Startup-ul Tire2Tire, care își propune să revoluționeze lumea transporturilor prin crearea unui robot mobil, autonom, pentru inspectarea vizuală a calității pneurilor de la camioane și autoturisme, a atras până în prezent finanțări de 30.000 de euro.
„Ideea a pornit tocmai din lipsa unui astfel de sistem digitalizat pentru că măsurarea tradițională a căii de rulare a anvelopelor se face manual, durează mult timp și rezultatele sunt notate cu pixul pe hârtie. Iar noi ne dorim să digitalizăm tot acest proces. Tire2Tire este o soluție tehnică optimă pentru o scanare rapidă, cu erori minime de măsurare, iar modelul nostru de business presupune instalarea robotului în stațiile de alimentare cu carburant, precum și în sediile anumitor companii de transport”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Teodora Moraru, co-fondator și CEO Tire2Tire.
Costurile pentru clienții care doresc utilizarea robotului vor fi cele de instalare și mentenanță, iar acestora li se adaugă și costul abonamentului fiecărui camion, preț în care este inclusă și utilizarea licenței software pentru platforma online a startup-ului, în care managerii și șoferii flotelor vor putea vizualiza în timp real graficele rezultatelor și alertele în cazul în care anvelopele sunt într-o stare neconformă.
„Practic, noi am început prin a participa la pre-acceleratorul de startup-uri Innovation Labs, acolo unde am trecut prin mai multe etape de validare a ideii noastre. Și astfel, cu ajutorul primului nostru partener logistic, o companie de servicii în domeniul transporturilor, am identificat aceste segmente de clienți, atât stațiile de alimentare, cât și companiile ce dețin flote și ne putem adresa de asemenea și autorităților sau chiar producătorilor de anvelope care doresc cât mai multe statistici”, spune aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Startup-ul poartă deja discuții cu un mare lanț de benzinării și își propune ca în perioada următoare să participe la un nou accelerator cu acces la fonduri europene și care pune foarte mare accent pe comunicarea cu stakeholderii din domeniu și le-ar putea facilita mai multe discuții și cu alte lanțuri de alimentare cu carburant.
„Tocmai aceste parteneriate sunt în momentul de față cele mai dificile, pentru că chiar și prototipul nostru a fost dificil de fabricat și noi trebuie să menținem constant legătura cu stakeholderii și cu viitorii noștri clienți pentru a ține pasul cu cerințele lor. De asemenea, cred că este foarte dificil și să testăm prototipul nostru într-un mediu real. Până acum noi l-am testat mai mult în laborator, dar am reușit în cele din urmă să testăm cu robotul nostru 200 de anvelope într-un garaj local”, afirmă ea.
Planurile companiei vizează dezvoltarea unui nou prototip, mult mai complex și mai rezistent la factorii externi de mediu.
„Noi avem deja un prototip funcțional cu care putem face demo-uri către viitori clienți, însă ne trebuie un nou partener logistic pentru testarea viitoarei noastre iterații de prototip. Ne dorim să facem unul mai complex și mai rezistent la factorii externi de mediu și pentru acesta ne-ar trebui și încă o rundă de finanțare de minimum 100.000 de euro.
Noi până în prezent am primit în total o investiție de 30.000 de euro, din care primii 10.000 de euro i-am obținut practic prin câștigarea marelui premiu în competiții internaționale, iar restul de 20.000 de euro au provenit dintr-o finanțare de la primii noștri parteneri logistici”, precizează aceasta.
Deși mediul de finanțare din România este puțin mai prudent în perioada aceasta, Teodora Moraru consideră că antreprenorii care au un plan foarte bine pus la punct și o idee inovativă pot ridica în continuare bani.