Profit.ro a premiat marți seara, în cadrul Galei Povești cu Profit... made în România, transmisă în direct și de postul de televiziune PRIMA NEWS TV, manageri de top și companii românești de succes, care au dezvoltat branduri autohtone și au reușit să se impună pe piețe. De asemenea, a fost continuat demersul Profit.ro de a premia tineri cu rezultate deosebite în concursuri naționale și internaționale, fiind acordate și o serie de premii speciale.
La Gală a fost prezent și marele artist Alexandru Andrieș, care a încântat audiența cu un show de excepție.
Înregistrarea VIDEO a Galei poate fi văzută AICI
La Gală au fost prezenți peste 400 de oameni de afaceri, cititori, colaboratori și parteneri
Festivitatea de premiere a fost organizată cu sprijinul ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR, AUCHAN, AUTONOM, AVENE EAU THERMALE, BANCA TRANSILVANIA, RESORT CASA TIMIȘ, CEC BANK, CRISTIM, DEPOZITARUL CENTRAL, DE'LONGHI, DESIGN ME, E.ON, EL FLORA, EXIM BANCA ROMÂNEASCĂ, FEET CALM, GARANTI BBVA, GLOBALWORTH, HAMA, HIDROELECTRICA, INFINITY CAPITAL INVESTMENTS, KAUFLAND, LACTALIS, LINDT, LION CAPITAL, MAGNAPHARM, NUCLEARELECTRICA, PATRIA BANK, RAIFFEISEN BANK, RENOVATIO, ROCA INVESTMENTS, TERAPLAST, THERME, TINMAR, TRANSGAZ, UN VIN PE ZI, WORLDCLASS
HAMA a avut și un cadou special pentru tânărul olimpic și profesorii acestuia
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Bună seara. Vă spun și eu bun venit la Gală și vă mulțumesc în numele redacției că ne sunteți alături astăzi, la fel cum ne-ați fost alături, ca cititori sau ca parteneri, în cei 9 ani în care am construit proiectul Profit.ro.
La Galele de până acum cred că am povestit cum am pornit noua publicație, cum ne-am reunit mai mulți jurnaliști care adunasem ceva experiență în domeniul economic al presei, ne cunoșteam toți, eram și prieteni. Și cum ni s-a părut fain să mai dăm noi o șansă jurnalismului rigorii și acurateții, într-o presă care începea să vireze vizibil către senzaționalul facil și abordarea superficială.
De 9 ani, cred că ați ajuns să ne cunoașteți, ne citiți articolele, ne urmăriți conferințele sau emisiunile TV și știți că ne-am străduit să păstrăm mereu în mijlocul abordării mediul de afaceri, cu antreprenorii, angajații, companiile și managerii care îl dezvoltă.
În acești 9 ani am crescut, am reușit în anumite perioade să avem cea mai mare audiență din presa de business.
Vom continua să lansăm proiecte noi și, ca întotdeauna, către finalul anului vom sărbători. Așa cum o facem și astăzi, împreună cu dumneavoastră, antreprenori și manageri despre care, de obicei, doar scriem.
Tradiția Galelor Povești cu Profit spune că Profit.ro premiază manageri și antreprenori extraordinari din România. Selectați NU după dimensiunea averii sau a cifrei de afaceri. Ci pe aceia care ne-au impresionat prin idei și proiecte inovatoare, care au rezolvat probleme și nevoi în societate prin felul în care au intuit potențial în piețe, prin tranzacții remarcabile, prin creșteri și extinderi spectaculoase, prin soluții de adaptare sau reinventare a business-ului, prin investiții inspirate, prin rezistență în timp în piețe dificile, prin implicare cu efecte vizibile în viața comunității.
Premiem prezentul, dar mai ales viitorul. De aceea, un premiu special va merge și anul acesta, ca în fiecare an, către tineri. Către copii extraordinari, care ne umplu de admirație cu performanțele lor.
Tradiția Galelor Povești cu Profit ne mai spune să avem și un invitat special. În anii anteriori am avut alături personalități și economiști cu reputație internațională, pentru a ne împărtăși din experiența lor, relevantă în perioade cu turbulențe economice. Apoi ne-am gândit că poate este mai bine să ne îngrijim mai puțin de perspectiva pierderii banilor și mai mult de cum să nu ne pierdem zâmbetul și sufletul, într-o lume care greu reușește să fie mai bună, cu schimbări complicate, cu războaie. Așa că anul trecut invitat special a fost Horațiu Mălăele, care ne-a înveselit seara. Invitatul special de astăzi.. nu-l dezvălui ... dar tot la zâmbetul, la nostalgia, la simțul umorului și la sufletul dumneavoastră va apela, după ce se va încheia Gala de premiere.
Vom cunoaște în seara aceasta câștigătorii, îi felicit anticipat de pe acum și îi invit pe fiecare să ne împărtășească din povestea afacerilor pe care le-au fondat sau le-au condus, din problemele cu care s-au confruntat și momentele care le-au influențat deciziile.
Vă mulțumesc din nou și vă doresc o seară frumoasă!", a fost mesajul transmis de Oana Osman, redactor-șef Profit.ro.
Gala a fost moderată de Andreea Berecleanu și Silviu Tudor Samuilă
Premiile au fost acordate pentru
Adrian Polec, proprietar Prime Batteries - Premiul “Energie verde pentru zile negre”, înmânat de Bilge Demirer, Deputy General Manager, Enterprise Banking Area, Garanti BBVA
Primul premiu din această seară va merge către un antreprenor în vârstă de 39 de ani care a semnat în urmă cu puține luni un contract important cu grupul Monsson, deținut de „regele eolienelor“, pentru conectarea la rețeaua națională a celei mai mari capacități de stocare a energiei electrice în baterii din România.
Are deja o fabrică de baterii la Cernica și a reușit să încheie o colaborare și cu Mercedes-Benz pentru stocarea energiei electrice, având în plan și investiții masive în două noi fabrici.
El a pornit afacerea în urmă cu șapte ani. Cu un buget de doar 100.000 de euro, voia să facă un autovehicul prin conversie, care să fie 100% electric. Costul total de utilizare trebuia să fie mai mic decât al unui autovehicul cu combustie internă, inclusiv GPL, și să reușească și omologare.
„Doi ani mai târziu am făcut primul Logan electric, l-am și comercializat și de aici am pornit, am învățat multe lucruri despre baterii, despre celula lithium ion, producând inițial cu terți și ulterior să am propria fabrică“, spune premiantul.
Investițiile sale nu se limitează la piața energiei. Este și proprietarul unui grup care administrează 5 hoteluri de 4 stele și dezvoltă apartamente premium foarte aproape de această sală, lângă Palatul Parlamentului.
În 2023, a cumpărat de la Biofarm un teren la Piața Victoriei, pe care va dezvolta un mare ansamblu imobiliar, cu o suprafață de 6.700 de metri pătrați.
Aceasta în condițiile în care pregătește și un complex cu 45 de apartamente de lux.
Pentru investițiile sale de anvergură, dar și pentru implicarea într-un domeniu energetic de care România începe să aibă tot mai mare nevoie, construind cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România și folosind tehnologia pentru a croi un viitor mai sigur și mai sustenabil, Profit.ro îi acordă Premiul „Energie verde pentru zile negre” domnului Adrian Polec, proprietarul producătorului de baterii litiu-ion Prime Batteries.
Familia de antreprenori Gianina și Iulian Nica, fondatorii lanțului de hipermarketuri La Cocoș - Premiul “Punguța cu doi bani bine investiți”, înmânat de Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor
O afacere de familie, născută și crescută în România, ajunsă astăzi cel mai puternic retailer autohton, aproape singurul care a reușit să reziste concurenței marilor lanțuri de hipermarketuri străine.
A pornit în urmă cu un deceniu, la Ploiești, din dorința de a se lupta cu prețurile. S-a extins apoi in București, în locul unul magazin Carrefour, deși de regulă lanțurile mari străine iau locul jucătorilor locali, iar recent în Brașov.
A intrat Tn top 10 al celor mai mari companii din comerțul alimentar din România cu un număr de doar patru hipermarketuri, dintre care unul este însă cel mai mare magazin din comerțul alimentar independent din România.
A avut anul trecut afaceri de aproape un miliard de lei, iar planul pentru următorii ani este să atingă afaceri de un miliard de euro și peste o mie de angajați, pregătind deschideri de magazine în diferite orașe. Următoarea oprire: în Pitești.
Planul a devenit posibil deoarece în urmă cu puține săptămâni a atras o finantare de peste 50 de milioane de euro, inclusiv de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a fost convinsă să susțină extinderea accelerată a retailerului român, pe o piață în care, în afară de lanțurile străine, nu prea mai mișcă nimeni.
O familie de antreprenori discretă, care apare rar în spațiul public și care se implică și în proiecte de caritate, ce rămân la fel de discrete.
„În urmă cu 2 ani a intrat în curtea mănăstirii. Mi-a spus că trebuia să ajungă în altă parte, însă pașii l-au purtat la noi. Ne-a întrebat dacă ne poate ajuta cu ceva. Cu ajutorul său au fost renovate și mobilate toate chiliile, periodic face pachete pentru pelerini, ne-a sprijinit cu montarea de panouri fotovoltaice și automatizarea clopotelor. Tot ceea ce face, face împreună cu soția lui din suflet, nu pentru ca cineva să afle”, a divulgat mănăstirea Pissiota din comuna Poienarii Burchii un gest de care premiantul nu a dorit niciodată să vorbească personal.
Pentru încăpățânarea cu care se luptă în România cu marile lanțuri de hipermarketuri străine și pentru că reușește să se mențină în piață de 10 ani cu argumentul prețurilor păstrate la îndemâna buzunarului românilor, Profit.ro acordă Premiul „Punguța cu doi bani bine investiți” familiei de antreprenori Gianina și Iulian Nica, fondatorii lanțului de hipermarketuri La Cocoș.
Șerban Enache, CEO și co-fondator Dreamstime - Premiul “Un business cât 1.000 de cuvinte”, înmânat de Cristina Miclea, Director Marketing, Lactalis România
A pornit cu o cameră digitală învechită și o colecție personală modestă de fotografii și a ajuns una dintre cele mai mari comunități de imagini stock din lume, unul dintre liderii mondiali ai industriei de profil și una dintre cele mai importante surse de imagini pentru coperți de carte la nivel internațional.
Publicul larg se întâlnește zilnic cu produsele lor, văzând imagini ale acestora, fără să știe că platforma care a ajuns furnizor inclusiv pentru producătorii de la Hollywood este un proiect internațional fondat 100% în România.
O platformă de fotografii de stock lansată în anul 2000 și care are astăzi peste 1 milion de artiști, 51 de milioane de utilizatori și 226 de milioane de imagini și clipuri video și audio.
Modul accelerat în care s-a dezvoltat o face platforma foto cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume. Printre contributori se numără fotografi profesioniști, care au colecții de renume, dar și amatori care surprind imagini cu telefonul mobil.
„Ne-am convins că o imagine bună nu are neapărat în spate o cameră bună sau un fotograf cu diplomă, ci mai degrabă un om cu o idee bună”, spune premiantul din această seară.
A pornit în 1998, când a co-fondat Archiweb, o companie premiată în domeniul designului web și care a devenit rapid un lider în sud-estul Europei. În 2000 a co-fondat platforma care a evoluat dintr-un proiect mic într-una dintre cele mai mari comunități de imagini stock din lume, fiind profitabilă încă din primul an.
Este complet independentă financiar și oferă cele mai mari royalties din industrie, ajungând până la 60% pentru fotografii exclusivi.
“Acum aproape 25 de ani mi-am început propria revoluție în design și fotografie. A fost un pariu pe care l-am făcut cu mine să văd dacă pasiunea poate deveni un mod de viață. Îmi place să cred că nu oferim fotografilor doar o modalitate de a câștiga bani din pasiunea lor, ci și de a-i menține în contact cu visul lor”, spune acesta.
Este un alergător de maraton pasionat și susține diverse inițiative civice și filantropice. Crede în responsabilitatea corporativă și în oferirea de sprijin comunității:
„Consider că firmele trebuie să se implice responsabil la nivelul societății și să ofere sprijin și suport”, sunt cuvintele sale.
Pentru succesul unei afaceri care a ajuns în topul mondial, ajutându-i pe creatorii de conținut în imagini să nu renunțe la pasiunea lor, dar și pentru că știm, ca jurnaliști, că fotografia este un limbaj universal, care poate fi înțeleasă și poate transmite uneori mai bine informații și emoții decât multe cuvinte, Profit.ro acordă Premiul „Un business cât 1.000 de cuvinte” domnului Șerban Enache, CEO și co-fondator al platformei de fotografie stock Dreamstime.
Octavian Pătrașcu, CEO NAGA Group - Premiul “Democratizarea investițiilor”
Este un antreprenor tânăr, doar 38 de ani, dar are deja 15 ani de experiență în dezvoltarea companiilor cu acoperire globală și a ajuns să fie responsabil la acest moment pentru o echipă de peste 600 de angajați.
A crescut în orașul Târgu-Jiu, iar mai târziu a studiat economia și dreptul la București. Inițial a dorit o carieră în domeniul juridic, inspirat de sora sa, care avea un mic cabinet de avocatură cu soțul.
„Locuiam toți trei într-o garsonieră. Mă simțeam dator că stăteam acolo și încercam să mă fac util. Îi duceam cu mașina, le redactam documente, iar apoi fugeam la Biblioteca Universitară să învăț. Un coleg din Republica Moldova îmi spunea că toate aceste cunoștințe deprinse în facultate mă vor ajuta cândva – și a avut dreptate!”
A fost simultan student la două facultăți, ASE și Drept. După un an și-a dat seama că adevăratele lui pasiuni sunt tehnologia și antreprenoriatul.
“Crescând într-un oraș mic, de-a lungul copilăriei și adolescenței prima educație a fost cea primită acasă - și a fost despre muncă asiduă și responsabilitate. Educația de la părinți m-a învățat că trebuie să pornesc de jos și să rămân mereu cu picioarele pe pământ”, spune premiantul.
În 2010 a decis să schimbe profesia și a devenit partener în aplicația de tranzacționare „markets.com”. „Am fost unul dintre primii angajați și am adus idei pentru a conduce afacerea mai departe”, își amintește el.
Și asta a dat roade. Când compania a fost vândută către gigantul Playtech, în 2015, pentru aproape 550 de milioane de dolari, a fost „prima sa afacere mare”. A avut trei exit-uri majore din companii de referință - Trade.com, Markets.com și Vector Watch.
În 2018, a fondat platforma românească de tranzacționare online „Capex.com” și a transformat-o într-un brand multinational: a atras investiții de 31 milioane dolari, ajungând cu birouri în 9 țări pe 4 continente și la peste 250 angajați.
După ce a strans capital, a început să exploreze piața pentru oportunități de achiziție. Iar decizia din acest an a fost să fuzioneze cu o companie fintech germană de top, NAGA, care oferă un SuperApp ce integrează într-o singură platformă tranzacționarea socială, investițiile în acțiuni, crypto și neobanking-ul, folosind tehnologie avansată.
A rezultat un grup evaluat la 250 de milioane de dolari, în care premiantul român ocupă poziția de CEO și acționar principal. Noul grup, care a primit recent acordul să se listeze la bursa din Frankfurt, este alcătuit din 24 de companii la nivel global și are peste 600 de angajați, 12 birouri în întreaga lume și un produs livrat în peste 100 de țări.
Până în 2025, preconizează venituri de peste 100 milioane de euro anual. Are 2 milioane de useri, 4.000 de instrumente financiare, 9 licențe și mari investitori precum Apeiron Group, Fosun Group și Peter Thiel prin Elevate Capital.
„Misiunea noastră e să schimbăm modul în care oamenii investesc”, explică premiantul. O viziune pentru care lucrează până la 16 ore pe zi.
Soliditatea afacerilor sale i-au permis să fie acceptat ca sponsor al celebrelor cluburi de fotbal Juventus Torino și Borussia Dortmund.
“La 22 de ani, visul meu cel mare era să-mi cumpăr o mașină. Astăzi vreau să așez România mai bine pe harta lumii prin business”, spune acesta.
Pentru una dintre cele mai de succes povești antreprenoriale românești, care a depășit granițele țării și se dezvoltă pe o piață fintech cu avans de cinci ori mai rapid decât cea bancară și care a făcut, prin tehnologie, piața de capital mult mai accesibilă oamenilor, Profit.ro acordă Premiul „Democratizarea investițiilor” domnului Octavian Pătrașcu, CEO NAGA Group
Irina Semaca, General Manager Hilton Garden Inn Bucharest Old Town - Premiul “Excelența ospitalității”
La nici 1 an de la deschidere, în 2018, singurul hotel rămas în București sub brandul Hilton își schimba managerul și apela de urgență la o persoană care urcase pas cu pas scările spre cea mai înaltă poziție din industria ospitalității.
Născută în Gura Humorului, a absolvit Academia de Studii Economice din București, după care a plecat la Londra, acumulând o experiență bogată. “După ce am finalizat studiile de Management Economic din cadrul ASE, am plecat la Londra să studiez engleza. Acolo, fie că am lucrat la supermarket sau la o agenție de plasare a asistentelor, am descoperit cât de mult îmi place să lucrez cu oamenii. Astfel că, după ce m-am întors în țară, am aplicat pentru un job la hotelul K+K Elisabeta”, spune premianta din această seară.
Aici a urcat pas cu pas, de la recepție și vânzări la cea mai înaltă poziție, cea de General Manager.
Rezultatele bune au adus-o sub ochii gigantului mondial Hilton, care i-a încredințat managementul singurului hotel din capitală, aflat chiar în centrul Bucureștiului. Sub conducerea ei, hotelul a reușit să treacă prin provocarea pandemiei COVID, iar în 2023 a avut cel mai bun an financiar de la deschidere.
Este lider de piață ca tarif mediu pentru o noapte de cazare și se află în topul scorurilor TripAdvisor și Booking.
Cu o experiență de aproape 20 de ani adunată până azi în industria ospitalității, premianta coordonează o echipă de zeci de angajați a unuia dintre cele mai cunoscute lanțuri hoteliere din lume, Hilton, fiind desemnată și The Best Hotel General Manager HoReCa Women 2023.
„Îmi doresc să-mi aduc contribuția la creșterea calității și imaginii pe care le au serviciile hoteliere din România. Este motivul pentru care nu accept niciodată compromisuri sau sintagma <Merge și așa> ”, spune aceasta.
În același timp, este cunoscută drept unul dintre managerii care se implică voluntar în cele mai multe proiecte sociale, de la acțiuni pentru protejarea mediului, până la ajutorarea unor categorii defavorizate, fiind și partener al ONG-urilor care sprijină copiii bolnavi de cancer și familiilor lor.
“Încercarea de a aduce o mică bucurie altor oameni mă face cea mai fericită. Îmi amintesc de anii copilăriei, când mama ne îndemna pe mine și pe fratele meu să împărțim orice avem cu toți copiii alături de care ne jucam, mai ales cu cei nevoiași.
Deși nu aveam nici noi de toate, am crescut în acest spirit de a împărți. Una dintre primele amintiri este despre mine stând pe șosea, cu o bucată mare de pâine în mână, cu prietenii și vecinii mei. Cumva, această imagine mi-a anticipat cariera viitoare, deoarece pâinea e simbolul suprem al ospitalității”, spune premianta.
Pentru rezultate excepționale, care au propulsat-o la conducerea hotelieră a unui gigant mondial, căruia i-a adus cele mai mari performanțe de la deschiderea locală, Profit.ro acordă Premiul „Excelența ospitalității” doamnei Irina Semaca, General Manager Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.
Astra Vagoane Călători Arad - Premiul “Un tramvai numit Voință”, înmânat de Bogdan Oprea, Head of Sales, Direcția Clienți Mari, CEC Bank, directorului general al companiei, Marian Mihail Călin
Este una dintre puținele fabrici românești înființate înainte de Primul Război Mondial, care a reușit să treacă cu bine atât de naționalizare, cât și de perioada de tranziție de după Revoluție și să funcționeze pe profit.
Istoria ei începe în 1891, când industriașul austriac Johann Weitzer a fondat fabrica de Vagoane și Motoare pentru a acoperi nevoia de material rulant în zona estică a Imperiului Austro – Ungar și în Europa Centrală și de Est, fiind atunci singura fabrică de vagoane din sud-estul Europei.
Ulterior, în perioada comunistă, a produs trenuri de metrou care mai circulă și astăzi pe unele magistrale.
La acest moment, este cel mai mare producător de vagoane de tren și singura fabrică de tramvaie din România, precum și unul dintre cei mai mari exportatori ai țării, cu afaceri de peste 600 milioane lei și 400 de angajați.
Își exportă produsele în țări precum Brazilia, Egipt, Iran, Italia, Cehia, dar furnizează și marilor orașe ale României. În București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Arad, Brăila, compania a reușit să convingă administrațiile publice că pot găsi tramvaie de calitate în propria țară.
A construit de altfel cel mai economic tramvai din lume, acel Imperio pe care îl vedeți în multe orașe, primul cu podea 100% joasă produs în România.
Și-a înființat și propria școală profesională de meserii, în care elevii nu învață doar teorie, ci beneficiază și de ore de practică în fabrică, acolo unde descoperă cum sunt construite tramvaiele și vagoanele de călători.
Pentru una dintre cele mai frumoase povești românești, care permite românilor să călătorească în vehicule moderne, produse chiar în țara lor, dar și pentru ambiția și persistența de a menține sus nivelul ingineriei românești, la standarde care conving și piețe străine, Profit.ro acordă Premiul „Un tramvai numit Voință” companiei Astra Vagoane Călători Arad.
Simion Giurcă, secretar general Corps Touristique Austria și CEO Holdas Experiences - Premiul “Azi în Timișoara, pentru toată țara”
Are o experiență de peste 35 de ani în turism și e recunoscut la nivel național, dar și international, drept cel mai bun specialist din domeniu pe care îl are acum România.
A condus peste 20 de ani Biroul de promovare turistică a României din Viena, după ce a participat la un concurs organizat de Ministerul Turismului, care urma să deschidă birouri în marile orașe din Europa.
Deși vorbește fluent și germana, copilărind într-o zonă din Banat locuită de șvabi, în anii 90, nu i-a fost deloc simplu să facă promovare turistică pentru România.
“Începutul a fost chiar crunt. Aveam o imagine șifonată rău de tot. Nu era interes pentru România, deoarece infrastructura era precară. Dar asta m-a ambiționat, am vrut să demonstrez că orice produs poate fi promovat dacă există dorința de a-l transforma, de a-l îmbunătăți”, spune premiantul.
Și s-a bucurat în fiecare an de succes. În 1994, când a ajuns la Viena, veneau în România din Austria 15.000 de turiști pe an. Cu eforturile sale, numărul a crescut la peste 200.000.
Succesul l-a adus în atenția autorităților austriece: A primit titlul de cetățean de onoare al Vienei, dar și Ordinul Național din partea președintelui Austriei, fiind primul șef de birou de promovare turistică al unei țări decorat de statul austriac.
Meritele îi erau recunoscute în Austria, dar în România, la scurt timp după toate aceste distincții, era obligat să demisioneze. Un ministru care a stat un an în funcție a decis în scurtul mandat să închidă toate birourile de turism ale României, care activau neîntrerupt dinainte de 1989, inclusiv pe cele care aveau sens să existe.
Liderului celui din Viena, recunoscut drept cel mai mare expert în promovarea României în străinătate, ministerul i-a oferit un post de simplu angajat, cu un salariu de 2.000 lei pe lună, din care cu jumătate să își achite și chiria.
A refuzat, a decis să rămână în Viena și să facă pe cont propriu, cu propria firmă, ce știe mai bine, adică să trimită turiști străini în România.
“Există o legendă a bondarului care se potrivește foarte bine în cazul turismului românesc. Bondarul are o greutate de 4,8 grame, o lungime a aripilor de 1,45 centimetri dispuse într-un unghi de 6 grade. Conform legilor aerodinamicii, el nu ar trebui să zboare. Dar, din fericire pentru el, bondarul nu știe acest lucru și zboară în continuare. Cam așa e și turismul românesc. El nu știe că, la ce și cum se întâmplă pe la noi, n-ar trebui să funcționeze, așa că merge înainte“, spunea premiantul.
La doar câteva săptămâni după ce demisiona obligat, era desemnat în Austria pe locul 1 între directorii celor 38 de birouri naționale de turism care activau la Viena, cu cea mai înaltă poziție ocupată vreodată de un șef de birou străin.
Și tot la scurt timp, după câteva luni, odată cu numirea unui nou ministru, autoritățile române își recunoșteau greșeala și încercau să redeschidă birourile din străinătate. Dar răul era deja făcut, pentru că marii specialiști ai țării porniseră pe propriul drum.
Recent, statul român i-a cerut însă ajutorul celui care azi trăiește în Viena, unde conduce Corps Touristique Austria, organizație care reunește cei mai mari operatori de turism austrieci. Timișoara, localitatea sa natală, fusese desemnată Capitala Culturală Europeană 2023, aflându-se în fața unei șanse unice. Iar pentru a se face cunoscută în străinătate, avea nevoie de cel mai bun om al ei.
Care a decis, necondiționat și uitând de cum fusese tratat anterior, să sară în ajutorul României și al Timișoarei. Iar orașul, cu sprijinul său nemediatizat, a atras turiști peste media din țară și a primit trofeul internațional “Mărul de aur” în semn de recunoaștere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului, cu efect și pentru anii viitori.
“Ca român, mi-am dorit și îmi doresc nu numai să îmi fac treaba bine, ci să pot dovedi că suntem cel puțin la fel de buni ca ceilalți”, spune premiantul.
Pentru eforturile cu care, de 30 de ani, se luptă pentru promovarea României și pentru gestul de a veni necondiționat din Viena atunci când statul i-a cerut ajutorul în Capitala Culturală Europeană, cu efecte și în turismul acestui an, Profit.ro acordă Premiul “Azi în Timișoara, pentru toată țara” domnului Simion Giurcă, secretar general Corps Touristique Austria și CEO Holdas Experiences.
Romaqua Group - Premiul “In vino veritas,in aqua sanitas”, înmânat directorului general Radu Lăzăroiu
Este cel mai mare producător român de băuturi, cu 7 fabrici, afaceri care au trecut pragul miliardului de lei și având în portofoliu, alături de Stânceni, Giusto, Albacher, și cel mai vechi brand de apă minerală din România - Borsec - exportat în peste 20 de țări și desemnat oficial drept cel mai puternic brand românesc.
A relansat, pentru nostalgici, și mărcile Brifcor și Cico, care au existat în România de dinainte de 1989.
Este, totodată,cel mai mare angajator din sectorul băuturilor, având peste 2.300 de angajați și 250 milioane euro investiți în România.
Punctul temporal care marchează începutul istoriei industriale a îmbutelierii apei minerale Borsec, este în urmă cu peste două secole, în 1803.
Anul se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme.
Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi. Începe să o comercializeze în Imperiul Austro-Ungar, apa Borsec fiind desemnată, la Expoziția Mondială de la Viena din 1873, drept Regina Apelor Minerale de însuși împăratul Franz Josef.
Se spune că în anii 1800 îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale.
În România, anii 1950 – 1990 au însemnat afirmarea Borsecului ca apă minerală preferată a românilor, fiind și singura marcă înregistrată în străinătate.
1998 a marcat reîntoarcerea la firul istoriei și la normalitate, activitatea redevenind, după o jumătate de secol, o afacere privată.
Mulți investitori străini au venit să cumpere compania, fiind însă refuzați dintr-un singur motiv: dorința ca afacerea să rămână una 100% românească.
La acest moment este cea mai mare companie cu capital românesc din sectorul băuturilor, făcând față cu brio giganților Coca-Cola, Pepsi, Heineken.
S-a implicat și în proiecte de sprijin ale comunității, donând jumătate de milion de lei spitalelor Matei Balș și Victor Babeș în pandemia COVID.
Pentru succesul multor produse cu care concurează jucători mondiali în domeniu, dar mai ales pentru menținerea pe piață a unui brand cu 220 ani de tradiție, confirmând că pentru o creștere sănătoasă și adevărată ai nevoie și de rădăcini adânci, Profit.ro acordă Premiul „In vino veritas, in aqua sanitas” companiei Romaqua Group
Adrian Dragomir, fondator Termene.ro - Premiul “Succes fără cacealma”
Povestea sa este una demnă de un film la Hollywood. Nu începe cu “A fost odată ca niciodată”, ci cu o tinerețe extrem de grea, pe care premiantul din această seară, ajuns un antreprenor de succes, și-o creionează cu o rară sinceritate, dorind ca și ceilalți să învețe din greșelile lui : “Am pierdut mulți bani la poker, am dormit pe cartoane, în parc, la Praga, mi-am luat multă bătaie de la poliție noaptea!”
Ce înseamnă cu adevărat leadership-ul, de la partea de comunicare, la trezitul de dimineață, a învățat în liceul militar.“Dacă nu ar fi fost liceul militar, viața mea era un eșec grandios. Acolo a început antreprenoriatul. Săream gardul, cumpăram parizer și câte 20 de franzele, făceam 40 de sandwich-uri și, cu 100.000 investiți în fiecare zi, vindeam cu 5.000 de lei un sandwich și făceam 200.000 de lei în fiecare zi, 100.000 de lei profit în bani vechi. Și asta zi de zi”, povestește acesta.
După decizia de a renunța însă la liceul militar, o greșeală care l-a bântuit zeci de ani, și după o încercare eșuată de a câștiga bani din poker, a ales să-și încerce norocul în străinătate. Unde au urmat alegeri proaste și vremuri grele.
„Am stat 3 săptămâni în gară în Praga, am dormit pe cartoane, în parc, mi-am luat multă bătaie de la poliție, am învățat mersul trenurilor, am învățat locurile unde găseai cele mai multe chiștoace de țigări, mă spălam la un robinet de pe peron”, rememorează el.
Asocierea cu un grup de hackeri a fost o altă decizie care i-a marcat profund atât viața personală, cât și cea personală, în tinerețe. „Foarte curând am intrat și eu în lumea lor. Făceau licitații pe eBay, vindeau lucruri pe care nu le aveau. Am început să fac și eu bani alături de ei”, își amintește.
Povestea a durat până când a început să nu se mai regăsească în acel context. “Drumurile scurte în viață au întotdeauna consecințe, iar consecințele întotdeauna vor fi pe relațiile cu oamenii din jurul nostru”, atrage el atenția.
După experiența din Praga, a încercat o carieră de poker profesionist pe 3 continente. Provocările însă au continuat să apară. La reîntoarcerea în țară, a fost arestat pentru activitățile desfășurate în Cehia.
„Cea mai grea noapte a vieții mele a fost prima noapte de arest. Am procesat într-o noapte toate deciziile care m-au dus acolo. Atunci a început cu adevărat toată transformarea. Am înțeles că am avut de ales. Am ieșit de acolo foarte hotărât legat de cine sunt, ce vreau să fac și cum vreau să-mi trăiesc restul vieții. Motivația mea de atunci e absolută și de neclintit”, rememorează acesta.
Și cu determinare, corectitudine și multă muncă a reușit să își schimbe destinul: a construit de la zero o companie, dezvoltând o platformă care oferă informații actualizate în timp real despre firmele din România și care a ajuns astăzi lider al pieței românești de business intelligence, cu afaceri de peste 2 milioane euro și 160.000 de utilizatori.
Anul trecut, a achiziționat și platforma Confidas, start-up specializat în generarea rapoartelor de credit pentru firme, făcând o mutare strategică pentru a-și consolida poziția de lider în piață și pentru a-și accelera dezvoltarea, după ce își majorase deja cifra de afaceri cu 60% în anul anterior.
Recent a lansat o nouă companie, un proiect românesc dedicat inteligenței artificiale, care de asemenea se anunță a fi un succes.
Pentru puterea de a se reinventa, de a depăși mari obstacole și de a învăța din propriile greșeli de tinerețe, reușind să ajungă un antreprenor de succes pe calea fără scurtături iluzorii, căci business-ul, ca și viața, nu este un joc de poker, Profit.ro îi acordă Premiul „Succes fără cacealma” domnului Adrian Dragomir, fondator al platformei de business intelligence Termene.ro.
Alin și Tiberiu Ușeriu, coordonatorii Asociației Tășuleasa Social, creatorii spectaculosului traseu Via Transilvanica și eroii multor acțiuni de împădurire - Premiul “Drumul care ne unește”, înmânat de Claudia Griech, CEO, E.ON Energie România
Este primul traseu de lungă distanță din România, cu 1.400 de kilometri care traversează țara de la nord-est la sud-vest, prin 400 de localități și 10 județe.
BBC și The Times l-au elogiat ca una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber, a apărut pe ecranele din Times Square și a primit premiul Europa Nostra, cea mai mare rețea dedicată patrimoniului din Europa, fiind inclus și în lista celor mai frumoase locuri de vizitat din lume.
A fost supranumit „Drumul care unește”, pentru concentrarea sa asupra comunității, scoțând la lumină locuri din țară depopulate, aparent uitate de lume.
A creat legături între oameni și oportunități de afaceri acolo unde nu existau. Practic, acum, datorită turiștilor aduși de traseu în aceste zone, fiecare bătrână cu un măr sau cireș în curte poate deveni un mic antreprenor vânzându-și produsele la poartă.
Un traseu ce trebuia în mod normal să fie realizat în 30 de ani, a fost finalizat în doar 4 ani de doi frați care au reușit să atragă finanțări de aproape 2 milioane de euro și 10.000 de voluntari.
Proiectul a devenit apoi o imagine emblematică a României contemporane.
“Am locuit 15 ani în Germania și mereu am visat un proiect care să arate România ascunsă și frumoasă”, spune unul dintre premianți.
Un vis dus până la capăt în pofida obstacolelor întâlnite: indicatoare distruse, furate ori folosite ca ținte de vânători sau de persoane care se auto-împroprietăreau abuziv pe terenuri și blocau cu garduri accesul călătorilor.
Unul dintre frații care conduce organizația non-profit ce a realizat acest traseu coordonează de 24 de ani acțiuni sociale, precum împădurirea zonelor defrișate.
Al doilea frate are o poveste aparte, cu un anturaj care l-a determinat în tinerețe să o ia pe o cale plină de greșeli, lucru care i-a atras o condamnare de 10 ani într-o închisoare din Germania.
Proiectele sociale și de mediu l-au determinat însă să își schimbe viața, devenind un exemplu pentru toți cei care nu au curajul să își schimbe destinul.
A mers inclusiv pe Himalaya, la cel mai înalt maraton montan din lume, și a câștigat de 3 ori consecutiv Arctic Ultra, unul dintre cele mai dificile maratoane existente, care se desfășoară la Cercul Polar.
Este singura persoană din lume care a reușit să câștige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume.
"Am fost pe rând: slugă la ciobani, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia. Vânat prin Interpol, am devenit client al unei pușcării de maximă securitate. Aproape 10 ani am lipsit la apel din propria tinerețe, închis complet singur între patru ziduri groase", spune, într-o carte autobiografică, cel care a avut forța să se reinventeze și să ajungă să ajute comunitatea prin zeci de proiecte sociale, destinate inclusiv copiilor din mediul rural.
Pentru că nu au renunțat la idealul de a construi un proiect de țară unic, chiar dacă obiectivele au cerut, uneori, eforturi supraomenești, știind că doar drumurile cu obstacole și greutăți au o destinație care merită toată dedicarea, Profit.ro acordă Premiul „Drumul care ne unește” fraților Alin și Tiberiu Ușeriu, coordonatorii Asociației Tășuleasa Social, creatorii spectaculosului traseu Via Transilvanica și eroii multor acțiuni de împădurire.
Rompetrol pentru împlinirea a 45 de ani de funcționare neîntreruptă a rafinăriei Petromidia - Premiul special “Rezistență prin energie”, înmânat Directorului General Rompetrol Rafinare, Florian Pop
Cu exact 45 de ani în urmă a început să își scrie istoria pe malul mării, la Năvodari, unitatea care a devenit cea mai mare rafinărie a României și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Peste 6.000 de oameni au lucrat ca să o ridice.
Decizia amplasării a fost luată după un survol cu elicopterul, concluzia fiind că zona îndeplinește toate condițiile esențiale: apropierea de mare, de o localitate ce putea fi dezvoltată și un vast spațiu disponibil.
În acei ani ”70, terenul pe care se întinde astăzi rafinăria era, în mare parte, o mlaștină. Ambiția și munca a mii de oameni au ridicat, însă, acolo una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei. Era atât de mare, încât deplasarea în incinta combinatului se făcea cu cu biciclete.
La rândul său, localitatea Năvodari, la început doar o așezare mică de pescari, a fost antrenată de construcția rafinăriei, dezvoltându-se în timp. De la 500 de locuitori, a ajuns în anii ’80 la 26.000 de oameni, iar în prezent vorbim despre unul dintre cele mai importante orașe din Dobrogea, cu 40.000 de locuitori.
Scopul construirii combinatului a fost clar de la început - să dezvolte o întreagă industrie pe verticală: textile, petrochimie, cauciuc, lacuri și vopseluri, îngrășăminte chimice, toate având ca referință petrolul.
Astăzi, reprezintă unul dintre principalele motoare ale industriilor din regiune, cu noi recorduri de producție.
Pe lângă carburanți, de aici pleacă produse și materii prime pentru o gamă întreagă de industrii și mărfuri - atât în țară, cât și pe plan extern, investițiile depășind un miliard de dolari.
În 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, a dezvoltat un nou sort petrochimic, folosit pentru materialul filtrant din măștile de protecție, marcând astfel o reinventare continuă.
Pentru un simbol al excelenței industriale și al adaptării, un actor social implicat în comunitate prin investiții și locuri de muncă create de-a lungul timpului în mai multe industrii, contribuind semnificativ la economia regională și națională, și, foarte important, la securitatea energetică a Europei, Profit.ro acordă Premiul special ”Rezistență prin energie” companiei Rompetrol pentru împlinirea a 45 de ani de funcționare neîntreruptă a rafinăriei Petromidia
Mihai Fugarevici, Director General, Stada România - Premiul ”Investiție greenfied în domeniul sănătății”
Investițiile de anvergură tip greenfield făcute de mari companii în România pot fi numărate pe degete în ultimii ani, cu toate că nevoia de dezvoltare se resimte în numeroase domenii. Cu atât mai mult în cel al sănătății, domeniu prioritar.
Un premiu special în această seară onorează un astfel de demers rar. Merge către un manager român care, din 2017, conduce compania ce a reușit să finalizeze anul acesta o investiție și un proiect de referință.
Absolvent de Medicină, cu o experienta de peste 20 de ani în industria farmaceutică, a marcat o creștere de 7 ori a cifrei de afaceri a companiei în cei 6 ani ai mandatului de general manager.
În 2023, afacerile au depășit 378 milioane de lei consolidat, crescând cu 30% față de 2022, peste avansul mediu al pieței.
Viața companiei sale în România a început în 1992, iar în 2019 a fost achiziționată de grupul german STADA AG.
În 2022, un ”business case” de succes în cadrul grupului a fost construit la nivel local, în competiție cu mai multe țări din grup, atrăgând în Romania o investiție de 50 milioane de euro pentru construcția greenfield a unei noi facilități de producție.
Atunci au început lucrările de construcție, anul acesta, în luna mai, s-au finalizat, în august s-a obținut GMP-ul, în septembrie s-au produs primele cutii ca test, iar pe 30 octombrie, săptămâna trecută, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare.
Fabrica ridicată de la zero la în Parcul Industrial Aries – Turda, Cluj, pe un teren de 100.000 mp, cu o suprafață construită de 30.000 mp, are 12 linii tehnologice de ultimă generație și o echipă nouă de circa 400 angajati.
Investiția totală s-a ridicat la peste 70 milioane de euro, din care 50 milioane aduse de comoanie și 20 milioane de euro ajutor de stat, ce trebuie rambursat în 5 ani prin taxe si impozite generate.
Pe lângă Fabrica din Turda, și un Laborator din Timișoara a fost extins cu încă un etaj și a fost dotat cu tehnologie noua.
Compania se menține în Top 10 producători de medicamente generice în România, cu un portofoliu de produse ce merge de la terapii inovative pentru boala Parkinson, la medicamente biosimilare (oncologie, nefrologie, cardio etc).
Pentru contribuția la dezvoltarea unui domeniu extrem de important al vieții economice și sociale, prin investiții în noi capacități de producție, Profit.ro acordă Premiul Special ”Investitie greenfield în domeniul sănătății” domnului Mihai Fugarevici, Director General Stada România. Premiul a fost înmânat Cameliei Florea, Site Head Fabrica Stada Turda, directorul general Mihai Fugarevici având la rândul său o intervenție video
Premiile au fost acordate, dar Gala de premiere nu s-a oprit aici. Începând cu anul 2017, Profit.ro a decis să acorde și un premiu special, pentru tinerele valori ale României.
Pavel Ciurea, elev al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, dublu medaliat cu aur international, Cătălin-Liviu Gherghe, profesor coordonator conferențiar universitar doctor, și Hayati Agaoglu, managerul Liceului Teoretic Internațional de Informatică București. - Premiul “Pariul pe Tineri – SECȚIUNEA NUMELOR DE AUR”, înmânat de Mihaela Duminică, Manager Marketing și Comunicare, Patria Bank
Visa în copilărie să devină fotbalist. A ajuns însă să dribleze numerele - este cel mai bun elev din lume la matematică și cel mai tânăr olimpic al României care la doar primele sale două participări a obținut consecutiv două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, fapt fără precedent în istoria recentă.
Este un nume care a devenit sinonim cu excelența la nivel internațional, aducând România în prim-planul competițiilor internaționale.
Aceasta deoarece performanțele sale nu au fost doar individuale, ci au contribuit la plasarea României în topul competițiilor de matematică din lume - locul 4 la nivel mondial și locul 1 în Europa.
Cel mai bun rezultat al României din ultimii 24 ani, obținut alături de ceilalți cinci colegi, premiați la rândul lor la Gala Profit.ro în urmă cu doi ani, când tânărul din această seară nu făcea parte din echipă.
Înainte de olimpiadă se temea să nu iasă ultimul și „să tragă echipa în jos”, mai ales că știa că sunt elevi foarte buni, care și în 2022 au obținut un rezultat istoric.
Dar premiantul din această seară a obținut direct medalia de aur încă de la prima participare în 2023, iar în următorul an, 2024, a câștigat din nou aurul, fapt fără precedent.
Astăzi își dorește să studieze la mari universități din SUA sau Marea Britanie precum Harvard, MIT, Cambridge, dar vrea să revină în România pentru a pune în practică ceea ce urmează să învețe de la cei mai buni.
“Vreau să încerc să contribui cu ceva la dezvoltarea lumii”, spune tânărul excepțional din această seară.
Și-a descoperit pasiunea pentru matematică într-o vacanță de vară, între clasele a V-a și a VI-a, când a participat pentru prima dată la un concurs.
La Prima olimpiadă națională nu reușea să realizeze corect desenele la geometrie deoarece îi tremura prea tare mâna pe riglă și compas.
De atunci s-a dedicat în întregime studiului, petrecând chiar și 90 de ore pe săptămână la rezolvarea unor probleme complexe. Nu a stat pe internet și a evitat TikTok și Instagram, preferând cartea “Toate pânzele sus”.
Totuși, a avut și momente de cumpănă, inclusiv pierderi dureroase de competiții. “Când am pierdut o medalie de aur, în clasa a V-a, tata mi-a spus că nu m-am apucat de matematică pentru concursuri, ci pentru că îmi plăcea”, își amintește acum cum cuvintele tatălui său l-au ajutat să progreseze.
„Este nevoie de foarte multă muncă individuală. Mă trezesc la 5:30 ca să pot să ajung la liceu la timp. Ajung înapoi acasă pe la 18:00 și după lucrez undeva la 4-5 ore în plus,”spune tânărul olimpic.
La doar 18 ani face o radiografie lucidă a sistemului de învățământ românesc și arată fără ocolișuri carențele încă existente: "Majoritatea profesorilor sunt demotivați și nu transmit o pasiune față de materia lor. Ce îmi transmite mie, ca elev, când văd un astfel de profesor? Dacă profesorul o să fie plictisit, o să ajung și eu inevitabil să tratez așa materia. Iar performanele devin posibile datorită unui număr foarte mic de oameni pasionați. Matematica ar trebui predată ca o poveste, nu ca un set de formule pe care elevii să le memoreze”, spune premiantul.
A fost dezamăgit și de atitudinea arătată de oficiali guvernamentali care i-au obligat pe doi profesori să stea pe același scaun în microbuz pe drumul spre o țară vecină care organiza un concurs, deoarece au uitat să îl adauge la numărătoarea locurilor din mașină și pe șofer, ca și de faptul că olimpicii României au așteptat o oră la aeroport un ministru care urma să îi felicite, dar care nu a mai venit.
Toate acestea l-au făcut să simtă că performanța sa, care a adus onoare României pe plan internațional, nu este apreciată la adevărata valoare.
Pentru că Profit.ro este recunoscător valorilor naționale și pentru că „aurul”, în matematică, nu se regăsește doar în perfecțiunea unor NUMERE, în șirul lui Fibonacci sau în Sectio Aurea Phi, ci și în performanța unor NUME care, prin munca lor aduc în lume o imagine de excelență a României, acordăm Premiul “Pariul pe Tineri – SECȚIUNEA NUMELOR DE AUR” domnului Pavel Ciurea, elev al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, dublu medaliat cu aur international, precum și domnului profesor coordonator conferențiar universitar doctor Cătălin-Liviu Gherghe și managerului Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, Hayati Agaoglu.
Criteriile de evaluare și selecție pentru premiile acordate de Profit.ro la actuala Gală au fost:
- Inovații și idei care au rezolvat probleme sau au acoperit nevoi în noul context economic dificil
- Soluții de adaptare și reinventare a business-ului într-un mediu plin de incertitudine
- Implicare socială și impact asupra comunității în perioadă de criză
- Agilitate în decizii de business
- Investiții inspirate în noul context economic și social
- Evoluția indicatorilor financiari, evaluată în contextul presiunilor din piață
- Tranzacții importante realizate
- Expansiune pe piețe noi