VIDEO PROFIT LIVE Daniela Dobre, director executiv Green Environment Support: Toate companiile au început să conștientizeze că este importantă colectarea selectivă a deșeurilor și, respectiv, reciclarea lor corespunzătoare

VIDEO PROFIT LIVE Daniela Dobre, director executiv Green Environment Support: Toate companiile au început să conștientizeze că este importantă colectarea selectivă a deșeurilor și, respectiv, reciclarea lor corespunzătoare
scris 18 oct 2022

Partea de producția este cel mai mult impactată de obligațiile privind protecția mediului, iar companiile din domeniu au de făcut o serie de raportări către autoritatea de Mediu, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Daniela Dobre, director executiv Green Environment Support. Cele mai multe activități de producție au nevoie de obținerea autorizației de mediu, conform căreia trebuie să îndeplinească și o serie de reguli, precum să se asigure că amplasamentul pe care își desfășoară activitatea respectă toate cerințele în vigoare.

„Și, în afara de zona aceasta de producție, orice companie din România are obligații către autoritatea de mediu. Cele mai mici sunt pentru companiile din zona de servicii, unde aspectele la care trebuie să fie atenți antreprenorii sunt cele privind managementul deșeurilor. Este o obligație pe care orice companie din România trebuie să o aibă în vedere atunci când are deschis un punct de lucru sau când își desfășoară activitatea la sediu”, afirmă aceasta.

Ea adaugă că cei mai mulți dintre antreprenori cunosc faptul că trebuie să-și obțină autorizația de mediu, însă, ce nu știu aceștia, este legat de raportările pe care le au de făcut către autorități.

Urmărește-ne și pe Google News

„Iar partea aceasta de substanțe chimice periculoase pe care ei le folosesc în activitatea desfășurată este un aspect destul de sensibil. Putem să vorbim despre norme de depozitare, despre menținerea actualizată a evidenței substanțelor chimice periculoase, despre încadrarea lor, raportarea lor. Acesta este un aspect care este verificat în cazul unui control din partea autorității de mediu. Și, bineînțeles, este necesar să se asigure că urmăresc ce este menționat în autorizația de mediu și că toate raportările se fac exact așa cum sunt solicitate de autorități”, mai spune ea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Otea, fondator Misavan: Cred că a scăzut consumul în general pe zona de detergenți. Asta nu înseamnă că nu se face curățenie CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Otea, fondator Misavan: Cred că a scăzut consumul în general pe zona de detergenți. Asta nu înseamnă că nu se face curățenie

Și în ceea ce privește legislația privind protecția mediului au existat modificări anul acesta, iar Daniela Dobre consideră că mai pot apărea, dat fiind faptul că domeniul este unul foarte dinamic.

„A existat o modificare privind completarea unor acte normative în vederea eficientizării gestionării deșeurilor care interzice arderea, îngroparea și abandonarea deșeurilor. Aici cumva există un impact cam pentru toți agenții economici. Amenzile pe partea aceasta au crescut foarte mult.

De asemenea, există niște obligații și o serie de modificări în ceea ce privește metalele feroase care erau colectate de diverse persoane și erau duse unor colectori autorizați, dar se obțineau prin ardere. Au fost tot felul de discuții pe acest subiect întrucât poluau foarte tare aerul. Astfel, legislația s-a modificat și menționează mult mai clar faptul că este interzisă această activitate. Au existat de curând și o serie de actualizări în ceea ce privește obligațiile către Administrația Fondului pentru Mediu”, precizează directorul executiv al Green Environment Support.

VIDEO PROFIT LIVE Valentin Tătaru, ING: Trebuie să ne așteptăm la o iarnă grea, foarte grea. Fabricile care sunt consumatori intensivi se închid una câte una. Nu se întrevede o revenire în V CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valentin Tătaru, ING: Trebuie să ne așteptăm la o iarnă grea, foarte grea. Fabricile care sunt consumatori intensivi se închid una câte una. Nu se întrevede o revenire în V

Despre legislația de mediu, ea afirmă că „există foarte multe zone gri” și nici nu conține norme de aplicare foarte clare. 

„Există de foarte multe ori provocarea privind aplicarea acestei legislații în viața de zi cu zi pentru că se întâmplă să fie adoptată o lege care spune că este necesar să colectam selectiv deșeurile biodegradabile, dar, în același timp, nu se pune la punct infrastructura pentru a putea realiza această colectare. Cumva de acest aspect ne lovim foarte des.

Toate companiile au început însă să conștientizeze faptul că este importantă colectarea selectivă a deșeurilor și, respectiv, reciclarea lor corespunzătoare. O serie de măsuri mai clare au fost luate la nivelul consiliilor județene în zona de vest. Acolo au fost mai multe situații în care cumva legislația a fost implementată înainte ca ea să poată fi pusă în aplicare în restul teritoriului. Iar dacă vorbim despre reciclare la nivelul țării, anul trecut eram undeva la 11-12% Problema cea mai mare este acea de a reuși să reciclăm și să colectăm selectiv și de la populație”, mai spune Daniela Dobre.

„Aș recomanda în primul rând ca, înainte de a adopta orice lege, să se creeze infrastructura necesară, pentru că de aici provin foarte multe probleme. Iar în ceea ce privește modalitatea în care este redactată legislația din domeniul protecției mediului, desigur că ar fi de foarte mare ajutor să existe norme de aplicare clare în cazul întregii legislații. Sunt anumite legi unde lucrurile sunt transparente, care pot fi aplicate destul de simplu, dar sunt și alte situații în care este foarte dificil”, adaugă ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniela dobre
green environment support
legislatie mediu