Ungaria cere Comisiei Europene măsuri imediate pentru ca Ucraina să permită tranzitul țițeiului din Rusia

Ungaria cere Comisiei Europene măsuri imediate pentru ca Ucraina să permită tranzitul țițeiului din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Guvernul Ungariei a cerut Comisiei Europene (CE) să ia măsuri imediate pentru ca Ucraina să permită din nou tranzitul țițeiului de la compania rusă Lukoil către Ungaria și Slovacia, chestionând lipsa de acțiune a Bruxellesului din ultima săptămână, informează EFE.

"A trecut mai bine de o săptămână de când, împreună cu Slovacia, am cerut CE să ia măsuri împotriva Ucrainei pentru veto-ul său asupra tranzitului petrolului", a denunțat ministrul de Externe Peter Szijjarto pe Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom a afișat un profit net aproape triplu în S1 2024. Cel din exploatare a scăzut cu 15%. Care este explicația CITEȘTE ȘI OMV Petrom a afișat un profit net aproape triplu în S1 2024. Cel din exploatare a scăzut cu 15%. Care este explicația
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit lui Szijjarto, președinta CE, Ursula von der Leyen, ar trebui să răspundă la întrebarea "De ce nu a făcut un singur pas de mai bine de o săptămână?"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să includă pe 24 iunie Lukoil pe lista entităților sancționate pentru legăturile sale cu regimul președintelui Vladimir Putin și a stopat fluxul țițeiului rus ce tranzitează Ucraina, decizie ce le afectează, în principal, pe cele două țări din Europa Centrală, scrie Agerpres.

Atât guvernul premierului ultranaționalist Viktor Orban, cât și guvernul slovac al prim-ministrului populist Robert Fico au criticat decizia Ucrainei.

Ungaria și Slovacia sunt țările europene cele mai dependente de importurile de petrol din Rusia și cumpără cantități importante de la Lukoil.

Premierul Fico a anunțat că țara sa va înceta exportul de benzină și produse petroliere către Ucraina în cazul în care Kievul nu va relua furnizarea de țiței prin conducta Drujba (Prietenia).

Guvernul ungar, la rândul său, a anunțat că își va menține dreptul de veto asupra celor 6,6 miliarde de euro din Fondul european de sprijinire a păcii pentru Ucraina atât timp cât Kievul continuă să blocheze tranzitul țițeiului.

Szijjarto consideră că, dacă Bruxellesul nu a luat măsuri, atunci când securitatea energetică a celor două țări este în pericol, aceasta ar putea însemna fie că CE este "slabă" sau că este același executiv comunitar care se află în spatele întreruperii aprovizionării.

Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării CITEȘTE ȘI Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depășită limita de temperatură a apei Dunării

"În pofida amenințării la adresa securității energetice a două state membre ale UE, în pofida încălcării clare a Acordului de Asociere UE-Ucraina, Bruxellesul rămâne tăcut", a declarat oficialul ungar, potrivit Reuters. Poate că "Bruxellesul, și nu Kievul a inventat totul; CE, și nu guvernul ucrainean, a fost cea care a vrut să șantajeze două țări pro-pace care resping transferurile de arme" către Kiev, a mai spus el.

O referire la faptul că Budapesta și Bratislava pledează pentru un armistițiu imediat între Ucraina și Rusia, notează EFE.

Într-un răspuns scris, CE a declarat că, la primirea cererilor din partea Ungariei și Slovaciei, a început să culeagă informații. "Comisia a adresat întrebări detaliate Slovaciei și Ungariei pentru a realiza o analiză completă și a contactat autoritățile ucrainene", a precizat Bruxellesul. "Aceste întrebări se referă la volumele actualului tranzit de petrol, persoanele juridice care transportă petrolul prin Ucraina și contractele în vigoare, posibilitățile de rute alternative de aprovizionare, precum și costul acestuia", a adăugat CE.

Ungaria și Slovacia sunt considerate cei mai buni aliați ai Rusiei în cadrul Uniunii Europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
petrol
ucraina