În ultimii ani, piața de e-commerce a cunoscut o dezvoltare destul de accelerată, ajungând în prezent la un anumit nivel de maturitate, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cătălin Bordei, CEO Innobyte, companie românească specializată în software development pentru industria de eCommerce. În continuare, tendința este de creștere și cel mai probabil 2023 va fi un an similar cu cel anterior.
„Dacă ne uităm la criza trecută vorbeam de o industrie de ecommerce în România care era încă la început de drum și care avea destul de puține magazine online. Acum, peisajul e complet diferit. Vorbim de o industrie care deja a ajuns la o maturitate, care a trecut de la etapa de sprint la una de jogging și de maraton, în care magazinele sunt deja așezate, au o bază de utilizatori frecvenți, se uită la indicatori diferiți, precum customer lifetime value, nu se mai uită doar la lucruri pe termen scurt, ci și la lucrurile pe termen lung și la cum să loializeze acești clienți pe care îi iau în momentul de față”, afirmă acesta.
Chiar dacă traversăm un context global plin de incertitudine, cu inflație mare și destul de diferit față de ultimii ani, adaugă el, cumpărăturile online sunt prezente în continuare și generează o creștere.
„Acest lucru se datorează ușurinței de cumpărare, precum și ușurinței de a compara prețuri și de a alege ofertele cele mai potrivite pentru fiecare categorie de produs și pentru fiecare categorie de client. Având la un click distanță posibilitatea să compari serviciile, prețurile și produsele, atunci lucrurile devin destul de facile și sunt de ajutor inclusiv într-un context care nu este cel mai prietenos”, mai spune Cătălin Bordei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mircea Matei, Director General Villa Vinèa: Vrem să ne extindem crama cu 30-40%, investiție de circa 1,4 milioane de euroPentru 2023, tendința este în continuare de ușoară creștere, chiar dacă contextul nu este cel mai favorabil posibil.
„Probabil vom avea un an similar cu 2022. Evident vor fi segmente și industrii care vor cunoaște poate o creștere mai accelerată, în timp ce altele vor avea o creștere mai lentă. Însă, suntem pozitivi și vedem o posibilă creștere și în acest an a industriei.
Vorbim deja de o industrie matură, care a trecut prin niște momente grele și le-a depășit și are capacitatea de a genera creștere chiar și în condiții destul de neprielnice. Vorbim de magazine care devin din ce în ce mai sofisticate și care pun în aplicare destul de multe din tendințele globale.
De asemenea, vorbim și de tot mai multe companii pentru care ecommerce-ul devine o direcție strategică, iar acest lucru nu poate avea decât un impact pozitiv asupra industriei”, precizează CEO-ul Innobyte.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Diana Andritchi, co-fondator Synaptiq: Suntem în mijlocul unei noi runde de finanțare, vrem să ridicăm 600.000 de euro. Plănuim și extinderea internaționalăEl observă mai multe tendințe pe piața de ecommerce în momentul de față, cea mai importantă fiind legată de diversificarea serviciilor și produselor oferite de către magazinele online.
„Aici vorbim de o gamă mai diversă de produse pe care clienții le comandă online, dar și de produse și servicii adiacente cum ar fi asigurări, extinderi de garanții și, eventual, chiar termene mai mari de retur ale produselor. Deci, comercianții încearcă să ofere utilizatorilor și clienților servicii din ce în ce mai bune, experiențe din ce în ce mai plăcute și o siguranță foarte mare în ceea ce privește tranzacțiile”, spune Cătălin Bordei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran, despre contribuția de solidaritate: Noi legiferăm pentru o singură companie. Logica evident că se fracturează undevaO altă tendință remarcată de acesta este și creșterea numărului de tranzacții cross-border.
„Aici vorbim inclusiv și de alte facilități pe care magazinele online le oferă clienților, precum plata în rate sau în 30 de zile fără dobândă, lucruri care se întâmplă automatizat și foarte ușor direct în platforma de ecommerce fără a avea intervenția unei bănci sau a unei instituții care să ofere credite.
Se întâmpla destul de multe lucruri și pe partea de livrare a comenzilor, livrarea fiind unul dintre cele mai importante aspecte prin care se finalizează comanda și atunci vorbim de livrarea la lockere și, evident, livrarea gratuită la un prag cât mai jos de cumpărături”, precizează CEO-ul
„Dar cred că tendința pe care o vedem impulsionând cel mai mult tranzacțiile în ultima perioadă este acel sistem prin care se cumpără acum și se plătește mai târziu”, adaugă Cătălin Bordei.