Startup-ul Yayzy, care a creat o aplicație mobilă pentru calcularea și reducerea amprentei de carbon, a atras finanțări totale de 1,3 milioane de lire până în prezent.
„Este o platformă care folosește tranzacții bancare de cumpărături și, pe baza acestor tranzacții, încearcă să calculeze cât mai real impactul utilizatorului final asupra mediului înconjurător. Practic, platforma se folosește de machine learning și inteligență artificială pentru a ajunge la un nivel cât mai mare de calculare a acestor tranzacții”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristian Dan, fondator Yayzy.
Proiectul Yayzy s-a născut în cadrul unui accelerator din UK la finalul anului 2019, aplicația fiind lansată pe piață în 2020
„Am început startup-ul în octombrie 2019, într-un accelerator din Londra cu încă 2 prieteni. Am primit o mică finanțare de la accelerator, după care am început să construim mai departe prima versiune de aplicație. Apoi, în timpul pandemiei, am crezut că o să rămânem fără fonduri și o să trebuiască să închidem totul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dar am avut noroc să găsim niște angeli investors care au pus o primă sumă de finanțare peste care am reușit să deschidem o rundă de corwdfunding. Ulterior, am atras și niște investitori din Sillicon Valey care au văzut faptul ca soluția noastră aduce valoare și am reușit să închidem runda cu 1,3 milioane de dolari la finalul lui 2020”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Doru Chirica, co-fondator tranzy.ai, soluție care digitalizează transportul public: Am luat Londra ca model. Fundraising pentru dezvoltarea produsului și extinderea în afara țăriiDezvoltarea aplicației a fost realizată atât de programatori din România, cât și din India, ea fiind disponibilă acum în 30 de țări.
„La finalul lui 2022 am pivotat spre a ne focusa 90% pe bănci. Ca și canal de distribuție băncile sunt un avantaj mult mai mare pentru noi, ele având milioane de utilizatori la care pot să ofere toată tehnologia asta.
Suntem în discuții cu mai multe bănci pentru a le vinde licența și tehnologia pentru ca ele să integreze această tehnologie direct pe platformele lor mobile.
Aplicația se conectează la conturile bancare ale utilizatorilor și descarcă toate tranzacțiile lor, iar pe baza acestor tranzacții le arată diferite statistici și îi ajută să fie mai prietenoși cu mediul”, afirmă Cristian Dan.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Paul Popescu, CEO Agora Robotics: Momentan avem susținerea unei companii foarte puternice din țară. Următoarea rundă de finanțare va veni când vom începe efectiv producțiaPlanurile startup-ului sunt de a atrage și o nouă rundă de finanțare, de câteva milioane de lire, pentru dezvoltarea produsului și extinderea internațională.
„Dar în primul rând trebuie să dovedim investitorilor care e apetitul băncilor pentru o tehnologie ca a noastră. De aceea, deocamdată, focusul pe termen foarte scurt este să semnăm cu câțiva clienți mai mari pentru a dovedi platforma investitorilor.
În ceea ce privește scalarea, deocamdată ne concentrăm foarte mult pe UK și pe țările mici în care avem deja conexiuni, precum România, India, Mexic. Dar, încet-încet, targetăm să ne angajăm mai mulți oameni pe vânzări și să ne extindem foarte mult pe toată Europa, apoi în America și apoi în restul lumii”, precizează antreprenorul.