VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran: Toată industria vocherelor, tichetelor este o imensă sinecură

VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran: Toată industria vocherelor, tichetelor este o imensă sinecură
scris 17 mar 2023

Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, că întreaga situația actuală legată de vouchere și tichete acordate de stat angajaților arată cât de multe probleme pot există atât în procesul de legiferare a unor subiecte, cât și în modul de administrare de către autorități, în cazul de față ANAF.

Profit.ro a anunțat în premieră că acordarea de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual, angajaților cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ inițiat de partidele din actuala coaliție de guvernământ.

El consideră că “implementarea tichetelor cadou a fost putredă încă de la început, din 2007”, pentru faptul că ele puteau fi folosite pentru a acorda niște stimulente angajaților partenerilor ca să-și promoveze produsele.

Urmărește-ne și pe Google News

“Asta nu cred că trebuie să se întâmple în nicio țară civilizată pentru că e un conflict de interese. În plus, într-un fel afectează și drepturile consumatorilor pentru că, în loc să investești să-ți îmbunătățești produsul, investeai să te promovezi pe raft”, mai spune acesta, adăugând că dintotdeauna tichetele cadou au avut o reglementare fiscală la început un pic neclară, după care s-a clarificat.

“Și anume, că ele sunt impozitate conform capitalului de venituri. Adică cel care dădea trebuia să rețină de la fiecare persoană căruia i le dădea impozitul pe venit, 16% sau 10% din 2018. Undeva prin 2019 niște minți luminate din ANAF au considerat că astea ar trebui să fie venituri de natură salarială și nu e suficient că s-a reținut impozitul pe venit, trebuiau reținute și contribuțiile.

Au început întâi controalele antifrauda, după care controalele au fost suspendate că a venit pandemia, iar după ce s-a terminat cu suspendarea inspecțiilor fiscale a venit și inspecția fiscală și a început să emită decizii de impunere, în condițiile în care contribuabili respectivi reținuseră impozitul pe venit așa cum li se spusese de ANAF. Însă, trebuiau să mai plătească multe milioane în plus pe contribuții”, explică Gabriel Biriș.

VIDEO PROFIT LIVE Teodora Moraru, co-fondator Tire2Tire: Am reușit să testăm cu robotul nostru 200 de anvelope într-un garaj local. Ne-ar mai trebui și încă o rundă de finanțare de minimum 100.000 de euro CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Teodora Moraru, co-fondator Tire2Tire: Am reușit să testăm cu robotul nostru 200 de anvelope într-un garaj local. Ne-ar mai trebui și încă o rundă de finanțare de minimum 100.000 de euro

Parlamentul, sesizat de mediul de afaceri, a avut o reacție absolut salutară, continuă el, realizând cât de important este să acționeze rapid.

“Au promovat o lege de anulare a sumelor stabilite la inspecțiile fiscale, pe care președintele a trimis-o înapoi. S-a mai prelungit un pic chinul, s-au mai emis niște decizii de impunere, legea s-a întors, a fost corectată și a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Subiectul s-a închis.

Un subiect care nu trebuia să existe niciodată. A generat stres pentru contribuabili, cheltuieli pentru stat, pentru că echipele astea de inspecție puteau să facă altceva în timpul ăsta, și vor mai fi niște costuri cu dobânzile, pentru că, între timp, unii dintre contribuabili au trebuit să plătească sumele cerute de ANAF, iar acum ANAF va trebui să le restituie cu dobânzi”, mai spune acesta.

Despre propunerea guvernului ca toți angajații să primească vouchere de vacanță, Gabriel Biriș afirmă că “este pur și simplu o acțiune iresponsabilă a inițiatorilor”. Legea, continuă el, probabil că va trece pentru că vin alegerile.

Acesta consideră că este doar “o măsură populistă care nu face altceva decât să ia de la noi toți pe termen lung și să dea acum la câțiva”. Și nu toți angajații vor primi, ci doar cei cu contract de muncă. Oamenii cu profesii liberale sau micii antreprenori care își administrează propria firmă cu greu vor primi astfel de tichete.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Astaloș, fondator MyCar Assistant: Vrem să devenim cel mai relevant asistent auto digital la nivel european. Ne vedem foarte asemănători cu BitDefender CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Astaloș, fondator MyCar Assistant: Vrem să devenim cel mai relevant asistent auto digital la nivel european. Ne vedem foarte asemănători cu BitDefender

În plus, adaugă el, impactul bugetar de 6,1 miliarde de lei este unul uriaș, pentru că are ca sursă de finanțare împrumuturile.

“Până la urmă tichetele astea reprezintă într-un fel o masă monetară în plus care generează inflație. Am văzut că înainte de pandemie, în perioada 2017-2019, când sectorul HoReCa duduia efectiv, era pe creșteri foarte mari și s-au băgat foarte multe tichete de vacanță pentru bugetari, prețurile la pachetele turistice au crescut cam cu 50% în doi ani de zile. Practic, oamenii primesc o falsă impresie că au un ajutor să-și plătească vacanța, când de fapt prețurile au crescut și diferența aia nu mai face nimic”, atrage atenția Gabriel Biriș, care consideră că vouchere de vacanță reprezintă doar o formă prin care statul bagă bani publici în buzunare private.

Potrivit acestuia, beneficiarii tichetelor vor fi în primul rând proprietarii de hoteluri, mai puțin cei de restaurante, în special din zona montană și de pe litoral.

“Doar acolo vor fi folosite aceste tichete și doar în câteva buzunare se vor duce. Și nu e vorba de repararea unor prejudicii din pandemie, pentru că au fost foarte multe ajutoare de stat pentru HoReCa. E drept că măsurile de politici publice de atunci au afectat masiv HoReCa, dar multe alte industrii au avut de suferit.

Însă HoReCa pare așa un pic mai specială. Să nu uităm că înainte de pandemie politicienii au scutit de impozitul pe profit toate marile hoteluri și restaurante din România și l-au înlocuit cu impozit derizoriu specific. N-a ajuns că le-a scăzut impozitul pe profit, le-a scăzut și TVA-ul de la 9 la 5%. Îmi dau seama cât de puțină speranță avem de la actualii politicieni pe termen mediu și lung”, subliniază acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Mogodici, CEO ZayaAI: Suntem în curs de a face o rundă de finanțare de tip seed. După România, urmează extinderea și în alte țări din Europa CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Mogodici, CEO ZayaAI: Suntem în curs de a face o rundă de finanțare de tip seed. După România, urmează extinderea și în alte țări din Europa

El reamintește și de legea aprobată de parlament în 2020, prin care angajatorii puteau în limita a 1.500 de lei pe lună să plătească creșa sau grădinița copiilor angajaților și să-i scadă din impozit. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 și a fost suspendată de Guvernul Cîțu în luna aprilie aceluiași an, pe motiv că nu sunt bani la buget, impactul estimat fiind de circa 4 miliarde de lei.

“Acum, au suspendat-o din nou și pentru anul următor pe același motiv. O lege care ar avea impact în educația timpurie a copiilor noștri, fără de care nu putem să sperăm să reducem analfabetismul funcțional și să creștem calitatea capitalului uman. Dar vin cu mizeria asta de 6 miliarde de lei”, punctează Biriș, care consideră că “toată industria voucherelor, tichetelor este o imensă sinecură”.  

“Ăsta e un cost pe care îl suportăm cu toții. Spre exemplu, se poate renunța foarte ușor la tichetele de masă sau angajații să plătească sumele respective având același tratament fiscal, adică să ni le bage în baza de calcul a contribuțiilor sociale. Eviți comisioanele pe parcurs.

Cum să pui tu în lege că tichetul de masa expiră după un an? Adică eu dau tichete de masă angajaților mei, le rețin impozitul pentru ele, angajații devin creditori ai emitentului de tichete și, dacă nu le folosesc într-un an de zile, banii lor expiră și ajungă în buzunarul emitenților de etichete. Cum să nu te gândești că cei care au scris chestia asta au scris-o după dictare?”, atrage atenția Gabriel Biriș.

În ceea ce privește vocherele sociale, acesta afirmă că companiile emitente se bucură cel mai mult de ele, pentru că iau comisioane de 4-5% de la retaileri.

“Deci statul se asigură că banii publici ajung în câteva buzunare”, punctează acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel biriș
biriș goran
vouchere cadou
tichete de vacanță
vouchere sociale