Teama că ar putea să piardă controlul asupra afacerii, dificultatea de a identifica corect nevoile de digitalizare, lipsa de consultanță și bugetul reprezintă principalele provocări ale proprietarilor de întreprinderi mici și mijlocii în ceea ce privește adopția tehnologiei, arată un studiu recent realizat de LIFE IS HARD și prezentat în cadrul emisiune PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV. La sondaj au răspuns aproximativ 400 de IMM-uri.
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Cele mai deschide companii spre digitalizare sunt cele care activează în domeniul telecomunicațiilor și IT&C.
„Sunt acele companii care în mod uzual folosesc tehnologia în ceea ce fac. Este un ecart destul de mare între aceste companii și restul companiilor. Noi am făcut acest studiu și am trecut prin mai multe industrii, precum consultanță și intermediere, construcții și servicii sociale, transport și depozitare, marketing și publicitate.
Companiile cele mai digitale sunt din zona de telecomunicații, comunicații și IT. Companiile de transport de exemplu au avut un nivel mediu de digitalizare, care este de fapt este un stadiu incipient de utilizare a software-ului de specializare plus prezența în social media, eventual magazine online și aplicații mobile”, spune Cătălin Chiș, CEO LIFE IS HARD.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că majoritatea participanților la studiu dețin noțiuni de bază în domeniul soluțiilor și tehnologiilor software și hardware, care însă nu sunt suficiente pentru a identifica realist care sunt nevoile digitale ale companiei.
„Asta ne arată că, de multe ori, antreprenorul nu-și cunoaște foarte bine business-ul și ceea ce face în business-ul pe care îl are, motiv pentru care e destul de complicat pentru el să-și digitalizeze business-ul. Unii dintre antreprenorii și echipele de management ale acestora percep digitalizarea ca un agregator de soluții digitale pentru problemele birocratice.
În același timp, tot ei exprimă o reticență față de soluțiile existente și cei mai mulți dintre ei argumentează că aceste soluții nu ar funcționa pentru procesele interne ale companiei. Este clar nevoie de îmbunătățirea nivelului de educație digitală a echipelor care conduc business-urile antreprenoriale”, mai spune acesta.
Peste jumătate dintre companiile participante la studiu afirmă că au implementat o soluție de digitalizare în ultimii 3 ani, cele mai frecvente fiind soluțiile de contabilitate, de pontaj, de management și de securitate cibernetică.
„Mai bine dintre jumătate dintre companii și-ar dori foarte mult să implementeze soluții tehnologice dezvoltate specific pentru particularitățile afacerilor lor, dar de multe ori aceste nevoi particulare pe care le au companiile nu sunt așezate pe bugete corecte. 60% dintre companii au bugete de investit în zona de digitalizare relativ mici, până în 10.000 de euro”, precizează Cătălin Chiș.
De cele mai multe ori, continuă el, provocările în digitalizarea afacerilor apar mai degrabă la implementarea soluțiilor, decât din perspectivă managerială.
„Pentru a putea accelera procesul de digitalizare cred că responsabilitatea mare cade până la urmă în spinarea statului. El este cel care poate să forțeze inclusiv mediul antreprenorial în a utiliza cât se poate de mult soluții digitale și a se digitaliza cât mai mult”, afirmă CEO-ul LIFE IS HARD.