Startup-ul Synaptiq, care a creat o platformă ce eficientizează procedura de tratament a cancerului prin radioterapie, a atras până în prezent finanțări totale de circa 400.000 de euro și este în curs de a ridica o nouă rundă de finanțare, în valoare de 600.000 de euro, 440.000 de euro fiind deja asigurați.
Software-ul dezvoltat de startup eficientizează practic procesul de mapare a procedurii de radioterapie.
„Este o procedură înainte ca pacientul să fie pus pe masa de radioterapie și să i se aplice dozele de radiații necesare pentru a reduce tumorile numită maparea pacientului. Adică în imaginea CT se poate vedea foarte clar unde sunt tumorile și respectiv organele din jurul acestora.
Scopul este să se facă o mapă a pacientului în care să se delimiteze foarte clar unde sunt tumorile și unde sunt organele astfel încât să se aplice radiații pe tumori pentru a fi distruse și să se aibă grijă să nu afecteze deloc organele din jur.
Procesul ăsta de mapare, de conturare a organelor și a tumorilor durează între 2 și 4 ore, sunt folosite câteva tool-uri manuale sau semiautomate și este un proces destul de lung și complex. Soluția noastră, bazată pe AI, automatizează această procedură, care procedura ar dura maxim 5 minute”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Diana Andritchi, co-fondator Synaptiq.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran, despre contribuția de solidaritate: Noi legiferăm pentru o singură companie. Logica evident că se fracturează undevaPe lângă reducerea timpilor de mapare, soluția dezvoltată de startup oferă și o acuratețe mai mare. În momentul de față, 8 clinici din România testează produsul Synaptiq.
„Ei ne sunt și parteneri, dar și o sursă importantă de date. În principiu, parteneriatele pe care le-am semnat oferă produsul nostru clinicilor spre folosire și ei au posibilitatea să-l folosească nelimitat pe o anumita perioadă de timp și ne oferă noua date medicale anonimizate care ne ajută să ne îmbunătățim algoritmul.
Și avem și o echipă de 5 medici radioterapeuți în cadrul startup-ului nostru, care verifică ca toate datele să fie la cea mai înaltă calitate, verifică toate contururile astfel încât să respecte cele mai noi ghiduri și mai vin și ei cu adaptări sau conturări în plus unde e necesar”, spune aceasta.
Compania a atras prima rundă de finanțare în valoare de 250.000 de euro în 2021, la care au participat două fonduri de investiții locale și un angel investor. Ulterior, startup-ul a reușit să obțină un grant norvegian de la Innovation Norway, în valoare de 158.000 de euro, bani nerambursabili.
„Pentru a aplica la acest grant am avut nevoie de un partener și am semnat un parteneriat cu o companie din Norvegia cu care colaborăm și pe partea tehnică, dar și pe partea de extindere pe piața din Norvegia. Sperăm să reușim să instalăm produsul nostru și la un spital din Norvegia cu sprijinul lor”, precizează Diana Andritchi.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Bogdan Ilie, fondator NewLaw.ro: Toată finanțarea a fost privată. Vom vedea dacă se va impune atragerea unor finanțări externeAcum, startup-ul este în curs de a atrage o nouă rundă de finanțare, de tip seed, în valoare de 600.000 de euro.
„440.000 de euro au fost deja asigurați atât de la investitorii precedenți care au venit cu follow-on, cât și de la un nou investitor, Fortech Investment, care e lead investor la această rundă. Pentru restul sumei de 160.000 de euro ne-am listat pe platforma Seedblink.
Noua finanțare va avea mai multe direcții. Una dintre principalele direcții este obținerea certificării la nivel european, astfel încât să putem instala produsul nostru în clinici nu doar pentru testare, ci și pentru a fi utilizat”, afirmă Diana Andritchi.
„Următorul focus ar fi partea de extindere internațională și pentru asta am avea nevoie de o parte de resurse. Noi am început cu România, dar nu ne dorim să ne oprim aici. Vom aloca o parte din buget și pentru partea de R&D”, adaugă aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Oana Pascu, fondator Complice.ro: De acum înainte să privim biroul ca destinație de experiențe sociale. Bonusuri în bani, carduri valorice au impact maxim pe termen scurt. „Ochii care nu se văd se uită".Diana Andritchi mai spune și că piața de radioterapie la nivel european este foarte mare, situându-se la 2,5 miliarde de euro în 2021, și se estimează că va atinge 4 miliarde de euro până în 2030.
„Noi ne adresăm clinicilor de radioterapie, atât private, cât și publice. În Europa ar fi în jur de 1300 de clinici, fiecare dintre acestea fiind un potențial client. Deci, vorbim de o piață mare și de o nevoie mare. Mulți pacienți nici nu apucă să primească tratament pentru că sunt cozi de așteptare pentru a primi tratamentul. În România sunt 34 de clinici de radioterapie atât publice, cât și private”, precizează co-fondatoarea Synaptiq.