Industria de IT a crescut exponențial în ultimii ani și va continua să crească și în 2023. Peste 60% dintre companiile de IT din România se așteaptă la creștere anul acesta, în principal datorită adopției accelerate a tehnologiei.
„Sunt mulți factori care au influențat și vor influența în continuare industria IT. Tendințele de creștere vin pe baza unei adopții foarte accelerate a tehnologiei. Poate că, de data asta, putem să vorbim și despre inteligența artificială. Deja din trecut se vedeau semnele unei accelerări în această zonă și cred că ăsta a fost unul dintre motoarele adopției de tehnologie. Doar că AI nu vine singură, vine și se așează peste o infrastructură, date, peste o tendință globală de trecere în cloud și toate astea contribuie cumva la consumul de servicii IT, peste nevoile uzuale de digitizare continuă a societății”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Marian Sîmpetru, Managing Partner eSolutions.
El afirmă că, deși în piața din SUA există restructurări masive ale marilor jucători din industria de IT, efectul încă nu se reflectă nici în piața europeană și nici în cea locală.
„Cred că toată lumea s-a confruntat cu efectele inflației atât în România, cât și pe piața europeana și, evident, că și marile companii sunt conștiente de acest lucru. Asta, în principiu, duce la o strângere a bugetului. Practic, această manifestare reprezintă un debut de criză. Deja în SUA se vede o strângere a pieței, se vede de la faptul că au început să dea afara personal din industria IT, lucru de neimaginat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În România și pe piața europeană asta încă nu se manifestă, au apărut însă semne că s-ar putea transfera și la noi. Dar noi nu am resimțit încă micșorări ale bugetelor planificate. Cred că piața europeană este ceva mai departe de bursa din SUA, dar asta nu înseamnă că nu o să se facă simțite efectele unei crize și în Europa”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Dumitrel, co-fondator MyBenefits: Sperăm să depășim 40.000 de utilizatori în platformă până la finalul anului. Targetăm și extinderea în UEÎn plus, continuă el, unele companii profită de restructurările competitorilor și fac angajări în continuare. Iar piața din SUA este oricum mult mai reactivă și reacționează rapid la orice schimbare. Acolo, afirmă Marian Sîmpetru, bursa dictează totul.
„Să ne amintim că venim după o creștere cumva necontrolată a pieței. S-au investit în tot felul de proiecte, o grămadă de startup-uri au fost supraevaluate, aș compara situația actuală puțin cu bula dot-com, dar evident este la un alt nivel de data asta. Deci, cred că efectul de companie mare nu se transmite neapărat în rândul companiilor mici sau mijlocii nici în piața din SUA”, precizează el.
Și chiar dacă situația din SUA se propagă și în Europa, efectele vor fi mult mai mici, adaugă Marian Sîmpetru.
„Dacă privim în trecut am observat că orice fel de criză vine cu o întârziere și în Europa. De foarte multe ori asta aduce și o atenuare a efectelor crizei și manifestările sunt uneori mult mai potolite”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ovidiu Toader, business coach: În momentul de față, în antreprenoriat ne confruntăm cu așa numitul paradox of choiceDespre deficitul de specialiști în IT pe piața locală, Marian Sîmpetru afirmă că în continuare nu există șomaj în această industrie.
„Presiunea pare să nu mai fie aceeași, dar asta nu înseamnă că lucrurile sunt extrem de roz. Cred că în continuare nu există șomaj în această industrie și, cu toate că în continuare suntem foarte atractivi ca soluție pentru parteneri din vestul Europei, nu mai suntem în aceeași poziție în care financiar vorbeam despre o prăpastie între așteptările noastre și ce puteau ei de fapt oferi.
În momentul ăsta lucrurile s-au echilibrat, în sensul că în continuare ne caută clienții, în primul rând pentru capabilități, pentru expertiza pe care am reușit să o acumulăm și cred că e valabil pentru întreaga industrie”, precizează el.