UniCredit, implicată într-un nou proces în Rusia

UniCredit, implicată într-un nou proces în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2024

UniCredit SpA a anunțat, în raportul semestrial, că se confruntă cu un al doilea litigiu în Rusia, legat de plata garanțiilor pe care grupul italian nu le-a putut onora din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

UniCredit controlează a 15-mare bancă din Rusia în funcție de active și este implicată într-o altă acțiune în instanță privind plata garanțiilor pe care subsidiara sa locală nu le-a putut onora în urma sancțiunilor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE După o ofertă publică de aproape 20 milioane lei, JT Grup Oil vine la bursă pe 6 august CITEȘTE ȘI CONFIRMARE După o ofertă publică de aproape 20 milioane lei, JT Grup Oil vine la bursă pe 6 august
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

UniCredit se confruntă cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene pentru a accelera reducerea expunerii la Rusia, dar la 1 iulie UniCredit SpA a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să analizeze legalitatea anumitor elemente dintr-o decizie a Băncii Centrale Europene, care forțează banca italiană să își reducă prezența în Rusia. În paralel, autoritățile ruse au făcut și mai dificilă retragerea firmelor internaționale de pe piața din Rusia, ceea ce pune băncile într-o poziție dificilă. Având în vedere complexitatea și lipsa unui cadru de reglementare armonizat, UniCredit precizează în comunicatul de presă că are îngrijorări că implementarea anumitor condiții cerute de BCE va avea „grave consecințe neprevăzute”, cu impact asupra întregului grup.

În 26 iunie, un Tribunal din Sankt Petersburg a ordonat UniCredit să plătească 448 milioane de euro, în condițiile în care grupul italian a fost unul dintre garanții din contractul pentru construirea cu grupul german Linde a unei instalații de procesare a gazelor, contract care a fost reziliat în urma sancțiunilor occidentale.

În plus, în raportul semestrial al UniCredit se arată că subsidiara sa rusă, AO Bank, a dat în judecată divizia grupului din Germania, UCB, la un Tribunal din Moscova. AO Bank a emis un pachet de garanții în favoarea unei companii rusești și a reasigurat schema cu divizia grupului din Germania. Odată ce a plătit clientul din Rusia, AO Bank a cerut contra-garanțiile convenite cu UniCredit în Germania, dar divizia de aici a suspendat plata din cauza sancțiunilor.

După audierea preliminară din 14 iunie, Tribunal din Moscova a fixat următoarea audiere în trimestrul trei, a informat UniCredit.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
rusia