Deși a depășit pragul de 100 de milioane de lei cifră de afaceri în anul 2020, producătorul și distribuitorul de produse de curățenie Misavan nu a fost ferit de efectele pandemiei. Compania a avut dificultăți în ceea ce privește vânzările din sectorul HoReCa și cel de birouri, care au fost însă compensate de o creștere a cererii din partea consumatorilor casnici.
„În anul 2020, odată cu sosirea pandemiei, am avut o provocare extrem de mare pentru că toată strategia noastră de business a fost suspendată în aer, nu mai avea ancore. Focusul nostru este în zona de HoReca, office, și nu numai, și atunci am văzut că majoritatea clienților pe care noi ținteam să îi avem în portofoliu nu mai aveau activitate așa cum eram obișnuiți și automat că am avut probleme de vânzări în zona asta, dar și de încasări.
De la un restaurant care nu mai are clienți este mai greu să te aștepți să primești plata facturii. Dar a fost și o șansă pentru sectorul nostru de activitate. Cererea în consumul casnic a fost mult mai mare decât eram noi obișnuiți anterior și am reușit să compensăm. Așadar, 2020 a fost un an bun pentru noi, cu o creștere bună față de 2019 și am atins și pragul de 100 de milioane de lei cifră de afaceri”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ciprian Otea, fondator și CEO Misavan.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După un an 2020 plin cu provocări, anii 2021 și 2022 au pus și mai multă presiune asupra businessului Misavan. Cea mai mare provocare, susține antreprenorul, a fost să mențină creșterea cifrei de afaceri în continuare.
„În 2021 am reușit să mai creștem cu aproximativ 13%, ceea ce ne-a confirmat că modelul nostru de business și agilitatea noastră au fost suficient de bune astfel încât să ne adaptăm din mers la noile condiții din piață. Din punct de vedere cantitativ, este o provocare mare să măsori cifrele, pentru că nu sunt entuziasmante. Atunci când ne uităm la bani, vedem creșterile de prețuri și am fost și noi forțați să le aplicăm. Iar pe cantitate avem o creștere foarte mică, de doar o cifră. Dar suntem pe plus, ceea ce este important pentru noi.
Aveam șansa ca veniturile noastre să vină și din zona de detergenți și din zone complementare cum sunt articole de hârtie, de menaj. Pentru zona de producție, unde suntem foarte interesați să dezvoltăm businessul, creșterea era de aproximativ o cifră. Provocările sunt mari. Eu cred că a scăzut consumul în general pe zona aceasta de detergenți, față de 2020 și 2021, când oamenii au încercat să păstreze o igienă într-o formă mult mai intensă decât anterior. Acum e reașezare a lucrurilor. Nu înseamnă că nu se face curățenie, dar consumatorii sunt foarte atenți la volume, prețuri, la ce consumă, de unde, cât, bugetele sunt foarte atent monitorizate”, spune acesta.
Pe de altă parte, continuă el, are loc și o tranziție a clienților către o zonă de eficiență în ceea ce privește produsele de curățenie.
„Consumatorii își doresc să crească eficiența și mulți au înțeles că produsele de curățenie sunt doar o mică parte din ceea ce înseamnă bugetul de curățenie. Și atunci, cred că din ce în ce mai mulți au înțeles și vor înțelege că e important și cât timp va consuma o persoană pentru a realiza curățenia în zona profesională. Când folosești produse de o calitate mai bună, timpul scade”, afirmă acesta.
Și, în pofida contextului actual dificil, Misavan nu va face rabat de la investiții, ci va continua să aloce capital către trei direcții: vânzări, logistică și producție.
„Vânzările nu înseamnă doar a face o ofertă, ci ai nevoie în spate de o flotă de mașini, oameni pe care ne dorim să-i angajăm. A doua direcție de investiții este parte de logistică. Inevitabil vorbim de produse de larg consum care au o greutate și un volum foarte consistent. Aici trebuie să fim eficienți.
Și ultima noastră investiție majoră a fost tot în zona de logistică, respectiv depozitul logistic inaugurat anul acesta în luna mai. Iar în viitor vrem să optimizăm activitățile din zona de logistică, finalizând implementarea de sisteme informatice specifice pentru zona de depozitare și fluxurile de lucru pentru a fi cât mai eficienți în interiorul depozitului și în transportul produselor.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cosmin Pasnicu, co-fondator KOFI TI: Succesul nostru ne-a descalificat pentru toate programele de finanțare și nu am reușit să ne lipim de nimicIar a treia direcție este în zona de producție. Ne gândim să mai facem ceva. Este puțin prematur să spunem exact ce. Deocamdată suntem la nivelul de idei și de planuri”, spune Ciprian Otea.
Produsele Misavan nu se regăsesc încă în marile rețele de magazine, însă fondatorul companiei are planuri de a ajunge și pe rafturile acestora.
„Este o provocare. Ne-am dori și trebuie să învățăm care sunt elementele care ne pot aduce succes în zona asta. Ne dorim să ajungem și acolo. Începem să fim pregătiți pentru o abordare coerentă din perspectiva aceasta”, afirmă acesta.