Angajatorii români încă nu realizează necesitatea formării profesionale continue a propriilor angajați, spune, la Profit.ro TV, Haralambie Vochițoiu, fondator Euro Jobs, platformă care oferă cursuri de formare profesională în diferite domenii.
“Încă angajatorii din România, în momentul în care le propui o colaborare pentru a crește nivelul propriilor angajați, replica este “ok, să-l trimit la un curs, să plătesc bani pentru el ca să-mi ceară salariul mai mare pe urmă sau să-i plătesc eu diploma după care să plece la concurență cu diploma de la mine”. Aceste două replici încă n-am scăpat de ele, deși intensitatea lor a mai scăzut”, spune acesta.
Până în prezent, adaugă el, circa 10 miliarde de euro din fonduri europene au intrat în România doar pentru zona aceasta de formare profesională, bani care au îmbunătățit mult capacitatea angajaților.
“Dar în continuare, media celor care fac într-un an un curs de perfecționare în România este cu mult sub media europeană. Spre exemplu, în Uniunea Europeană această medie se ridică la 20%, pe când în România a ajuns undeva la 6%. Deci, iată că suntem la distanță foarte mare de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Însă, cred că noile tehnologii și viteza cu care se mișcă lucrurile astăzi a pus pe gânduri pe toată lumea.
Se zice că vine inteligența artificială și ne va lua locul de muncă. Răspunsul corect este că nu inteligența artificială ne va lua locul de muncă, ci cei care știu să o folosească. Deci, plecând de la această idee, aproape toată lumea a înțeles că e nevoie să ne updatăm cunoștințele astfel încât să țină ritmul”, precizează Haralambie Vochițoiu.

Astfel că, continuă acesta, pe lângă cursurile tradiționale, care încă sunt la mare căutare, de electrician, de lăcătuș, de fierar betonist, a început să fie o cerere tot mai mare de cursuri de manager de proiecte europene, expert în implementarea proiectelor europene, cursuri de folosire a inteligenței artificiale, de blockchain, de big data etc..
“Și noi, ca firmă, suntem într-un proces de transformare și de perfecționare continuă, pentru că inteligența artificială și tehnologiile acestea sigur ne vor schimba locul de muncă, ne vor schimba viața. Și unele meserii, unele ocupații care păreau că vor dura până la sfârșitul lumii, n-aș spune că vor dispărea, dar vor căpăta transformări esențiale”, mai spune fondatorul Euro Jobs, adăugând că indiferent cât va avansa tehnologia, societatea are o problemă în acest moment, cel puțin societatea românească.
“Nu toată lumea a reușit să prindă trenul acesta, nu toată lumea reușește să țină pasul cu tehnologia și există riscul creării unei prăpăstii între cei care reușesc să înțeleagă tehnologia și cei care nu”, completează aceasta.

“Evaluările de competențe sunt foarte căutate acum și de către cei din România, dar și de către românii care sunt plecați în alte țări ale lumii și unde lucrează”, afirmă el.