PROFIT LIVE Iulian Nedea, cofondator Simtel Team: Nori negri au fost mulți în 2022. Nu vedem blocaje în perioada următoare în fluxul de aprovizionare

scris 11 sep 2023

Iulian Nedea, co-fondatorul Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și jucător în domeniul energiei regenerabile, estimează că anul acesta prosumatorii și companiile vor pune în funcțiune panouri fotovoltaice cu o putere totală de circa 1000 de MW.

„E o creștere fantastică anul ăsta având în vedere că în februarie erau undeva la 535 de MW capacități construite pe fotovoltaice pentru prosumatori, persoane fizice sau juridice. În iunie avem deja 973 de MW ceea ce înseamnă o creștere substanțială, de aproape 70%.

Transelectrica vorbește de zeci de mii de MW pentru care au emis aviz de racord la rețea și iată că suntem în anul 2024 și așteptarea noastră este că nu o să avem o creștere mai mare de 20%.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă până acum avem 3,5 GW în eolian, vreo 2,5 GW în solar, ceea ce înseamnă 6 GW, dacă adăugăm încă un GW anul ăsta practic nu avem o creștere mai mare de 15%-20% în ceea ce înseamnă energie regenerabilă, iar toată lumea vorbește de sute, de mii de GW, dar realitatea este un pic alta”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Iulian Nedea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Crișan, fondator Typeless: Avem discuții pentru extinderea în Germania și Elveția. Suntem pe cale să încheiem un parteneriat cu doi angel investors locali CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Crișan, fondator Typeless: Avem discuții pentru extinderea în Germania și Elveția. Suntem pe cale să încheiem un parteneriat cu doi angel investors locali

El adaugă că un implementarea unui proiect fotovoltaic durează minim doi ani și jumătate. Drept urmare, abia în următorii ani se vor vedea mai multe proiecte puse în funcțiune.  

„Dacă vorbim de un proiect de peste 50 de MW - cam de acolo pleacă în momentul ăsta discuțiile despre proiectele mari - un astfel de proiect nu poate fi pus în funcțiune mai devreme de undeva la doi ani și jumătate din momentul în care l-ai inițiat.

Cel puțin un an de zile ai nevoie obligatoriu pentru partea de autorizare, dacă nu chiar mai mult, și încă un an și jumătate pentru a construit proiectul. Sunt echipamente care au un timp de livrare în momentul ăsta de peste un an de zile. Dacă startul a fost dat acum doi ani ca discuții, probabil că multe dinte proiecte vor fi construite în 2024, 2025 și în 2026”, mai spune acesta.

VIDEO PROFIT LIVE Mihai Chițoiu, fondator cliențipeviață.ro: Lui Google îi place conținutul fresh și original. Nu încerca să păcălești motorul de căutare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihai Chițoiu, fondator cliențipeviață.ro: Lui Google îi place conținutul fresh și original. Nu încerca să păcălești motorul de căutare

În ceea ce privește aprovizionarea cu echipamente necesare instalării de sisteme fotovoltaice, Iulian Nedea afirmă că „nori negri au fost mulți în 2022”, dar anul acesta nu vede blocaje în fluxul de aprovizionare.

„Din fericire, în perioada asta nu avem nori negri. Nu vedem blocaje în perioada următoare în ceea ce înseamnă fluxul de aprovizionare, ba din contra. Tocmai pentru că a fost un an de boom s-au deschis capacități multe de producție, lucru care a pus presiune și pe oferta din piață. Beneficiem de creșterea asta a ofertei. Prețurile au început să aibă o descreștere. Cumpărăm panouri fotovoltaice cu aproximativ 30% mai ieftine decât erau în anul precedent. Este un impact major în preț”, precizează antreprenorul.

„Anii următori îi văd bine, cu investiții în continuare în astfel de proiecte pentru că sunt motive suficiente să facem astfel de investiții”, mai adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel team
iulian nedea