În România, cultura aurului de investiții este încă într-o fază incipientă, față de alte țări din Europa, oamenii fiind reticenți în a-și plasa banii într-un astfel de activ, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Victor Dima, director de trezorerie Tavex Gold, companie care comercializează aur de investiții în diferite regiuni din Europa, în țări precum Polonia, Suedia, Finlanda, Norvegia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, dar și în România din anul 2019.
„Am observat că, în România, comparativ cu restul țărilor din Europa de Nord, nu există o cultură foarte mare în ceea ce privește aurul de investiție. Nu există o dezvoltare a comercializării aurului de investiție, adică nu există foarte mulți comercianți cunoscuți.
Astfel că, neexistând foarte multe surse de aur de investiție și neexistând o entitate care să prezinte avantajele acestei investiții, cred că acesta este unul dintre motivele pentru care încă pe piața din România mulți oameni nu știu ce înseamnă aurul de investiție și cu ce îi poate ajuta. În alte țări, cel puțin în partea de nord a Europei, oameni cunosc beneficiile aurului fizic și cu siguranță acolo baza noastră de clienți este mult mai mare comparativ cu România”, precizează acesta.
El adaugă că, în România, față de alte piețe, clienții sunt destul de sceptici în ceea ce privește investițiile în monede de aur și preferă în schimb să investească în lingouri de aur.
„Consideră că lingoul este un produs mai sigur, comparativ cu moneda. Acest lucru se datorează și faptului că lingourile sunt înseriate, au certificat, pe când la monede nu există acest certificat emis de producător”, afirmă el.
Victor Dima mai spune și că investițiile în aur au un risc foarte mic, dat fiind faptul că este un bun fizic.
„În momente de criză aurul s-a dovedit o investiție foarte stabilă. De asemenea, când vorbim de aurul fizic, putem îngloba într-o cantitate foarte mică de aur, o cantitate destul de mare de valoare. Recomandăm aurul de investiție ca o protecție împotriva inflației. Foarte important de știut este că investiția în aur nu este o investiție pe termen scurt, ci una pe termen lung. Vorbim de 5-10 ani, poate chiar și mai mult. Și, de obicei, clienții care se îndreaptă spre astfel de investiții au asta în vedere”, adaugă acesta.
Pentru anul 2022, Tavex Gold plănuiește să atingă o cifră de afaceri pe piața locală de 4 milioane de euro, dublu față de 2021.
„La nivel de grup am vândut 9 tone de aur în 2021, de la 6 tone în 2020. Cifră pe care am depășit-o deja anul acesta. În 2022 preconizăm o creștere de 100% a numărului de investitori și a cantităților de aur achiziționate de aceștia la nivelul companiei noastre”, precizează Victor Dima.