VIDEO PROFIT LIVE Cristian Mogodici, CEO ZayaAI: Suntem în curs de a face o rundă de finanțare de tip seed. După România, urmează extinderea și în alte țări din Europa

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Mogodici, CEO ZayaAI: Suntem în curs de a face o rundă de finanțare de tip seed. După România, urmează extinderea și în alte țări din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2023

Startup-ul ZayaAI, înființat în urmă cu 2 ani și jumătate, care a creat un software pe bază de inteligență artificială ce are ca scop diagnosticarea anatomopatologică, vizează atragerea unei runde de finanțare și ieșirea în afara granițelor țării.

„Software-ul nostru folosește inteligența artificială pentru a ajuta medicii în diagnosticul anatomopatologic în trei direcții: reducerea timpului de diagnosticare a unui caz, creșterea numărului de cazuri diagnosticate pe zi, creșterea eficienței unui laborator de anatomie patologică și reducerea erorilor umane care se întâmplă din cauza oboselii. Modelele noastre de diagnostic sunt dedicate exclusiv patologilor”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristian Mogodici, CEO ZayaAI.

Ca și clienți, startup-ul vizează laboratoarele de anatomie patologică, spitale sau clinici medicale care au nevoie de diagnostic histopatologic.

Urmărește-ne și pe Google News

„Pentru fiecare patologie noi trebuie să dezvoltăm modele AI specializate și antrenate pe imagini pentru patologia respectivă. Este un model B2B. Pentru a ajunge să implementăm un astfel de soft într-un spital durează cel puțin șase luni. Procesul e foarte îndelungat, foarte scump, e nevoie de investiții financiare, de timp și de resurse umane.

Ai nevoie de oameni foarte specializați, de cercetători, de experți în mai multe domenii care să lucreze și să dezvolte un produs de la stadiul de idee până la stadiul de comercializare. Și un soft medical trebuie foarte bine controlat, testat, după care autorizat de organismele cu autoritate în domeniu pentru a putea fi vândut în piață”, mai spune acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Barta, fondator RongoDesign: Așteptăm pe cine are putere financiară. Ne luptăm de mai bine de doi ani să obținem o finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Barta, fondator RongoDesign: Așteptăm pe cine are putere financiară. Ne luptăm de mai bine de doi ani să obținem o finanțare

Startup-ul a dezvoltat deja un prim model de software care diagnostichează tuberculoza, iar anul acesta plănuiește să autorizeze produsul.

„Avem platforma de telepatologie care deja lucrează pentru diagnostic. Suntem autorizați de către DSP să vindem diagnostic medical în anatomie patologică și avem deja clienți în București și nu numai. În momentul ăsta suntem în plin proces de dezvoltare al celui de-al doilea produs AI care diagnostichează o formă de cancer de vezică. Urmează să-l finalizăm și să-l introducem în teste clinice la câteva spitale partenere”, precizează el.

Cristian Mogodici mai spune și că atragerea unei finanțări și găsirea celor mai potriviți cercetători sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă startup-ul în momentul de față.

Până în prezent, compania a fost finanțată din sursele proprii ale celor opt fondatori. În total, lucrează 12 persoane în cadrul ZayaAI.

„Suntem o echipa de fondatori care am început acum 2 ani și jumătate și am fost primii investitori în Zaya. Am obținut și două granturi, din România și Norvegia. Și suntem în curs anul acesta să facem o rundă de finanțare de tip seed. Orice startup are probleme de finanțare în comparație cu marii jucători din tehnologie”, afirmă acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Adrian Pantir, CEO xTrainer: Ne propunem ca în 5 ani să luăm jumătate din piața din România. Până acum am investit peste 200.000 de euro din fonduri proprii CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adrian Pantir, CEO xTrainer: Ne propunem ca în 5 ani să luăm jumătate din piața din România. Până acum am investit peste 200.000 de euro din fonduri proprii

CEO ZayaAI afirmă și că startup-ul a fost gândit încă de la început ca un jucător global. Planurile de viitor sunt de a depăși granițele țări, dar și ale continentului, vizând chiar și piața din SUA.

„De la început am gândit produsul global pentru că piața românească nu e suficient de mare să-ți permită să te autofinanțezi. Primul nostru pas este să ne acreditam la nivelul UE, să putem să ne vindem software-ul în toate țările UE. Asta ar trebui să demarăm în acest an. Apoi trebuie să facem pasul în SUA, care este cea mai mare piață de diagnostic și de software care folosește AI în anatomie patologică.

Există o mare nevoie de soluții de diagnostic în anatomie patologică. Necesarul de medici histopatologi e de 10 medici la 100.000 de locuitori. UE are 3 medici la 100.000 de locuitori, SUA e tot pe acolo, iar China stă și mai rău. Deci venim cu produse care ajută medicii histopatologi să fie capabili să diagnosticheze mai repede cazurile pacienților”, mai spune Cristian Mogodici.

viewscnt
Afla mai multe despre
zayaai
cristian mogodici