Ungaria nu primește niciun euro de la UE pentru fermierii presupus afectați de importul de cereale din Ucraina. România va primi 10 milioane de euro

Ungaria nu primește niciun euro de la UE pentru fermierii presupus afectați de importul de cereale din Ucraina. România va primi 10 milioane de euro
scris 22 mar 2023

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a anunțat că Ungaria nu va primi niciun euro de la UE pentru fermierii presupus afectați de importul de cereale din Ucraina, transmite Rador, care citează Infostart. Oficialul maghiar a argumentat cu cifre legitimitatea cererii Ungariei și a anunțat că Ministerul Agriculturii va solicita revizuirea deciziei.

El a criticat Bruxelles-ul că ar aplica ”un dublu strandard și promovează o politică discriminatorie, aducând în mod intenționat fermierii ungari într-o situație defavorabilă”. Reamintim că guvernul Orban, care a rămas singurul aliat al Rusiei în UE, a declanșat de câțiva ani o campanie furibundă împotriva UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum a crescut influența Greciei în Balcani: proiectele economice și politice prin care Atena se poziționează ca jucător în regiune CITEȘTE ȘI Cum a crescut influența Greciei în Balcani: proiectele economice și politice prin care Atena se poziționează ca jucător în regiune
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Comisia Europeană a propus luni ca doar trei țări să primească astfel de compensații: România (10 milioane euro), Bulgaria (16 milioane euro) și Polonia (29,5 milioane de euro). Fermierii români ceruseră public 200 de milioane de euro, fără să prezinte însă dovezi clare care să demonstreze paguba suferită.

Potrivit ministrulul ungar al agriculturii, decizia Comisiei Europene este grav discriminatorie și se bazează pe eroare profesională. „Comisia Europeană susține că cerealele care provin din Ucraina nu au un efect zdrobitor asupra prețurilor pieței cerealelor, totuși, în timp ce prețul de schimb la bursa de la Rotterdam oscilează în jurul valorii de 300 de euro/tonă, în Ungaria acesta a scăzut la 217 euro. Nu putem trece cu vederea de acest lucru și nici de acea greșeală profesională gravă, potrivit căreia nu cerealele ucrainene au provocat această scădere mare a prețurilor”, a spus István Nagy, care a solicitat Comisiei Europene să revizuiască poziția.

„Am dovedit cu date statistice și cifre că fermierii ungari suferă, într-adevăr, pierderi enorme pentru că cerealele intrate prin coridorul de solidaritate nu merg în țara de destinație, ci rămân în Ungaria. Comisia a luat o decizie politică, nu profesională”, a spus ministrul maghiar de resort.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
cereale
ucraina