VIDEO PROFIT LIVE CEO TeraPlast: Discutăm cu zeci de companii în vederea unei potențiale tranzacții. Ne uităm foarte atent și la Ucraina

VIDEO PROFIT LIVE CEO TeraPlast: Discutăm cu zeci de companii în vederea unei potențiale tranzacții. Ne uităm foarte atent și la Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2023

Alexandru Stânean, CEO-ul TeraPlast, estimează o cifră de afaceri cu 20% mai mare în 2023 față de anul precedent, al doilea cel mai bun an din istoria grupului, după anul record 2021. Grupul TeraPlast este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast.

„Ne propunem să ajungem la aproape 850 milioane de lei cifră de afaceri în acest an bazându-ne că piața de infrastructură va evolua foarte bine. Sunt foarte mulți bani disponibili, discutăm de aproximativ 8 miliarde de euro, o parte fiind bani europeni, o altă parte o reprezintă componenta din POIM care a rămas de executat și care are scadența la finalul acestui an, mai există și partea de PNRR care alocă aproape 2 miliarde de euro pentru sectorul de apă-canal și sunt și banii din Anghel Saligny care ar trebui să contribuie la conectarea la rețelele de utilități ale comunităților mai mici care nu sunt acoperite din fonduri europene.

Toate astea ne fac să sperăm că va fi un an foarte bun pe partea de infrastructură”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Stânean.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, creșterea cifrei de afaceri estimată pe anul acesta va fi determinată și de investițiile făcute în ultimii trei ani de către TeraPlast, de aproximativ 320 de milioane de lei.  

„Este un record absolut pentru grupul nostru și cred că foarte puține companii românești se pot lăuda că au un asemenea volum de investiții. Trebuie să începem să culegem roadele, să vedem că trecem pe profit pe partea de ambalaje și că capacitățile noi de producție din zona de instalații vor pune produse atât pe piața internă, cât și la export.

VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Valoarea amenajărilor a crescut foarte mult, cu aproape 150%. Se folosesc mult mai multe produse premium CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Valoarea amenajărilor a crescut foarte mult, cu aproape 150%. Se folosesc mult mai multe produse premium

Astea sunt principalele motoare din spatele creșterii de 20% pe care o preconizăm anul ăsta, creștere care evident duce după ea o creștere mult mai accelerată a profitabilității unde speram să ne ducem în 75 milioane de lei EBITDA, cu o creștere de peste 40%”, afirmă CEO-ul.

În vara anului trecut, TeraPlast Bistrița a depus o cerere de finanțare a proiectului „Înființare capacitate nouă de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul vizează dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din parcul industrial din Sărățel. Investiția de peste 19 milioane de lei presupune construcția unei centrale fotovoltaice. Energia rezultată ar urma să fie utilizată în cadrul Grupului. Proiectul a fost depus in platforma PNRR, unde au fost depuse peste 650 de proiecte pentru energie regenerabilă.

„Din păcate noi ne așteptam ca investițiile să înceapă încă de anul trecut, ăsta e motivul pentru care bugetul pe care l-am prezentat pentru 2022 a fost mult mai ambițios decât rezultatele în sine, în special în zona de profitabilitate. Ele n-au început anul trecut, suntem în ușoară întârziere, dar sperăm că anul acesta să recuperăm decalajul. Ar fi păcat să pierdem bani europeni”, precizează Alexandru Stânean, adăugând că România e țara cu cea mai proastă rata de conectare la utilități din UE și că până și Bulgarii sunt peste noi.

„Acum câțiva ani BERD a făcut o estimare, și anume că avem nevoie de 20 de miliarde de euro în infrastructura de apă și canal pentru a respecta prevederile din directiva europeană a apei. E păcat să pierdem oportunitățile de a construi aceste rețele cu bani europeni și să trebuiască să le facem din bugetul național”, completează el.

VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Liderii caută limpezimea minții. Incertitudinea produce cea mai mare neliniște CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Liderii caută limpezimea minții. Incertitudinea produce cea mai mare neliniște

Recent, grupul a anunțat că își întărește puterea de acoperire geografică în România prin deschiderea unui nou depozit în sud-estul țării, în Galați. Unitatea reprezintă un centru logistic de aprovizionare și livrare pentru județele Galați, Brăila, Tulcea, Vrancea, Ialomița și Constanța.

TeraPlast are în momentul de față 7 puncte de distribuție proprii pe teritoriul României. Depozitul din Ungaria este, de asemenea, operațional.

„Vrem să fim cât mai aproape de clienții noștri. Și, ca să-i servim repede, trebuie să avem infrastructură aproape de șantiere, de client. În felul ăsta scurtam distanțele și scădem costurile. Dorim să continuăm să ne extindem cu rețeaua de distribuție la nivelul României tocmai pentru a avea proximitate față de piață.

Același lucru e valabil și pentru Ungaria. Ca să fim eficienți pe zona logistică a trebuit să avem o prezență regională în Ungaria ca să putem distribui către clienții noștri de acolo produsele mai eficient”, mai spune acesta.

Pe lângă fabrica din Bistrița, România, grupul TeraPlast deține și o fabrică în Serbia, achiziționată în 2017, cu 4,3 milioane de euro. Planurile grupului de viitor au în vedere și noi achiziții pentru extindere.

„Ne uităm în special pe piețele de ambalaje și instalații atât în România, cât și în străinătate. Suntem destul de dinamici pe piața asta. Discutăm de zeci de companii pe care le analizăm în vederea unei potențiale tranzacții. Sper să iasă o tranzacție. Avem încredere că, făcând achiziții, ne accelerăm creșterea.

VIDEO PROFIT LIVE Adela Negru, Chief HR Officer NTT DATA România: 2023 cred că va fi un an în care ne vom da foarte mult cu presupusul CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adela Negru, Chief HR Officer NTT DATA România: 2023 cred că va fi un an în care ne vom da foarte mult cu presupusul

Însă am avut și un context mai interesant în ultimii ani. Valoarea pe care o percepeau proprietarii companiilor respective tindea să fie disproporționat de mare față de ceea ce era compania în sine și de aceea încă nu am semnat achiziții semnificative. A fost o perioadă de ajustare a așteptărilor pe care le aveau jucătorii”, afirmă CEO-ul.

Compania TeraPlast este activă și în alte țări din regiune, produsele sale fiind exportate în țări precum Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Germania, Slovacia, Cehia și Austria.

„Ne uităm foarte atent și la Ucraina pentru că, având în vedere situația de acolo, necesarul lor de investiții va fi foarte mare, iar fabrica noastră se află la 150 de km de graniță. Există nevoia de a reconstrui infrastructura după război, însă cred că momentul potrivit pentru asemenea discuții va fi după finalizarea războiului”, mai spune Alexandru Stânean.

În ceea ce privește prețurile la materii prime, el vede o stabilitate a acestora.

„Dar discutăm de o stabilitate la un nivel care este cu aproximativ 50% mai mare decât normalitatea care exista până în 2020. Ne bazăm totuși ca tendința globală pe anul ăsta va fi una de ușoară scădere, dar încă suntem departe de a discuta de o revenire la vechiul normal”, precizează CEO-ul TeraPlast.

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru stânean
teraplast