Start UP Nation 2025 este cel mai bun program de până acum, pe de-o parte pentru că este finanțat 100% din fonduri europene, iar pe de altă parte pentru că a fost extins și pentru persoanele care au vârsta de peste 35 de ani, spune, la Profit.ro TV, Haralambie Vochițoiu, fondator Euro Jobs.
Fondul Start UP Nation 2025 se ridică la 450 de milioane de euro, două treimi din această sumă fiind alocate celor cu vârste de până la 35 de ani, iar o treime pentru cei ce depășesc acest prag.
„Este bine făcut acest program pentru că dă șanse nu doar tinerilor, cum eram obișnuiți până acum, ci și persoanelor de peste 35 de ani. Dacă ai peste 35 de ani poți să te uiți către acest program și să accesezi maxim 50.000 de euro cu care poți să-ți deschizi o afacere în aproape toate domeniile de activitate”, mai spune acesta.
Anumite domenii de activitate, precum producția în agricultură sau producția industrială, vor fi favorizate în cadrul programului.
„De data aceasta agricultura joacă și ea un rol important în viziunea și în strategia statului român. Când zic agricultură, nu mă refer doar la plantarea de legume, fructe sau creșterea de animale, zootehnie, ci mă refer și la oameni care-și doresc să-și construiască un business conex agriculturii, precum instalarea sau repararea sistemelor de irigații, dar și altele. De asemenea, tot ce înseamnă producție, inclusiv în zona de IT, este încurajat și este bine punctat”, precizează Haralambie Vochițoiu.

Pentru a-și crește șansele de a obține finanțare în cadrul acestui program, aplicanții trebuie să aibă în vedere respectarea mai multor condiții precum angajarea a cel puțin două persoane pe o perioadă de minim 24 de luni și maxim 30 de luni, dar și rata de co-finanțare.
„Statul a considerat că în condiții în care-ți asumi tu, ca viitor antreprenor, o co-finanțare mai mare - minimul este 10%, maximul 20% - punctele tale să fie mai multe și dacă pui 15% sau 20% vei avea puncte mai multe decât cel care pune 10%.
Un angajament din partea celui care se uită către 50.000 de euro nerambursabili, ar trebui să îl responsabilizeze și îl responsabilizează acest program. De asemenea, deși nu e clarificată treaba aceasta, Guvernul, Ministerul vorbește de bănci partenere, care până la finanțarea efectivă, adică la 1 octombrie, aceste bănci vor fi desemnate, iar cei care își doresc să acceseze un credit pentru a co-finanța, foarte probabil că vor reuși să facă și acest lucru”, explică fondatorul Euro Jobs.

O noutate a acestui program este impunerea unui număr minim de ore de formare profesională a celor care-și doresc să acceseze finanțarea.
„Din perspectiva celorlalte trei ediții ale Start UP Nation s-a concluzionat că rata de succes a firmelor înființate a fost afectată în sensul că nu toate business-urile înființate au rezistat, asta și datorită nivelului de cunoștințe antreprenoriale mai scăzut al celor care au demarat aceste afaceri. Trebuie să spunem încă o dată că, deși nu pare, un foarte bun tâmplar nu e neapărat și un bun manager al unei firme de mobilă sau de tâmplărie.
Rolul acesta de antreprenor cere anumite cunoștințe și skill-uri pe care tu, oricât de bun ai fi în producție, oricât decât de bun expert ai fi în domeniul tău, nu ai avut unde să le dobândești. Și de data aceasta, înainte de a accesa, de a-ți depune cererea de finanțare pentru cei 50.000 de euro, fiecare om care dorește să intre în acest program trebuie să facă un curs de cunoștințe antreprenoriale de minim 5 zile”, mai spune acesta.

Așadar, statul român subvenționează aproape 30.000 de locuri în aceste cursuri de formare antreprenorială.
„Deci se prognozează înființarea a 7.750 de firme și dacă facem o algebră, fiecare două locuri de muncă minim înființate, statul speră să obțină minim 15.000 de locuri noi de muncă în economia României până la sfârșitul acestui an. Cele 7.750 de firme reprezintă aproape un procent spre 5%, deci e un restart pentru antreprenoriatul românesc.
Dacă reușim, antreprenoriatul românesc va primi un boost de energie și dacă toate firmele acestea sau mare parte din ele vor funcționa și se vor dezvolta, România are un mare câștig și bineînțeles statul, care nu face pomana niciodată, va avea de unde să-și ia taxe și impozite în anii care vin astfel încât să recupereze cei peste 450 de milioane de euro.
Eu mă aștept ca rata de succes a acestui program să fie una foarte bună și să avem 7.000 și ceva de firme sănătoase care să intre în economia României și care să contribuie la creșterea pe care ne-o dorim. Am aștepări ridicate, văzând ce oameni s-au înscris”, precizează Haralambie Vochițoiu.

Euro Jobs este una dintre firmele care a fost desemnată de către statul român să ofere aceste cursuri antreprenoriale pentru cei care doresc să obțină finanțare prin intermediul Start UP Nation 2025.
„Aceste cursuri sunt organizate doar de firme autorizate de către statul român pe acest domeniu. Competențe Antreprenoriale se numește cursul și la finalul acestui curs se va susține un examen. Trebuie să fim raționali și să spunem că în 5 zile nu poți să creezi un antreprenor. În cele 5 zile noi doar reușim să punem la dispoziția acestor oameni anumite repere, anumite informații teoretice, dar ne-am propus ca în cele 5 zile să vorbim cât mai mult posibil despre business-ul pe care ei vor să-l pornească.
Omul vine, se înscrie la curs și are la dispoziție aceste zile să se decidă dacă depune cererea de finanțare sau nu. Adică nu ești obligat, dacă ai absolvit cursul gratuit, să-ți și depui o cerere de finanțare. Nouă ne-au fost alocate 307 locuri și în primele 6 ore s-au ocupat toate. Noi ne-am propus, pe lângă programa și cunoștințele minime necesare, să-i punem în legătură pe cei înscriși și cu experți din lumea reală a business-ului din România”, mai spune Haralambie Vochițoiu.