Un consilier al lui Zelenski revine asupra declarațiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc

Un consilier al lui Zelenski revine asupra declarațiilor privind oprirea tranzitului de petrol rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2024

Un consilier de la administrația prezidențială ucraineană, Mihailo Podoliak, a revenit asupra comentariilor cu privire la oprirea tranzitului de petrol rusesc spre Europa prin oleoductul Drujba, care aprovizionează în special Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat sfârșitul tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean către Europa de la 1 ianuarie 2025, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
După ani de presiuni asupra lui Durov, Rusia se raliază brusc în spatele său CITEȘTE ȘI După ani de presiuni asupra lui Durov, Rusia se raliază brusc în spatele său
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Podoliak a dat asigurări că, „pe lângă gaz, oleoductul Drujba va înceta să funcționeze” de asemenea la acea dată, într-un interviu acordat publicației ucrainene Novini.Live.

Rugat de AFP să-și clarifice remarcile, consilierul lui Volodimir Zelenski a dat înapoi.

„Ne-am îndeplinit și vom continua să ne îndeplinim toate obligațiile contractuale față de partenerii noștri europeni”, a declarat Podoliak pentru AFP, spunând că dorește să facă „o clarificare” și lăudând poziția „constantă” a Kievului.

„Acest lucru se referă la relațiile noastre bilaterale cu țările europene, inclusiv cu partenerii noștri maghiari și slovaci”, a subliniat el.

Oleoductul Drujba – a cărui denumire înseamnă „Prietenie” – a fost construit la începutul anilor 1960, în timpul perioadei sovietice, și este acum o rețea de aproape 9.000 de kilometri lungime.

Ramura sa nordică leagă Rusia de Polonia și Germania prin Belarus, în timp ce ramura sudică transportă petrol rusesc în Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, cer insolvența afacerii din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, cer insolvența afacerii din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare

UE a interzis majoritatea importurilor de petrol din Rusia din 2022, dar conducta Drujba a fost inițial scutită de această decizie, după care Bruxellesul a interzis furnizarea de țiței către Germania și Polonia prin această infrastructură în primăvara anului 2023.

Cu toate acestea, relațiile dintre Kiev, pe de o parte, și Budapesta și Bratislava, pe de altă parte, au devenit din nou tensionate de când cele două țări din Europa Centrală au acuzat autoritățile ucrainene la sfârșitul lunii iulie că împiedică tranzitul petrolului de la gigantul rus Lukoil destinat acestora, compania fiind acum vizată de noi sancțiuni de către Kiev.

Ungaria premierului Viktor Orban, care este apropiat de Vladimir Putin, și Slovacia, care este foarte dependentă de petrolul rusesc, au apelat la Bruxelles pentru a soluționa disputa, dar Comisia Europeană a transmis că nu consideră că cererea lor de „consultări urgente” este „justificată”.

Cehia, la rândul său, a investit recent în proiectul de extindere a conductei TAL, care merge din nordul Italiei până în sudul Germaniei, pentru a se elibera de dependența de petrolul rusesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol rusesc
drujba