Alegerile reprezintă întotdeauna un element foarte important pentru piețe pentru că pot duce în două direcții, fie în direcția pe care deja se afla economia respectivă sau pot crea nesiguranță și instabilitate, spune, la Profit.ro TV, Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, adăugând că, pentru piețele de capital, nesiguranța și instabilitatea reprezintă două caracteristici de care investitorii se tem, pentru că la momentul respectiv prețurile din piață nu mai sunt corelate cu viitorul.
„Iar ceea ce vedem noi la burse, și anume prețul acțiunilor, reprezintă tocmai o glindire a imaginii de viitor a economiei sau a companiei respective și, în momentul în care se schimbă tot ceea ce credeam noi că se va întâmpla, atunci automat apare volatilitate și poate chiar corecții, cum am văzut chiar la Bursa de la București”, mai spune acesta, adăugând că este foarte important ca investitorii să urmărească proiectele pe care le propune fiecare candidat la alegerile prezidențiale și de acolo se pot observa care sunt efectele asupra economiei în general.
„Asta la o primă vedere, întrucât nu știm cât de mult din acea agendă va fi pusă în aplicare și cât de strict va fi acesta cu ceea ce a propus, dar cumva avem o anumită imagine, iar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat acolo (n.red. alegerile din SUA) am văzut că s-a creat o așteptare legată de o schimbare a retoricii în ceea ce privește companiile de energie, și anume înainte se dorea o tranziție cât mai rapidă către resursele regenerabile, iar acum Donald Trump este un susținător avid al petrolului și al companiilor care produc petrol și gaze naturale.
Iar din acest punct de vedere se așteaptă o schimbare de atitudine în SUA. Un alt element a fost cel legat de companiile de apărare, companiile de armament, întrucât Trump a avut o altă părere față de toate conflictele active din prezent. Și am mai văzut și o altă abordare legată de companiile de tehnologie, care păreau mai degrabă că își doreau continuarea unei administrații democrate”, completează Radu Puiu.
Potrivit acestuia, va fi „important de urmărit”, cel puțin pentru investitori, și tranziția către o economie verde în SUA, proces care va avea efect și pe piețele din UE, mai ales că Europa a devenit importatoare de energie din SUA după izbucnirea conflictului din Ucraina și sistarea aprovizionării din Rusia.
„Iar din acest punct de vedere rămâne de văzut cât de mult din oferta actuală de energie din SUA va fi valabilă și în 2025, pentru că, dacă vom vedea un consum mai mare în SUA, care să fie compensat tocmai din oferta pentru export, atunci este posibil ca prețurile din Europa să cunoască o ușoară creștere.
Însă, cred că e încă devreme în ceea ce presupune această administrație Trump și trebuie mai întâi să vedem cât de mult se va ține acesta de agenda sa și cât de strict își va respecta acele puncte prezentate în campanie, întrucât este posibil să aibă un efect asupra economiei destul de amplu, având în vedere că anumite declarații au fost destul de ferme”, explică acesta.
În ceea ce privește tarifele comerciale propuse de Trump, analistul XTB menționează că pentru China acestea s-ar ridica la minim 60% pentru majoritatea produselor importate, în timp ce pentru Europa prețurile ar fi undeva la circa 20%, „ceea ce automat ar presupune o creștere a prețurilor și o scădere a competitivității produselor europene actuale care pătrund pe piața din SUA”.
„Având în vedere faptul că suntem într-un context în care economia europeană tinde să fie destul de slabă, iar redresarea economiei în China nu a fost atât de rapidă precum se anticipa după pandemie, ne așteptăm să vedem un impact semnificativ în ceea ce privește creșterea economică globală. Însă, în momentul de față, piețele nu par să includă în preț acest factor de risc.
Iar din acest punct de vedere, cred că ei sunt optimiști că Donald Trump cumva își va mai tempera poziția și că acest discurs posibil să fi fost doar unul mai degrabă de intimidare și care să creeze un levier în ceea ce privește potențiale negocieri viitoare în momentul în care acesta va intra în mandat.
Însă, sub forma actuală prezentată, impactul asupra economiei globale ar fi unul major și, mai mult decât atât, este așteptat să creeze inflație nu doar în SUA, ci și în alte regiuni tocmai prin această problemă, în care prețurile generale ale bunurilor vor fi mai mari din cauza tarifelor suplimentare și nu neapărat dintr-o cerere suplimentară a populației, întrucât vedem că cererea la nivel global este într-o ușoară retragere după perioada dificilă, cu dobânzi ridicate, cu inflație ridicată și cumva consumatorii și-au mai temperat consumul”, subliniază Radu Puiu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Răzvan Szilaghi, Deputy CEO AIC Trucks: O tendință generală în piață este de a reduce consumul. Foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele, subiectul electrificării e tot mai prezentLa finele anului trecut, piețele n-au reacționat încă la declarațiile lui Trump în ceea ce privește tarifele comerciale, majoritatea indicilor bursieri din SUA și din Europa fiind la maxime istorice, „lucru care este puțin contraintuitiv”, având în vedere economia actuală, care, în continuare, se confruntă dobânzi ridicate, cu inflație destul de mare în anumite regiuni și cu un consum destul de scăzut.
„Iar pe de altă parte, piețele de capital au o performanță excelentă. De aici cred eu că ei nu iau neapărat în serios aceste amenințări și mai degrabă le consideră un instrument de negociere. Dar acesta este unul dintre potențialii factori de risc pentru 2025, pentru că vedem maxime istorice pe burse. Chiar și Bursa din București a performat foarte bine în acest an, având în vedere performanța economică și tot ceea ce s-a întâmplat pe plan local, pentru că ei se așteaptă la o îmbunătățire viitoare a condițiilor”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevăratInvestitorii se așteaptă însă ca în 2025 contextul economic să fie unul mai favorabil, atât din perspectiva consumului, cât și a dobânzilor, care sunt estimate să scadă.
„Acesta este scenariul favorabil și perfect pentru piețe, dar orice schimbare precum introducerea acestor tarife poate duce la apariția unor corecții semnificative și am văzut o situație de acest tip în vară, când a avut loc o corecție de o zi foarte abruptă pe piețe, tocmai pe fondul faptului că ar putea să apară anumite probleme economice, odată ce în Japonia au fost luate măsuri economice și măsuri fiscale.
Și, din acest punct de vedere, cred că corecțiile ar putea să apară, pentru că există foarte multe necunoscute în economie care pot foarte ușor să deraieze planul inițial și acest plan ideal pe care îl conturează piețele”, mai precizează acesta