Startup-ul tranzy.ai, care a creat o soluție pentru digitalizarea proceselor din transportul public, pregătește o rundă de fundraising pentru dezvoltarea produsului și extinderea în afara granițelor țării.
Practic, tranzy.ai este o platformă care își propune să digitalizeze întreaga activitate a companiilor de transport public, fiind destinată atât operatorilor din domeniu, cât și municipalităților, cetățenilor și altor furnizorilor de soluții de mobilitate urbană.
„Tot acest proces de digitalizare este în fapt un alt mod de a face lucrurile. El nu presupune doar utilizarea unor ustensile software sau a unor ustensile digitale pentru operarea zilnica, ci un întreg mod de a-ți recalibra modul în care faci aceste operațiuni utilizând ustensile digitale, ceea ce vine la pachet inclusiv cu deschiderea datelor și cu foarte mare transparență”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Doru Chirica, co-fondator și CEO tranzy.ai.
În momentul de față, startup-ul are ca parteneri 4 municipalități – Cluj-Napoca, Iași, Chișinău și Botoșani – și urmează și Brașov în curând.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Purtăm discuții și cu alte orașe care urmează să facă parte din această platformă. Nu este greu pentru operatorii de transport sau pentru municipalități să vadă un astfel de model de business pentru că ceea ce oferim noi în primul rând este gratuit. Deci componenta financiara nu e neapărat o barieră.
Una dintre bariere ar fi componenta de date GPS. Unul dintre impedimentele pentru care un operator de transport nu ar fi pregătit să fie integrat în platformă la momentul actual este pentru că fie nu deține acele date de GPS, fie le deține cu un standard mult inferior față de ceea ce ar fi nevoie”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Paul Popescu, CEO Agora Robotics: Momentan avem susținerea unei companii foarte puternice din țară. Următoarea rundă de finanțare va veni când vom începe efectiv producțiaPână în prezent, startup-ul s-a dezvoltat doar din resurse proprii, însă are planuri și de a atrage o rundă de finanțare.
„Am încercat să ne auto-finanțăm până la momentul actual. Evident că, la un anumit moment, am considerat că lucrurile astea au nevoie de mai multă velocitate, ceea ce ne-am și propus. Am reușit să avem o tracțiune foarte bună la nivelul integrării companiilor de transport public, în sensul în care putem integra mai mult decât avem capacitatea, și propriul nostru model de business riscă să fie o primejdie.
Asta înseamnă că suntem în căutarea unei finanțări și pregătim chiar o rundă de fundraising astfel încât să ne putem crește acea velocitate și să putem implementa toate lucrurile de care avem nevoie și care credem că ar putea ajuta. Cam 4 milioane de euro am vrea să investim în crearea de produs și extinderea portofoliului nostru și dincolo de granițele țării”, afirmă antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Bordei, CEO Innobyte: Industria de e-commerce a trecut de la etapa de sprint la una de jogging și de maratonDoru Chirica mai adaugă și că un oraș model în materie de mobilitate urbană este Londra, de unde s-au și inspirat.
„Londra este orașul pe care l-am luat ca și model în ceea ce privește dezvoltarea transportului public și dezvoltarea mobilității urbane. Londra propune un concept de open innovation care înseamnă integrarea tuturor datelor de transport public într-un singur loc. Ceea ce e cel mai important la ei din conceputul ăsta de open innovation e că au găsit o modalitate să deschidă datele și au rezultate vizibile inclusiv din punct de vedere. Acest concept de open innovation face ca mobilitatea urbană să evolueze și creează inclusiv progres economic și social”, precizează acesta.