Industria de înfrumusețare este o oglindă a ceea ce se întâmplă în societate, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Lucian Miess, fondator al lanțurilor de saloane de înfrumusețare GETT’s. Pandemia și crizele ulterioare s-au resimțit și la nivelul acestei industrii.
„Există două componente în această industrie. Una este legată de ce înseamnă necesitatea și igiena, iar cea de-a doua este legată de nivelul de consum social. Lucrul ăsta are legătură mai mult cu modul de viață. Principiul de bază este că atunci când oamenii se simt bine ei circulă. Ies la restaurante, consumă, se căsătoresc, investesc, cheltuie.
Componenta care ține de necesitate scade întotdeauna foarte puțin, însă componenta care ține de modul de viață este cea mai sensibilă la schimbările pieței. Cum există anumite temeri sau îndoieli, cum oamenii încep să fie mai chibzuiți cu banii, adică încep să taie lucrurile care nu sunt neapărat importante și să prioritizeze ce e important”, spune acesta.
După ce că jucătorii din industria de înfrumusețare au ieșit slăbiți în urma pandemiei, continuă el, aceștia au fost loviți și de inflație și de criza energetică, ceea ce a pus din nou presiune pe costurile atât ale proprietarilor de saloane, cât și pe bugetele clienților.
„A fost un stres suplimentar pe tot ce înseamnă dorința noastră de consum. Noi suntem pe segmentul de 4 și 5 stele, deci funcționăm pe componenta legată de modul de viață, pentru că avem locații în mall-uri și hoteluri. Estimăm anul acesta că vom atinge nivelul din 2019”, precizează el.
Lucian Miess afirmă și că deciziile luate de guvernanți pentru a combate pandemia a accelerat anumite fenomene din industria de înfrumusețare.
„Vorbim de defragmentare, scaunele închiriate, munca la negru, ascunsul de autorizații. Dacă ne uităm la deciziile luate alăturat cuvântului Covid era și cuvântul mall. De parcă covidul n-a existat decât la mall.
Nu sunt foarte mulți jucători în mall-uri din cauza presiunii investițiilor, la care se adaugă și provocarea în a atrage un volum suficient de mare de clienți care să te poată face să rămâi sustenabil, plus proiectele tehnice, care sunt extreme de complexe”, spune fondatorul GETT’s.
„Oamenii vor să aibă prețuri mici, dar trebuie să înțeleagă că în spatele prețurilor se ascunde o structură de costuri. Și statul nu se gândește cum ar putea face ca prețul ăla să fie sustenabil într-o piață”, adaugă el.