Economia Rusiei va înregistra în acest an un avans de 3,9%, o performanță mai bună decât se preconiza anterior și peste cea de anul trecut, grație majorării cheltuielilor statului, a declarat ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, la postul public de televiziune, citat de Reuters.
Prognoza de creștere face parte din noile previziuni pentru 2024, care urmează să fie publicate în perioada următoare și care vin după publicarea unor date statistice solide ce arată că economia rusească a fost într-o situație bună în prima jumătate a anului, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vedem cum economia evoluează într-un ritm mai rapid decât prognozau experții. Asta arată că economia crește, în parte, și grație stimulentelor fiscale pe care l-am utilizat, atât în ultimii ani, cât și în 2024", a spus Siluanov.
Până acum, prognoza de creștere economică pentru acest an a Guvernului de la Moscova era de 2,8%. Aceasta după ce anul trecut economia rusească a înregistrat un avans de 3,6%.
O estimare preliminară, publicată zilele trecute, arată că în primele șase luni ale acestui an Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 4,6%, comparativ cu un avans de 1,8% în aceași perioadă a anului trecut. Oficialii de la Moscova estimează că această creștere se datorează investițiilor puternice de capital, inclusiv în sectorul privat, care în al doilea trimestru al acestui an au crescut cu 8,3% în ritm anual, până la 8.440 miliarde ruble (92 miliarde dolari), după o creștere de 14,5% în primul trimestru.
Noua prognoză sugerează că ritmul de creștere a economiei rusești se va diminua în a doua jumătate a anului, ceea ce va ajuta Banca Centrală a Rusiei să facă față fenomenului de supraîncălzire a economiei, care a obligat instituția monetară să majoreze dobânda de referință cu 200 de puncte de bază, până la 18%, în luna iulie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
De asemenea, noua prognoză de creștere sugerează că economia Rusiei, impulsionată de producția militară, rezistă destul de bine, în pofida sancțiunilor economice occidentale și problemelor cu plățile internaționale pe care le întâmpină în relația cu marii parteneri comerciali, cum este China.