Cei doi ani de pandemie și contextul socio-economic au generat foarte multe schimbări pe piața muncii, mai ales în ceea ce privește modul de lucru. Astfel că, a devenit tot mai dificil pentru companii, dar și pentru angajații să-și desfășoare activitatea în noul context, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Bianca Vuță, Partener HR Design.
„Presiunea companiilor este aceea de a găsi oameni calificați, de a găsi oameni potriviți pentru joburile pe care le au deschise. Cred că, în momentul de față, oferta de joburi este destul de generoasă, iar numărul de candidați este din ce în ce mai redus. În anumite domenii este extrem de redus numărul de candidați. Cea mai mare provocare a organizațiilor este de a găsi oameni potriviți. Bătălia este destul de acerbă. Asta înseamnă că organizațiile au nevoie să-și pună la dispoziție toate resursele necesare pentru a atrage candidații potriviți, precum branding, beneficii, condiții de muncă extrem de avantajoase și, bineînțeles, partea financiară”, precizează Bianca Vuță.
Iar în ceea ce privește candidații, continuă ea, aceștia au nevoie să le fie satisfăcute în mod permanent nevoile de bază.
„Și nu vorbim doar de partea financiară, ci de nevoi de recunoaștere, semnificație a muncii, o muncă făcută într-un mediu cât se poate de decent din multe puncte de vedere și atunci bineînțeles că și așteptările sau pretențiile candidaților sunt destul de crescute. Deci, undeva provocarea este de a alinia așteptările din ambele direcții”, mai spune aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Florin Scarlat, CEO Net Communications Systems: Vom începe în forță 2023. Estimăm afaceri de aproape 1,5 milioane de euro în următorul anAstfel că, adaugă ea, este un efort mai mare din partea recrutorilor atât în ceea ce privește găsirea candidaților potriviți, dar și de retenție a acestora în cadrul organizaților.
„Am observat că, deși pentru anumite poziții reușim să găsim oameni, din păcate, după câteva zile, săptămâni sau după primele luni, aceștia părăsesc organizația. Nu mai este neapărat problema în zona de recrutare, ci este și în zona de retenție. Cred că accentul se pune foarte mult în prezent pe partea de inducție, on boarding”, afirmă ea.
Despre „marea demisioneală” și „quiet quitting”, Bianca Vuță spune că aceste fenomene se întâmplau și înainte, numai că nu erau atât de bine evidențiate sau documentate.
„Nu exista interesul pentru a afla ce se întâmplă în organizații. Eu cred că aceste două tendințe au existat. Este adevărat că este un plus din zona aceasta de demisii resimțită după pandemie și acolo cunoaștem destul de bine motivele”, precizează aceasta.