Platforma Heymedica, care reunește furnizori din domeniul sănătății din toate statele europene, a fost lansată pe piață în decembrie 2022 și a atras până în prezent finanțări totale de 500.000 de euro.
„În spatele platformei stau 5 ani de muncă. Noi am început cu un site care evalua spitalele din România, care s-a extins la toți furnizorii medicali și după aceea am câștigat mai multe premii internaționale pentru un concept all-in-one. Astăzi, Heymedica este o platformă care integrează furnizorii de servicii medicale din toată Europa, adică spitale, medici specialiști, farmacii, laboratoare de analize, stomatologi și clinici”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Horea Timiș, co-fondator Heymedica.
El adaugă că, pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, accesul la know-how și la finanțare ajută foarte mult.
„Cea mai mare finanțare de până acum este de la oameni de afaceri din România și fonduri de investiții. Tot timpul ne-am finanțat de la oameni care cred într-o idee la acest nivel și care reprezintă și un risc. Totul merge până la urmă pe încredere”, mai spune acesta.
Horea Timiș precizează că proiectul Heymedica se îndreaptă spre o platformă socială, care la ora actuală se testează în toată Europa.
„Ne-am unit cu românii de la Wise Voice care fac chatbot-ul la UE și am implementat un tip de search, care deja funcționează în platformă în limba română și engleză. Iar platforma funcționează în 10 limbi. Mai avem mult până vom ajunge la un produs matur în piață, dar creștem de la zi la zi. Sperăm ca în următoarele două luni să avem primul chatbot cu voce românesc”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Florentina Ciontea, Director Resurse Umane & CSR Sodexo: Vorbim mai mult de un mix de factori care sunt acum foarte importanți pentru orice angajat. E nevoie să devenim mai eficiențiPlatforma a depășit peste 100.000 de căutări de la implementarea instrumentului de search, cu un grad de redare al rezultatelor de 68-75%.
„Cei 25% sunt tot timpul date pe care noi le analizăm și învățăm AI-ul să fie tot mai predictibil în furnizarea de rezultate. Avem și aproape 500.000 de indexări de provideri la nivelul Europei. Este un startup care, încet-încet, devine tot mai predictibil. Avem și feedback de la peste 10.000 de români, atât din țară, cât și din diaspora”, mai spune Horea Timiș, adăugând că prin utilizarea platformei reiese o analiză complexă de date la nivel național, din care se observă nevoia de servicii medicale.
„În principal, se confirmă foarte multe lucruri care se știu și în piață. Practic noi venim foarte mult cu o validare. Cei care folosesc platforma sunt între 35 și 55 de ani. Aproape 60% dintre utilizatorii platformei sunt femei. Iar cea mai căutată specializare la nivelul României este cardiologia. Aceste lucruri sunt niște date care ne arată cum fucționează ecosistemul medical”, afirmă antreprenorul.
Startup-ul testează și un nou model de Health City Smart City, prin care analizează indicele corporal, stilul de viață sau riscul cardiovascular al cetățenilor la nivel de oraș, pe cartiere și pe gen.
„Ne apropiem de administrația publică să furnizăm date, astfel încât să poată să ia deciziile corecte cu privire la sănătatea populației. Am început să discutăm cu câteva administrații publice unde o să lansăm pentru prima data acest MVP”, precizează el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE CEO TeraPlast: Discutăm cu zeci de companii în vederea unei potențiale tranzacții. Ne uităm foarte atent și la UcrainaStartup-ul a depus proiectul Heymedica la concursul Horizon Europe pentru a obține o finanțare din partea UE de un milion de euro.
„Noi suntem o țară care nu avem o experiență în partea de startup-uri sau investiții. Creștem de la an la an. În România, un startup e privit prin prisma a cât produce. Noi suntem un startup atipic. Nu avem încasări și nu o să avem în următorii 3 ani de zile. La un moment dat, platforma se va monetiza prin partea de analiză care se va face către universități, administrațiile publice, companiile farma, de asigurări medicale, guverne etc.”, mai spune acesta.
„Dacă vrem să avem o economie ca în Vest sau spitale ca acolo trebuie să gândim și să facem ce fac și ei. Trebuie să creștem investițiile în inovație și tehnologie la nivel național, trebuie să avem posibilitatea de a crea inovație. Când vorbim de inovație, ar trebui ca spitalele din România să aibă centru de inovație propriu. Statul trebuie de asemenea să intervină”, subliniază Horea Timiș.