan.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Bucsai, fondator WeReload: Începând cu 2026 ne dorim să fim un distribuitor de produse eSIM pentru operatorii de telefonie mobilă. Suntem în discuții cu companii din Luxemburg, Franța, ItaliaO mare parte din producția FormTex merge și către export, în țări precum Bulgaria, Ungaria, Olanda și Moldova.
„Căutăm să dezvoltăm și alte piețe. Direcția clar pentru noi e de export și a plecat de la momentul inițial când ne-am ales aceste produse. Ne-am dat seama că ele sunt ușor de instalat și transportat și putem să le vindem ușor în alte părți fără să avem nevoie să investim în aceste bucăți de montaj. Asta ne-a dus într-o zonă de a ne alege foarte clar tipul de client cu care vrem să lucrăm.
Noi ne orientăm către companii medii și mici, dar și mari, dacă participă la niște evenimente mai restrânse, unde amenajarea este pentru un spațiu de undeva între 6 și 40-50 de metri. Nu mergem pe suprafețe foarte mari pentru că s-ar pierde practic din beneficiul pe care produsul nostru îl oferă, acela de ușurință în instalare.
Am abordat dezvoltarea pe plan internațional cumva oportunistic, adică ne-am uitat la ce resurse sunt și eventual ce anume funcționează”, afirmă CEO-ul FormTex.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Lucian Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Dacă am muta puterea din outsourcing în dezvoltarea de produse proprii, am pune România pe harta lumii în domeniul IT / Călin Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Pe lângă Europa, avem dCompania a investit în ultimii trei ani aproximativ 600.000 de euro în utilaje și stocuri.
„Ce am sesizat în ultimii ani este că apare o oarecare fragmentare în piața aceasta, în sensul în care evenimentele foarte mari, o parte din ele rezistă și sunt foarte atrăgătoare, cele care cumva privesc o industrie întreagă, însă sunt și câteva evenimente de largă amploare care cumva încep să-și piardă din avânt în favoarea unor evenimente mai mici.
Diferiți jucători din anumite industrii, în special din zona de IT, aleg să-și facă propriile evenimente de o amploare mai mică și să aibă și o zonă expozițională. E un fel de pachet pe care l-am văzut dezvoltându-se foarte mult în ultimii ani și unde noi livrăm foarte bine”, mai spune acesta.