Startup-ul RongoDesign, fondat de Gabriel Barta, inginer în biotehnologie, a dezvoltat un material izolant, o alternativă la polistiren din materiale 100% naturale.
„Venim cu o soluție nouă a industriei constructoare, care este atât de poluantă. Este unul dintre factorii cei mai poluanți la nivel global. Nu facem decât să ne inspirăm din natură valorificând una dintre cele mai vechi tehnologii existente la nivel mondial și anume tehnologia miceliului.
Ca și materie primă utilizăm reziduuri agroindustriale, de cânepă, în, rumeguș sau chiar și zaț de cafea și borhot de la bere, pe care le adaptăm unor procese bine stabilite valorificând mai multe specii de miceliu pentru a veni cu o soluție 100% organică și sustenabilă”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Gabriel Barta, fondator RongoDesign.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că una dintre cele mai mari provocări pe care le-a întâmpinat a fost găsirea reizdurilor necesare pentru realizarea produsului.
„A fost destul de greu să găsim în primul rând reziduri de cânepă în România, motiv pentru care mai bine de doi ani am făcut cercetare să ne adaptăm la materia primă care se găsea în zona fabricii pe care o avem.
Așa am ajuns la alt tip de rezid pentru a optimiza procesele și a definitiva foarte bine tot fluxul tehnologic. Suntem in curs de a patenta rețetele acestea. Avem norocul că fabrica este înconjurată de foarte multe ferme care ne pot oferi materia primă”, spune acesta.
El adaugă că și atragerea de finanțare pentru scalarea afacerii a reprezentat o provocare majoră.
„Ne luptăm de mai bine de doi ani să obținem o finanțare. Ne-am orientat din mers și de curând am obținut o finanțare directă de la UE printr-un parteneriat cu o companie foarte mare din Polonia și un designer interior din Franța”, afirmă Gabriel Barta.
„Totul a luat naștere făcând parte din programul de antreprenoriat sprijinit de Raiffeisen Bank în care am luat un credit cu condiții preferențiale care ne-a ajutat să construim laboratorul, să achiziționăm anumite echipamente. De curând am fost acceptați și într-un accelerator care se va desfășura în Germania”, adaugă fondatorul RongoDesign.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Damien Thiery, director general Asociația Ateliere Fără Frontiere: Forță de muncă avem, dar nu avem suficiente locuri de muncăPlanurile pentru următoarea perioadă, continuă el, sunt de a valorifica producția.
„Practic, vrem să definitivăm producția de masă. După care vom ținti clar și discuțiile deschise cu posibili investitori pentru a ne ajuta să scalăm. La nivel global este un trend spre acest tip de material, lumea este foarte deschisă și chiar și finanțările care vin din exterior sunt mult mai accesibile.
Suntem pregătiți, însă ne lipsește investiția pentru a putea construi o fabrică mai mare. Suntem dispuși să producem de 150-200 mp pe lună, dar cu investiții foarte bine gestionate și cu oameni care să creadă cu adevărat în acest material. Acest proiect e ușor scalabil, așteptăm pe cine are putere financiară să se alăture proiectului”, mai spune Gabriel Barta.