În România, institutul Kaizen funcționează din anul 2003 și a avut peste 100 de clienți până în prezent, instruind peste 1.000 de manageri.
„O companie apelează la noi pentru a rezolva o problemă punctuală sau la nivelurile cele mai de referință, de a transforma cultura organizațională într-un sistem de management al performanței continuu îmbunătățite. Managementul Kaizen este de fapt un management al unei performanțe continuu îmbunătățite.
Lucrăm la toate nivelurile de la nivelul de top management, până la zona de middle management și la nivelul operatorilor. Practic, împreună, fie că este vorba de o zona de producție, logistică, laborator sau birouri, descoperim cum am putea să îmbunătățim procesele la nivel de loc de muncă, de proces în sine, până la ce înseamnă un sistem de management al întregii companii”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Andrei Răduțu, director executiv Kaizen Institute România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Institutul măsoară indicatori de performanță precum îmbunătățirea calității, creșterea cifrei de afaceri, îmbunătățirea productivității, costurilor, scurtarea termenelor de execuție a unui produs, creșterea eficientei, profitabilității, iar la nivelul oamenilor asigură toată partea de pregătire și introducerea unei schimbări de mentalitate, o cultură îmbunătățită prin care fiecare persoană devine de fapt managerul propriului său loc de muncă.
„Sistemele asigură practic o îmbunătățire pentru că vin de la angajați pentru angajați, ei știu cel mai bine cum ar trebui să se desfășoare lucrurile în zonele lor de lucru, iar managementul conduce și sprijină acest demers în a asigura mai departe o cultură din care să reiasă rezultatele continuu îmbunătățite și o schimbare de mentalitate către acea mentalitate de învingător”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Lucian Miess, fondator GETT’s: Deciziile care au fost luate de guvernanți referitoare la Covid au accelerat anumite fenomene care se întâmplau pe piața noastrăPe lângă sectorul privat, institutul Kaizen se adresează și administrației publice, având deja colaborări cu primăriile din Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu și Buzău.
„Am început în general în cadrul primăriilor cu îmbunătățirea fluxului, iar nevoia a fost de obicei cea mai mare în zona emiterii certificărilor de urbanism. Acolo s-a plecat deseori de la peste termenul legal de emitere a documentelor și îmbunătățirile au fost semnificative reducându-se între 30 și 90% acest termen, în funcție de procesele specifice”, afirmă el.
Procedurile oferite de institutul Kaizen pot fi folosite și pentru a crește procentul de colectare a taxelor de către primării.
„Important este să se studieze acel proces fie că e vorba de colectare de taxe, de emiterea unui document sau chiar de creșterea colectării selective. Metoda reprezintă un flux de procese, prin care trecem din activitate în activitate și asigurăm fiecare activitate cu parametrii săi de performanță”, precizează Andrei Răduțu.
„Totul pleacă și succesul e asigurat de angajamentul top managementului. Dacă echipa de top management este hotărâtă să urmeze această cale, se stabilesc mai departe o serie de obiective, după care se defalcă în funcție de fiecare departament în parte astfel încât să știm în orice moment cu ce contribuie fiecare departament, după care fiecare nivel de management până la nivelul de specialist sau operator”, adaugă acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adriana Pălășan, vicepreședinte ARILOG: Digitalizarea este forțată. Ne lipsesc acei 20-30 de ani în urmă în care companiile vestice au investit pas cu pasMetodele Kaizen se pot implementa în orice domeniu de activitate.
„Chiar dacă am avut clienți predominanți din industria de automotive, am lucrat foarte bine și în zona de producție alimente, energetică, retail, administrație publică, financiar-bancar și chiar și IT.
De fapt e vorba să găsim acea echipă de top management care este dornică să-și îmbunătățească procesele și să creeze cultura prin schimbarea mentalității și, până la urmă, de a atinge acel management performant personalizat pe nevoile lor, prin care să reușească să obțină performanță”, mai spune Andrei Răduțu.