Ungaria nu consideră Croația o țară de încredere pentru tranzitul petrolului în locul oleoductului Drujba

Ungaria nu consideră Croația o țară de încredere pentru tranzitul petrolului în locul oleoductului Drujba
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

Ungaria nu consideră Croația o țară de încredere pentru tranzitul petrolului, iar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a descris vineri drept scandalos răspunsul prin care Comisia Europeană le-a cerut guvernelor ungar și slovac să importe petrol printr-o conductă croată în locul conductei Drujba pe care Ucraina a blocat-o pentru petrolul furnizat Ungariei și Slovaciei de compania rusă Lukoil, relatează agenția MTI.

Ucraina a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancțiuni și nu îi mai permite acesteia să livreze petrol prin conducta Drujba, a cărei secțiune sudică traversează teritoriul ucrainean către Ungaria și Slovacia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Alpha Bank România - profit net de 23 de milioane de euro în primul semestru CITEȘTE ȘI Alpha Bank România - profit net de 23 de milioane de euro în primul semestru
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Prin urmare, aceste două țări afectate au atenționat Ucraina și Bruxellesul asupra încălcării de către Kiev a acordului de asociere a Ucrainei la UE, prin care Kievul s-a angajat să nu îngrădească tranzitul produselor energetice, și au solicitat săptămâna trecută implicarea Comisiei Europene pentru a convinge Ucraina să deblocheze tranzitul petrolului livrat de Lukoil.

În lipsa unei reacții prompte din partea Bruxellesului, guvernul premierului ungar Viktor Orban a spus că decizia Kievului de a opri aceste livrări de petrol către Ungaria și Slovacia a fost luată de fapt cu asentimentul sau chiar la cererea Comisiei Europene, având în vedere refuzul acestor state de a susține Ucraina în războiul cu Rusia.

În cele din urmă, Bruxellesul a răspuns joi Ungariei și Slovaciei, afirmând că nu există "niciun indiciu asupra unui risc imediat" pentru aprovizionarea lor cu petrol și sugerându-le să importe petrol din alte surse folosind o conductă care traversează Croația, deși Ungaria și Slovacia au primit derogări în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, întrucât sunt două țări lipsite de ieșire la mare și au astfel mai multe dificultăți de a se aproviziona din surse alternative.

"Ieri, vice-președintele executiv al Comisiei Europene, letonul Valdis Dombrovskis, a trimis o scrisoare către mine și omologul meu slovac", a declarat vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. "În această scrisoare el spune că Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea cu petrol a Ungariei și nici a Slovaciei și că, în afară de aceasta, mai există o conductă care trece prin Croația pe care o putem folosi", rezumă ministrul ungar, calificând scrisoarea drept "scandaloasă".

Această scrisoare, remarcă Szijjarto, "dovedește încă o dată că ucrainenii le pot face orice doresc statelor membre ale UE, mai ales dacă sunt state pro-pace și nu le furnizează arme".

"Este, desigur, o coincidență că premierul croat i-a adresat alaltăieri președintei Comisiei Europene o scrisoare în care promovează conducta petrolieră care traversează Croația", a continuat ministrul ungar.

"Lăsând la o parte faptul că aceste două scrisori confirmă că este vorba despre o operațiune coordonată de la Bruxelles, mai există o mare problemă cu opțiunea croată", întrucât "Croația pur și simplu nu este o țară de tranzit de încredere", explică Szijjarto mai departe.

“Balenele” au acumulat bitcoini la nivel record CITEȘTE ȘI “Balenele” au acumulat bitcoini la nivel record

"Croația nu este de încredere pentru că a crescut taxa de tranzit pentru petrol de cinci ori peste media pieței de la începutul războiului. Nu este de încredere pentru că a făcut imposibil pentru (compania petrolieră ungară) MOL să contracteze capacități de livrare pe termen lung. Nu este de încredere pentru că nu au făcut investițiile necesare pentru a crește capacitatea conductei, iar datele pe care le oferă despre capacitatea maximă a acesteia nu au fost niciodată confirmate de altcineva", a detaliat ministrul ungar de externe.

Aceasta înseamnă că oprirea livrărilor de petrol dinspre est lasă Ungaria și Slovacia "la cheremul unei țări de tranzit care nu este de încredere", a concluzionat el.

Ungaria importă anual circa două milioane de tone de petrol livrat de Lukoil, echivalentul a aproximativ o treime din importurile totale de petrol ale Ungariei. Însă rafinăriile companiei ungare MOL din Ungaria și Slovacia depind în totalitate de petrolul furnizat de Lukoil prin conducta Drujba.

Mai mult, Slovacia nu poate rafina decât sortimentul de petrol Ural care este furnizat doar de Rusia, prelucrarea altui tip de petrol necesitând modificări tehnologice. Ministerul de Externe slovac a avertizat joi că acțiunea Ucrainei de interzicere a tranzitului petrolului furnizat de Lukoil amenință securitatea energetică a Slovaciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
petrol