Producția de vin în România a scăzut cu 15% în 2022, seceta fiind principalul factor, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Aurelia Vișinescu, co-proprietar Domeniile Săhăteni. De asemenea, și vânzările de vin au scăzut anul trecut cu 7%, pe fondul creșterii de prețuri.
„România a produs cu 15% mai puțin anul trecut, deși la nivelul UE producția a fost cu 4% mai mare. Noi în Dealu Mare am suferit foarte mult din cauza secetei. Am avut 3 ani cu secetă care ne-a diminuat cu mai puțin de jumătate producțiile.
Și volumul de vin vândut a scăzut anul trecut cu 7%, dar aici am stat mai bine decât restul țărilor din UE, unde scăderea consumului a fost mult mai mare.
În Italia, consumul a scăzut cu 7%, în Franța, cu 10%, în Germania, cu 22% și chiar cu peste 30% în Portugalia. Nu este un semn chiar bine venit pentru noi. Situația este influențată in mare parte de inflație și de atenția consumatorului către buget”, spune aceasta, adăugând că, în momentul de față, românii consumă mai puțin vin, mai de calitate și mai responsabil.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elvis Arteni, co-fondator MetaTags: Ne dorim să ridicăm o finanțare de minimum 200.000 de euro. În șase luni vrem să ieșim pe piață cu o soluție stabilăPreferințele românilor sunt pentru vin sec și demisec, mai puțin însă pentru vinul dulce și demidulce. Vinul rosé se consumă în continuare destul de mult, în special vara, iar consumul de vin spumant este în creștere.
„Cred că anul acesta vorbim mai degrabă de o menținere a cotei de piață a fiecărui producător pentru că, în continuare, este foarte mare presiune pe costuri și pe buget. Anul a început destul de dificil, însă după primele 3 luni am observat o revenire”, precizează Aurelia Vișinescu, care estimează o creștere cu 10% a cifrei de afaceri.
„E un an dificil, în care preturile au crescut și vor mai crește în continuare. Noi mare parte din costuri nu le-am dus încă în produs și la un moment dat va trebui să le ducem”, adaugă ea.
Circa 30% din producția realizată la crama Aurelia Vișinescu, operată de Domeniile Săhăteni și Domeniile Săhăteni Distribution, merge către export în țări precum Japonia, China, Coreea, America, Canada, Europa și Brazilia.
„Poate ajungem și în Australia și în Noua Zeelandă. Nu e ușor să exporți vin românesc. Avem o problemă legată de imagine. Vinul românesc nu e cunoscut, România nu e cunoscută ca o țară producătoare de vin.
Avem nevoie de o strategie la nivel național și de o susținere din partea statului și a asociațiilor de producători. Nu e suficient să mergi la un târg într-o țară. Lucrurile trebuie construite cărămidă cu cărămidă ca să aibă impact”, mai spune aceasta.
Cea mai mare provocare însă pentru viticultori rămâne seceta, care continuă să le diminueze producțiile.
„Următorul plan de investiții va fi cu siguranță în irigații. Este o necesitate astăzi. Alte unelte nu avem la îndemână. Probabil că în viitor vom avea niște soiuri mai rezistente”, subliniază ea.