Marius Luican, General Manager Reveal Marketing Research, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, că în perioada pandemiei românii au început din nou să facă achiziții fie de produse, fie de servicii bazate pe recomandări. Înainte de criza sanitară recomandările cântăreau foarte puțin în deciziile de cumpărare ale românilor, online-ul fiind principala sursă de informații, cu excepția a câtorva domenii precum cel medical.
„Noi am observat că, până în perioada pandemiei, recomandarea ca proces în decizia de cumpărare pe diferite tipuri de produse și servicii începuse să fie din ce în ce mai rar prezentă. Recomandarea a fost erodată de existența online-ului. Cu 10 ani în urmă, dacă ne doream să găsim un anume tip de produs sau serviciu întrebam în jurul nostru cu mult mai mare ușurință.
Însă, cum a apărut online-ul, românul s-a învățat cu timpul să caute pe Google, iar recomandarea a scăzut continuu în ultimii 10-15 ani până în perioada pandemiei, fapt ce se corelează foarte mult cu anxietățile oamenilor. În ultimii 2-3 ani, contextul pandemic a ridicat anxietățile societății, iar recomandarea a revenit ca un subiect semnificativ. În plan general, cam 4 din 10 români spun că se consultă cu familia, prietenii etc. în momentul în care achiziționează câte ceva”, mai spune acesta, adăugând că achizițiile bazate pe recomandări sunt cel mai des folosite în categoriile în care românii resimt teamă, precum serviciile medicale.
„Când căutăm un doctor nu ne mai bazăm pe search-ul de pe Google, ci simțim nevoia să vorbim între noi. De fiecare dată când apar anxietăți, recomandarea redevine un fenomen puternic în decizia de cumpărare”, precizează Marius Luican.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El mai adaugă și că specialiștii și familia influențează cel mai mult deciziile de cumpărare ale românilor.
„Există o serie de domenii în care există specialiști care încă influențează decizia de cumpărare. Și acești specialiști care au o valoare pur tehnică alături de familie sunt principalii factori de influență în cadrul unor decizii de care ne temem, despre care nu suntem foarte siguri”, subliniază acesta.
Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să ia decizii de cumpărare bazate pe recomandări, însă nu cu mult, continuă Marius Luican.
„Depinde de la categorie la categorie. Există categorii în care decizia de cumpărare aparține bărbaților și categorii în care hotărăsc femeile. Dar, cu siguranță femeile sunt mai predispuse dar nu cu mult în plus față de bărbați”, mai spune acesta.
În ceea ce privește generațiile mai tinere, aceștia sunt mai deschiși către a-și face propria documentare și aleg în general recomandări din partea propriului anturaj.
„Tinerii ei se bazează pe recomandare, dar mai degrabă pe anturaj decât pe cei vârstnici, mai ales că temele de discuție sunt foarte diferite. Funcționează diferit pe vârste ideea de recomandare”, precizează Marius Luican.