Startup-ul Ophset, care a creat o tehnologie bazată pe inteligență artificială pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă cu ajutorul algelor, vrea să atragă o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea prototipului la scară largă.
“Ophset oferă serviciul de captare a dioxidului de carbon din atmosferă și de la sursă folosind o tehnologie numită fotobioreactor. Creștem alege extrem de eficient și vindem carbonul capturat de ele către companiile care-l emit în urma proceselor. Suntem în stadiul de dezvoltare și prototipare.
Vorbim de un algoritm de inteligență artificială de eficientizare a creșterii culturii de alge, astfel maximizând captarea de dioxid de carbon. Conform literaturii științifice pentru un gram de biomasă de alge se poate captura până la 2 grame de dioxid de carbon.
Algele sunt de până la 50 de ori mai eficiente la absorbția de dioxid de carbon față de orice plantă terestră. Un fotobioreactor cât un frigider ar fi de 400 de ori mai eficient decât un copac cu același volum”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Andrei Zawrak Popescu, fondator Ophset.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principala provocare pentru un astfel de startup, adaugă el, este stabilirea unui business case care să fie cât se poate de ușor de abordat.
“De servicii de captare a dioxidului de carbon o să avem nevoie din ce în ce mai mult. Întrebarea este - În ce măsură rezolvă tehnologia noastră problemele unei anumite industrii și care este industria care poate acomoda cat mai ușor o astfel de implementare?”, spune acesta.
Pentru monetizarea proiectului, startup-ul are în vedere fie prin comercializarea de certificate de carbon, fie prin captarea carbonului direct de la sursă.
“Sunt două moduri principale de a monetiza o astfel de inițiativă. În cazul în care vorbim de industriile care nu au emisii directe în urma proceselor industriale le putem comercializa certificate de carbon bazate pe captura din atmosferă. Deci, cumva compensarea emisiilor pe care le au ei, dar nu direct de la sursă.
În cazul în care vorbim de companii directe care emit în mod constant, cum ar fi industria de ciment, producția de energie, metalurgie, vorbim de servicii de captare a carbonului direct de la sursă. Venim și instalăm astfel de fotobioreactoare în curte și acestea au o rata de absorbție și pe fiecare tonă captată de se percepe o taxă”, explică el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elvis Arteni, co-fondator MetaTags: Ne dorim să ridicăm o finanțare de minimum 200.000 de euro. În șase luni vrem să ieșim pe piață cu o soluție stabilăStartup-ul s-a finanțat până acum din surse proprii, dar și prin intermediul programului Innovation Labs.
“N-a fost nevoie de investiții foarte mari pentru dezvoltarea primului prototip. Aici au intervenit cei de la Innovation Labs și ne-au ajutat cu suport financiar. Pentru dezvoltarea unui prototip la scală am avea nevoie de undeva la 50.000 de euro.
În septembrie cel târziu vom începe căutarea activă pentru finanțarea unui astfel de proiect odată ce se concretizează mai exact direcția proiectului.
Momentan, vrem să găsim exact ce putem adresa noi acum în vederea reducerii concentrației de dioxid de carbon din atmosferă. Avem nevoie de acces la o rețea cât mai mare de oameni din diverse companii, diverse industrii”, precizează antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Raul Cojocaru, co-fondator Move Mountains: Ne dorim să devenim un produs cunoscut la nivel mondial. Ne uităm și către o finanțareStartup-ul explorează și ideea de dezvoltare a unui marketplace pentru comercializarea certificatelor de carbon bazate pe carbon capturat.
“Cumva să ne separăm de certificatele de carbon de acum care pur și simplu reprezintă un sistem de taxare a emisiilor. Ideea principală ar fi să corelăm cumva costul unui certificat de carbon cu costul de a captura o tonă de carbon din atmosferă astfel încât chiar să avem un impact asupra mediului cu acele taxe pe care le plătim pentru emisiile de carbon”, afirmă Andrei Zawrak Popescu.
“Diversificarea piețelor e clar unul dintre aspectele necesare a unui astfel de proiect. Iar dacă vorbim de piețe internaționale, Europa e prima pe listă prin simpla prezență a unei infrastructuri legale în ceea ce privește certificatele de carbon”, mai adaugă el.