VIDEO O înfrângere a Rusiei este „imposibilă”, dă asigurări Vladimir Putin în interviul acordat lui Tucker Carlson. El spune că invadarea unei țări NATO este un scenariu exclus

VIDEO O înfrângere a Rusiei este „imposibilă”, dă asigurări Vladimir Putin în interviul acordat lui Tucker Carlson. El spune că invadarea unei țări NATO este un scenariu exclus
scris 9 feb 2024

La aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin rămâne încrezător. În interviul cu Tucker Carlson publicat joi noapte, președintele rus afirmă că înfrângerea țării sale este "imposibilă".

"Au existat îndemnuri pentru a provoca Rusiei o înfrângere strategică pe câmpul de luptă", a declarat Vladimir Putin. "În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definiție. Nu se va întâmpla niciodată”, a spus liderul de la Kremlin.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Amenzi de 5 ori mai mari pentru cei care circulă fără RCA, vânzarea în rate și franșiză CITEȘTE ȘI DOCUMENT Amenzi de 5 ori mai mari pentru cei care circulă fără RCA, vânzarea în rate și franșiză

Pe de altă parte, Putin a insistat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte țări NATO, calificând un astfel de scenariu ca fiind "absolut exclus". În schimb, liderul rus a acuzat statele membre NATO că încearcă să înfricoșeze oamenii cu ceea ce el a numit o amenințare rusă imaginară, scrie News.ro.

Întrebat dacă își poate imagina un scenariu în care ar trimite trupe rusești în Polonia, țară membră NATO. Putin a răspuns: "Doar într-un singur caz: dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face așa ceva? Pur și simplu nu avem niciun interes (...) Nici nu se pune problema".

”S-AR TERMINA ÎN CÂTEVA SĂPTĂMÂNI”

Întrebat de Tucker Carlson despre posibilitatea păcii în Ucraina, Putin a spus: "Dacă vreți cu adevărat să opriți luptele, trebuie să încetați furnizarea de arme", referindu-se la ajutorul occidental acordat Kievului. "Se va termina în câteva săptămâni. Asta e tot", a adăugat el.

Putin susține că el vrea o soluție negociată pentru Ucraina, dar Kievul nu este lăsat de SUA să negocieze. Putin a reluat ceea ce mai afirmase anterior, că Moscova pregătise deja și documentul pentru a fi semnat, în aprilie 2022, la Istanbul, dar partea ucraineană a renunțat.

Pe de altă parte, vorbind despre obiectivele a ceea ce el numește "operațiunea militară specială" din Ucraina, Putin a spus că acestea nu au fost încă atinse, deoarece unul dintre obiective "este denazificarea". Pentru prima dată, Putin a explicat mai pe larg ce înțelege prin această expresie. "Înseamnă interzicerea tuturor tipurilor de mișcări neonaziste. Trebuie să scăpăm de acei oameni care mențin acest concept și susțin această practică și încearcă să o păstreze", a spus el.
Înregistrarea video de peste două ore a fost filmată marți la Moscova, a precizat jurnalistul conservator Tucker Carlson. Este pentru prima dată când liderul rus stă de vorbă cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina în 2022.

Interviul a început cu o întrebare despre motivul pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei. "Spuneți-ne de ce credeți că Statele Unite ar putea lovi Rusia din senin", i-a cerut Tucker Carlson.

"Cum ați ajuns la această concluzie? Nu este vorba despre faptul că America, Statele Unite, urma să lanseze un atac surpriză asupra Rusiei", i-a spus Putin prin intermediul unui translator. "Eu nu am spus asta. Avem un talk-show sau o conversație serioasă?" - a comentat liderul de la Kremlin mimând că ar fi fost deranjat de întrebare, dar în fapt alcătuindu-și un pretext pentru a vorbi apoi pe larg - mai mult de o jumătate de oră - despre istoria Europei de Est, începând cu înființarea statului rus în secolul al IX-lea. A fost de fapt o ocazie pentru liderul rus să susțină că părți din Ucraina au aparținut mult timp Rusiei și să ofere diverse justificări pentru invazie.

RELAȚII BUNE CU PREȘEDINȚII AMERICANI

În timpul interviului, Putin a dat răspunsuri lungi la întrebări, cu paranteze și exemple. El a povestit, de pildă, despre relația sa cu președinții americani, repetând o poveste pe care a mai menționat-o anterior - că Bill Clinton a sugerat că Rusia ar putea adera la NATO, pentru ca la scurt timp după aceea să retracteze această posibilitate.

Putin a spus, de asemenea, că pe plan uman are o "relație foarte bună" cu George W Bush. "Nu a fost mai rău decât oricare alt politician american, rus sau european", a spus Putin. "Vă asigur că a înțeles ceea ce făcea la fel de bine ca alții. Am avut o astfel de relație (personală) și cu Trump", a mărturisit Putin, care nu și-a mai amintit în schimb când a vorbit ultima dată cu președintele Joe Biden.

Tranzacție surpriză - Mihail Rotenberg vinde business-ul cu vin de la Ceptura CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Mihail Rotenberg vinde business-ul cu vin de la Ceptura

CINE A ARUNCAT ÎN AER NORD STREAM?

De asemenea, Carlson l-a întrebat pe Putin despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică din septembrie 2022 - ceea ce a provocat un schimb de replici amuzant. "Cine a aruncat în aer Nord Stream?" a întrebat Carlson. Putin a răspuns: "Voi, cu siguranță". Carlson a răspuns: "Am fost ocupat în acea zi. Nu eu am aruncat în aer Nord Stream". Putin a replicat în glumă că, în timp ce Carlson personal avea un alibi pentru ziua atentatelor, CIA nu avea niciunul.

ELON MUSK ȘI EVAN GERSHKOVICH

Când a fost întrebat ce părere are despre proprietarul X, Elon Musk, despre care Carlson a spus că se zvonește că i s-ar fi implantat un cip în creier, Putin a spus: "Cred că nu există nicio cale de a-l opri pe Elon Musk. El va face tot ceea ce crede de cuviință".

Întrebat despre Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal, în vârstă de 32 de ani, care se află în arest preventiv de aproape un an, fiind acuzat de spionaj - acuzații pe care el și angajatorul său le-au respins cu tărie - Putin a declarat că serviciile speciale ale celor două țări sunt "în contact unul cu celălalt" și că nu există "niciun tabu pentru a rezolva această problemă", sugerând că este dispus să-l elibereze în cadrul unui schimb.

"El nu este doar un jurnalist. Reiterez. Este un jurnalist care obținea în secret informații confidențiale", a punctat Putin ca răspuns la obiecțiile lui Carlson, care a afirmat că Gershkovici nu este în mod clar un spion.

Putin s-a referit apoi, fără a-l menționa pe nume, la cazul lui Vadim Krasikov, un agent FSB rus care execută în prezent o condamnare pe viață în Germania pentru crimă și pe care Moscova ar avea ca obiectiv să îl schimbe cu Gershkovich.

NU CONTEAZĂ CINE E LA CASA ALBĂ, PUTIN ARE CHINA ȘI BRICS

Întrebat dacă schimbarea administrației americane ar fi o premisă pentru o restabilire a comunicării bilaterale sau, de fapt, nu contează cine este președinte în SUA, Putin a evitat un răspuns direct și a început prin a se lăuda cu relația pe care o are cu „prietenul și colegul” Xi Jinping, președintele Chinei. El a arătat că volumul comerțului bilateral a depășit deja obiectivul pe care și-l propuseseră. „Comerțul nostru e bine echilibrat, completându-se reciproc în hi-tech, energie, dezvoltare științifică”, a spus Putin.

El a scos apoi un alt as pe care i se pare că îl are în mânecă - organizația BRICS, din care fac parte, între altele, Rusia, China și India și a cărei președinție este deținută anul acesta de Moscova. El a spus că G7 avea în 1992 o pondere de 47 la sută din economia mondială, în timp ce în 2022 a ajuns la circa 30 la sută. În schimb, BRICS avea numai 16 la sută în 1992, în timp ce acum are mai mult decât G7.

BRD vrea să crească cota din profit plătită acționarilor „când situația o va permite”. Se așteaptă la venituri ridicate și după scăderea dobânzilor. Cât mănâncă suprataxa bancară CITEȘTE ȘI BRD vrea să crească cota din profit plătită acționarilor „când situația o va permite”. Se așteaptă la venituri ridicate și după scăderea dobânzilor. Cât mănâncă suprataxa bancară

„Asta n-are nimic a face cu Ucraina, ci este trendul dezvoltării globale. Este inevitabil. E ca răsăritul soarelui. Nu-l poți împiedica, ci trebuie să te adaptezi lui. Cum fac Statele Unite asta? Cu ajutorul forței, a sancțiunilor, a presiunii, a bombardamentelor, orice folosire a forței armate. Se amăgesc singure. Elitele dvs politice nu înțeleg că lumea se schimbă în circumstanțe obiective”, i-a spus Putin lui Carlson. „Asemenea decizii brutale în legătură cu Rusia sunt contraproductive”, a punctat liderul rus. El a numărat printre aceste presiuni scutul antirachetă al SUA din Europa și atragerea Ucrainei în NATO.

„M-ați întrebat dacă ar veni un lider care ar schimba ceva. Nu este vorba despre lider, nu e vorba de personalitatea unei persoane anume. Am avut o relație bună cu Bush. Știu că în SUA are o reputație de băiat de la țară care nu înțelege prea multe. Vă asigur că nu este cazul. Cred că și el a făcut o mulțime de greșeli în legătură cu Rusia. V-am spus de 2008 și de decizia de la București de a deschide ușile NATO Ucrainei. S-a întâmplat în timpul președinției sale. De fapt, a făcut presiuni asupra europenilor. Dar în general, la nivel personal, am avut o foarte bună relație cu el. N-a fost mai rău decât oricare alt politician american, european sau rus. Vă asigur că înțelegea ce face la fel ca și ceilalți. Am avut o asemenea relație personală și cu Trump. Nu e vorba de personalitatea liderului, e vorba de mentalitatea elitelor. Dacă ideea dominantă a societății americane se bazează pe acțiuni în forță, nu se va schimba nimic, va fi mai rău. Dar dacă în cele din urmă realizează că lumea se schimbă în circumstanțe obiective și dacă se adaptează cu timpul folosindu-se de avantajul pe care SUA încă îl au azi, atunci poate ceva se va schimba”, și-a continuat Putin răspunsul elaborat.

DERANJAT DE SANCȚIUNI?

A revenit apoi la evidențele economice, încercând să convingă publicul lui Carlson că sancțiunile împotriva Rusiei sunt inutile și mai bine ar fi ridicate. „Uitați, economia Chinei a devenit prima din lume, depășind SUA, apoi vine India, Japonia și Rusia pe locul 5. Am fost prima economie în Europa anul trecut, în ciuda tuturor sancțiunilor și restricțiilor. E normal din punctul dvs. de vedere? Sancțiuni, restricții, imposibilitatea plăților în dolari, să fim tăiați de la serviciul SWIFT, sancțiuni împotriva petrolierelor noastre, a avioanelor, a orice, oriunde. Cele mai multe sancțiuni din lume se aplică Rusiei și totuși am devenit prima economie din Europa. Instrumentul folosit de SUA nu funcționează. Cineva trebuie să se gândească ce e de făcut. Dacă elitele sunt cele care predomină, atunci prima persoană din stat trebuie să se gândească ce trebuie făcut pentru a veni în întâmpinarea electoratului. Atunci poate ceva se va schimba”, a punctat Putin.

Întrebat cine ia deciziile în America, elitele sau poporul, Putin a spus că e America e o țară complexă, greu de înțeles, conservatoare pe de o parte, dar care se schimbă rapid, pe de altă parte. El spune că nu poate înțelege cui aparține decizia din moment ce fiecare stat american are propria legislație și cineva poate fi exclus din alegeri într-un stat (aluzie la Trump - n.r.). 

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
tucker carlson