Armenii și turcii s-au întâlnit în premieră la frontiera lor comună, închisă de peste trei decenii

Armenii și turcii s-au întâlnit în premieră la frontiera lor comună, închisă de peste trei decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iul 2024

Emisarii speciali pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia, Ruben Rubinian și Serdar Kilic, s-au întâlnit pentru prima dată la granița comună dintre cele două țări, închisă de mai mult de trei decenii, relatează agenția EFE.

Potrivit unei declarații postate pe site-ul Ministerului de Externe armean, cei doi emisari s-au întâlnit la punctul de control Margara-Alican, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Turcia a semnat - scoate milioane de câini fără stăpân de pe străzi, inclusiv cu eutanasiere. Revoltă printre anumite grupuri CITEȘTE ȘI Turcia a semnat - scoate milioane de câini fără stăpân de pe străzi, inclusiv cu eutanasiere. Revoltă printre anumite grupuri
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Aceasta a fost a cincea întâlnire a reprezentanților însărcinați cu normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia, prima având loc în ianuarie 2022 la Moscova, iar următoarele trei la Viena.

În cadrul reuniunii desfășurate la frontieră cele două părți "au reconfirmat acordurile la care au ajuns la întâlnirile lor anterioare", au convenit să evalueze criteriile tehnice care să permită funcționarea punctului feroviar de frontieră Akhurik-Akyaka, precum și să simplifice procedurile reciproce de acordare a vizelor deținătorilor de pașapoarte diplomatice, care vor fi printre primii ce vor putea trece frontiera armeano-turcă în cazul deschiderii acesteia, se arată în declarația MAE de la Erevan.

Companiile occidentale continuă să furnizeze componente cheie pentru mașinăria de război a Rusiei CITEȘTE ȘI Companiile occidentale continuă să furnizeze componente cheie pentru mașinăria de război a Rusiei

Astăzi, emisarii armean și turc și-au confirmat de asemenea hotărârea de a continua procesul de apropiere fără condiții prealabile pentru "realizarea obiectivului final al normalizării depline" a relațiilor dintre cele două țări, adaugă MAE armean.

Armenia și Turcia nu au relații diplomatice, întrucât Ankara refuză să recunoască genocidul a 1,5 milioane de armeni comis în 1915 de Imperiul Otoman.

În 1993, în timpul primului război dintre Armenia și Azerbaidjan asupra provinciei azere cu populație armeană Karabah, Turcia a decis să închidă unilateral granița cu Armenia, ca măsură de solidaritate cu Azerbaidjan, țară apoi învinsă militar de Armenia, care a preluat atunci controlul asupra provinciei Karabah, recucerită în cele din urmă în întregime de armata azeră în septembrie 2023.

Azerbaidjanul, către UE: Nu putem fi doar un pompier care livrează gaze odată la 3-6 luni CITEȘTE ȘI Azerbaidjanul, către UE: Nu putem fi doar un pompier care livrează gaze odată la 3-6 luni

În decembrie 2021, la un an după ce Azerbaidjanul a câștigat, cu ajutorul militar turc, al doilea război din Karabah, Ankara a anunțat că va face primii pași pentru normalizarea relațiilor cu Erevanul, respectiv numirea unor reprezentanți oficiali și restabilirea zborurilor directe între cele două țări.

A doua zi, Armenia și-a exprimat disponibilitatea de a-și normaliza relațiile cu Turcia fără condiții prealabile, o decizie pe care nu toți armenii o văd cu ochi buni și care a ridicat de asemenea obiecții în rândul reprezentanților marii diaspore armene.

Ca gest de bunăvoință înaintea procesului de normalizare a relațiilor bilaterale, Armenia a ridicat și embargoul asupra produselor din Turcia pe care îl introdusese cu un an mai devreme.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
armenia