VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Chimir, managing director Senaria: Nu va scădea sub 650 de euro per metru pătrat prețul de construcție. Vor scădea probabil costurile de finanțare, nu și cele de construcție

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Chimir, managing director Senaria: Nu va scădea sub 650 de euro per metru pătrat prețul de construcție. Vor scădea probabil costurile de finanțare, nu și cele de construcție
scris 5 mar 2024

Piața de construcții continuă să aibă parte de provocări și în 2024, atât în ceea ce privește prețurile la materiile prime, cât și forța de muncă, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cătălin Chimir, managing director Senaria, companie de management de proiecte în construcții, care furnnizează servicii de project management, cost management și construction management.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Domeniul construcțiilor a întâmpinat anumite greutăți în perioada pandemică, în special în ceea ce privește creșterea prețurilor materialelor de construcții. Toți investitorii care au dezvoltat în acea perioadă au funcționat și au mers în direcția unui trend pe care nu voiau să-l piardă, în sensul că investițiile finalizate erau investițiile care puteau fi scoase primele la vânzare.

Piața a înregistrat costuri foarte mari care au fost înghițite de către dezvoltatori și investitori în prima parte. Acum, dorința dezvoltatorilor sau a investitorilor este de a transmite mai departe această inflație pe care ei au înghițit-o pentru o perioadă către consumatorul final - chiriașul cumpărătorul”, spune acesta, adăugând că prețul materialelor nu va mai ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei.

Iar în ceea ce privește costul creditării, acesta nu încurajează deloc consumatorii să facă achiziții, continuă el.

Urmărește-ne și pe Google News

„Din perspectiva faptului că în București problema autorizațiilor a condus la o lipsă a stocului de produse imobiliare, asta va face în viitor ca produsele existente să fie achiziționate la nivelul pe care ulterior dezvoltatorii cu consumatorul final îl vor agrea și vom vedea cât la sută din acea creștere va fi acceptată de una sau de cealaltă parte. Prețurile sunt însă acum mai bune”, precizează Cătălin Chimir.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT LIVE Andrei Georgescu, co-fondator White Image: Pentru business-urile mature, e-mail-ul este cam al doilea sau al treilea canal de vânzare. Inteligența artificială poate interveni în segmentare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Georgescu, co-fondator White Image: Pentru business-urile mature, e-mail-ul este cam al doilea sau al treilea canal de vânzare. Inteligența artificială poate interveni în segmentare

În prezent, prețul de construcție în sectorul rezidențial a ajuns la 750 de euro per metru pătrat, de la 817 euro per metru pătrat, cât era în 2020-2021.

„Nu va scădea sub 650 de euro per metru pătrat. Și astea sunt costuri doar de construcție. Nu includem costuri de proiectare, de branșamente, spații verzi, documentații inginerești, studii topografice, proiecte, care duc prețul final până la minim 1.000-1.200 de euro per metru pătrat, ceea ce ar însemnă că de la acest cost în sus ne putem face calcule legate de evoluția prețurilor și de adaosuri comerciale în cazul dezvoltatorilor imobiliari. Și dacă le desfășurăm pe 2-3 ani putem să ne dăm seama exact cum anume am putea justifica un preț pe care îl vedem acum în piață la vânzarea unui imobil de tipul blocurilor”, explică acesta. 

Scăderea inflației, continuă el, va duce prețurile în sus la imobile, populația având un acces mai ușor la finanțare. 

„Și atunci, prețurile vor crește din nou pentru că vor fi bani ieftini. Vor scădea probabil costurile de finanțare, dar nu vor scădea costurile de construcție. Ele vor continua să crească și pe fondul ESG, nZEB, componente destul de importante pentru construcțiile care au loc din această perioadă.

Aceste standarde spun că tot ceea ce se construiește trebuie să fie cât mai mult posibil realizat dintr-un consum de energie regenerabilă și cât mai apropiat de zero sau cu un consum redus de energie, ceea ce înseamnă că materialele pe care le folosim în construcția unor imobile trebuie să fie prietenoase cu mediul și mai performante. Astfel, vom plăti mai mult pe un produs imobiliar”, mai spune Cătălin Chimir, adăugând că sunt costuri suplimentare pe care produsele imobiliare trebuie să le înglobeze pentru a respecta normele în vigoare.

VIDEO PROFIT LIVE Ramona Rusu, președinte Comisia Antifraudă ARB: Posibilitatea de a câștiga sume mari de bani într-un timp foarte scurt și cu un efort foarte mic sunt doar înșelătorii CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ramona Rusu, președinte Comisia Antifraudă ARB: Posibilitatea de a câștiga sume mari de bani într-un timp foarte scurt și cu un efort foarte mic sunt doar înșelătorii

„Și atunci, acestea se vor transmite mai departe către piață, atât către chiriași, cât și către cumpărători, indiferent de segmentul imobiliar”, subliniază acesta.  

„În sectorul logistic și industrial, că provocările sunt mai mici datorită faptului că acel consumator al produsului de tipul acesta nu e consumatorul final, cel care se bazează foarte mult pe creditare sau realizează investiția sau achiziția din banii proprii sau cu o mică finanțare din partea băncii. Spațiul industrial este unul care propune randamente foarte frumoase investitorilor și dezvoltatorilor, care se naște din necesitatea economiei și a agenților economici care dezvoltă economia”, completează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
cătălin chimir
senaria