VIDEO PROFIT LIVE Iulia Sullivan, CEO Bisbags: În ultimul an și jumătate prețul la hârtie a crescut cu circa 60%, ceea ce a însemnat majorări la clientul final cu 30-40%. A fost frustrant

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Sullivan, CEO Bisbags: În ultimul an și jumătate prețul la hârtie a crescut cu circa 60%, ceea ce a însemnat majorări la clientul final cu 30-40%. A fost frustrant
scris 9 nov 2022

Pandemia și inflația au determinat creșteri de prețuri semnificative la materiile prime care intră în componența ambalajelor de hârtie, afirmă, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Iulia Sullivan, CEO Bisbags, producător de ambalaje din hârtie, care deține o fabrică proprie în Bistrița-Năsăud, recent extinsă, de la 3.000 de metri pătrați la 5.000 de metri pătrați.

„Deși nu estimasem o creștere atât de mare am încercat pe cât se poate să ne reorganizăm, iar clientul final să aibă de suferit cât mai puțin. A fost frustrant, mai ales în primele șase luni ale anului, atât pentru revânzătorii noștri, cât și pentru noi, să anunțăm odată la 1-2 luni majorări de prețuri cu mult peste ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani.

În ultimul an și jumătate prețul la materia primă a crescut cu 60-70%, față de ultimii 10 ani perioadă în care prețul a oscilat între 5 și 10%. Și, ținând cont că la noi în producție materia primă reprezintă undeva la 60-65% din produsul finit a însemnat majorări semnificative între 30-40% la clientul final”, precizează Iulia Sullivan, adăugând că aceste creșteri de prețuri au venit în tranșe, astfel că nu a existat suficient timp pentru a-și face stocuri la prețuri mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News

„În plus, și hârtia a fost limitată. N-am putut să achiziționăm o cantitate foarte mare la un anumit preț pentru că fabricile care produc hârtie au avut doar o anumită cantitate disponibilă lunar ca să o vândă mai departe”, continuă ea.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL: Nu putem concura în zona costului mediu per angajat cu firmele care au baza stabilită în Asia. Singura șansă pentru România este să aibă o ofertă care nu poate fi egalată CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL: Nu putem concura în zona costului mediu per angajat cu firmele care au baza stabilită în Asia. Singura șansă pentru România este să aibă o ofertă care nu poate fi egalată

Compania achiziționează hârtie de la mai multe fabrici din Europa, din țări precum Austria, Germania, Suedia, chiar și din Rusia, înainte de izbucnirea războiului.

„Odată cu războiul nu am mai putut achiziționa din Rusia, iar la fabricile din Europa au crescut prețurile atât pentru că cererea a crescut foarte mult, cât și din cauza costurilor la energie. Dar avem materie primă care ne acoperă comenzile pentru 1-2 luni, lucrăm cu stoc.  Însă, a fost foarte dificil să menții un preț pe o perioadă lungă de timp”, mai spune aceasta.

VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, Country Manager PayU: Vedem o creștere pe valoarea medie a tranzacțiilor în rate de Black Friday. Estimăm că va fi dublă față de o zi normală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, Country Manager PayU: Vedem o creștere pe valoarea medie a tranzacțiilor în rate de Black Friday. Estimăm că va fi dublă față de o zi normală

Cea mai mare cerere pentru ambalaje de hârtie a venit dinspre domeniul HoReCa, fiind impulsionată de creșterea livrărilor la domiciliu din perioada pandemiei.

„Cu siguranță cererea cea mai mare a venit din domeniul HoReCa, asta undeva pe la mijlocul anului 2020, când cererea de a livra mâncare și produse acasă a crescut considerabil față de anii anteriori. Pe lângă asta, este o creștere și pe partea de produse personalizate. Businessurile au început să înțeleagă ce înseamnă să-ți personalizezi ambalajele pentru brandurile lor și aici vedem o creștere, poate nu la fel de mare ca cea din HoReCa. În a doua jumătate a anului, cererea pe produse standard a început puțin să scadă, dar pe partea de personalizare cererea e în ușoară creștere”, precizează ea.

Pentru anul viitor, compania se va concentra pe a-și dezvolta prezența în țările în care deja exportă produse, în Franța, UK, Austria și Germania. 

„Pe lângă piața din România, pe care continuăm să o creștem, ne dorim ca la anul să ne facem un pic mai cunoscuți și în Franța și UK, prin intermediul revânzătorilor de acolo. Anul acesta, vom exporta undeva între 25 și 30% din cifra de afaceri, în creștere cu aproximativ 10% față de anul trecut. Momentan, exportăm în Austria, Germania, Franța și UK și ne dorim să ne dezvoltăm în continuare pe aceste piețe”, mai spune Iulia Sullivan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iulia sullivan
bisbags
producator ambalaje hartie
ambalaje hartie