Pornit în Belgia în urmă cu doi ani, startup-ul Esave a creat o soluție de reducere a costurilor cu energia în special pentru clădirile vechi, care nu sunt izolate sau care nu au un sistem special de gestiune al consumului în întreaga clădire.
„Directivele europene obligă acum ca fiecare proprietar de clădiri să aibă un sistem de monitorizare și gestiune a energiei termice și nu numai, iar acest lucru nu e posibil pentru că nu e prezent în clădirile vechi.
Din cauza acestei directive sunt mulți proprietari de clădiri care încearcă să găsească o soluție care nu reprezintă renovarea capitală a clădirii în așa fel încât să nu trebuiască să oprească activitatea în spațiu, să elimine chiriașii, ci să poată să o adauge într-un timp scurt și să reducă consumul de energie, dar totodată să poată să și raporteze amprenta de carbon pe care o are fiecare chiriaș din fiecare spațiu”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Andrei Neagu, co-fondator Esave.
Soluția eSave, bazată pe inteligență artificială și tehnologia dyamand, reduce costurile cu până la 60%.
„Vedem în Europa de Vest că aceste lucruri au o adevărată importanță. Ne uităm mai ales la bănci, acestea fiind nevoite să-și gestioneze în prezent amprenta de carbon, iar noi putem da această informație în timp real ca să poată avea o reacție proactivă. Treptat, astfel de soluții încep să fie populare și în Europa de Est. Până la urmă un impact din punct de vedere costuri e mult mai important pentru proprietari și pentru chiriași decât o directivă”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Serge Oană, CEO MyLegal: Dezvoltarea pe piețele din Germania și Franța sunt prevăzute pentru a doua jumătate a anului 2024. Ne-am propus să accesăm 300.000 euro finanțare anul acestaStartup-ul își concentrează activitatea momentan pe țări precum Belgia, Olanda, Luxemburg, Franța, dar și România.
„Eu am avut o afinitate pentru România și am insistat să aducem soluția și aici chiar de când am înființat-o în Belgia, pentru că am simțit că putem să aducem un plus de valoare și în țara mea de origine. Astăzi avem un parteneriat cu Orange în România care ne ajută să avem deja primele clădiri pilot, care să dea un boost de încredere în tehnologia noastră. Belgia, Olanda și Luxemburg sunt piețele cheie pentru noi în acest moment datorită volatilității prețului la energie, dar și Franța și România”, afirmă Andrei Neagu.
Până la finalul anului, startup-ul vizează și atragerea unei runde de finanțare pentru extinderea operațiunilor.
„Noi am investit propriul nostru capital și asta ne-a ajutat să funcționăm până la începutul acestui an. Am validat produsul, l-am adus pe piață, este funcțional, iar de la începutul anului am încercat să strângem fonduri de la business angels, majoritatea din Belgia. Obiectivul nostru este să închidem o rundă de investiții de circa 2 milioane de euro spre sfârșitul acestui an. Atragerea de fonduri după pandemie a fost destul de dificilă, oamenii au fost destul de reticenți la inovare”, precizează antreprenorul.